• De gemiddelde leeftijd van de paarden in Nederland is… 7 jaar! Ja je leest het goed, dit is geen typefoutje, slechts 7 jaar wordt ons paard gemiddeld.

  Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik wil graag dat mijn paard zo lang mogelijk mee gaat, en in goede gezondheid. Ik doe er van alles aan om mijn paard fit te houden. Voeding, huisvesting, verzorging, specialisten en de training pas ik aan op het feit dat ik graag dat gemiddelde leeftijd cijfer omhoog wil krijgen.

  Laten we eens kijken naar de benen van je paard. Die gaan het langste mee als ze allemaal even veel moeten doen, en dus zo even hard slijten. Laten we er dus even vanuit gaan dat een paard over zijn hele leven alle vier zijn benen evenveel moet hebben gebruikt, om aan het einde vier benen over te houden die evenveel versleten zijn.

  Wanneer een paard staat in zijn natuurlijke houding, zonder een ruiter op zijn rug, dan draagt hij meer gewicht met zijn voorbenen dan met zijn achterbenen. Zodra wij erop gaan zitten veranderd dat natuurlijke evenwicht. Bij een jong paard zal dat nog meer gewicht geven op de voorhand. Maar hoe meer je paard geschoold is en hoe beter hij zich ontwikkeld tot een ‘happy athlete’, hoe meer gewicht gedragen zal worden door zijn achterhand. En dát is precies de bedoeling!

  Welke trainingsmethode je ook aanhangt, uiteindelijk willen we allemaal dat een paard zich goed voelt tijdens de training, en jou goed kan dragen. Hoe meer trainingseffect je bereikt, met minder hulpen, hoe meer je paard zich zal ontwikkelen tot een krachtige en gevoelige topsporter.

  Zonder systematiek geen goede training. Het is voor je paard erg verwarrend als jij van alle methodes een beetje toepast. De ene keer moet hij langzaam lopen, met zijn neus op kniehoogte. De andere keer moet hij óver zijn tempo lopen met zijn nek als hoogste punt. Op dag drie moet hij links en rechts ‘lekker’ inbuigen terwijl jij hem over de buitenschouder laat weglopen elke wending.

  En wat is dan de beste trainingsmethode? In ieder geval een methode die aansluit bij de capaciteiten van jou als ruiter en je paard.

  Als voorbeeld: LDR (even googlen, ga ik niet verder op in, in dit artikel) is niet zo’n geschikte methode voor een beginnend ruiter met een gewoon gemiddeld paard. Echter; in de topsport heeft deze methode bewezen heel goed te werken voor ruiter en paard. Het is niet voor niets dat de Nederlandse ruiters die deze methode professioneel toepassen tot de absolute wereldtop behoren en hun paarden jaren meegaan!

  Systematisch trainen, opvolgen van de oefeningen, duidelijkheid en eenvoud. Dat is hetgeen waar je goed over na moet denken als je jezelf benoemd tot ‘trainer’ van jouw paard.

  Train je je paard vaak ‘lang en laag’? Zou hij dan even hard slijten over alle vier de benen? Een ontspannen rug (geen aanspanning) is duidelijk iets anders dan een paard met goed ruggebruik. Vaak zie je dat er te lang achter elkaar op deze manier getraind wordt, waardoor het paard minder gaat dragen in de achterhand. Ook komen veel paarden in de problemen met hun coördinatie, misstapjes en slingerend lopen bijvoorbeeld. Hals strekken als afwisseling is hartstikke goed. Maar slechts zover laten zakken als het achterbeen van het paard aankan! Het mag nooit ten koste gaan van het aantreden van het achterbeen.

  En dan kom ik weer terug op de beginalinea; we willen dat ons paard zijn benen allemaal evenveel belast gedurende zijn leven. In zijn jonge jaren (t/m 7 jaar ongeveer) belast hij zijn voorbenen meer dan zijn achterbenen. Daarna (vanaf ongeveer 8 jaar) zal je dus zó moeten trainen dat hij meer gewicht gaat dragen met zijn achterbenen, om zo de slijtageslag weer gelijk te trekken.

  Variatie in de training en in zijn houding is noodzakelijk om dit voor elkaar te krijgen. Je moet het opbouwen en aanpassen op zijn leeftijd en capaciteiten. Ook je eigen rijkunst heeft sterke punten en verbeterpunten. Werk jij al samen met je instructeur naar een doel, en heb je een plan? Is de systematiek en de methodiek logisch voor je of ben je vaak ‘dingetjes’ aan het uitproberen?

  Kortom; Wees kritisch, denk na, kijk en ‘luister’ naar je paard, en laat je niet gek maken door alle ruiters die aan de bakrand naar je staan te kijken. Wees doeltreffend, eerlijk en logisch. ‘Laag diep en rond’ of ‘lang en laag’? Het kan alléén als het achterbeen van je paard niet afbreekt in kwaliteit. De hoofd/halshouding van je paard is een stuk oninteressanter dan het rug- en achterbeengebruik van je paard. En dan gaan we samen dat gemiddelde van 7 eens flink naar boven bijstellen!

  Ik lees je reactie en je ervaringen heel graag terug op mijn blog!  Deel dit artikel via social media!
   
  Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

  ....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com 

 • 2 comments

  Goed verwoord! Helemaal mee eens!

  Reply

  Helemaal mee eens....helaas wordt er teveel gelet op de hoofd/halshouding en inderdaad de achterhand vergeten. Blijkbaar wordt het in de krul lopen (trekken) goedgekeurd door menig instructeur en jury. Zonde

  Reply