4 tips om scheef zitten op te lossen

door | Tips | 2 reacties

Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Dat je scheef zit tijdens het paardrijden. En dat scheef zitten is een beetje een kip-ei verhaal. Want zit jij scheef, en gaat daarom je paard scheef lopen? Of is je paard scheef en ga jij daardoor scheef zitten?

Het antwoord hierop kan ik je niet geven, beide zit wat in en de waarheid zal dus in het midden liggen. Maar de oplossing kan ik je wel geven! Deze artikelen schrijf ik namelijk in ruiter-taal. Jij als ruiter leest het, en jij bent degene die ermee gaat oefenen. Niet je paard. We gaan dit dus oplossen als ruiters die het goede voorbeeld geven aan hun paard.

Natuurlijk zou ik je het advies kunnen geven om een volledig geschoold (en dus zo recht mogelijk) paard aan te schaffen, maar ik geloof niet dat ik je daarmee direct help. Je hebt nou eenmaal een paard, en daar moet je het mee doen. Dus in het scheef-zitten verhaal richt ik me op jou, en niet op je paard. We gaan jou en je paard, jullie team, rechter maken in plaats van het team te veranderen door een nieuw paard aan te schaffen. (of een nieuwe ruiter voor je paard, het is maar net hoe je het bekijkt…)

Is je paard scheef en ben je daardoor zelf scheef gaan zitten of zit je zelf scheef en is je paard daardoor niet recht gericht?

Je paard zet jou op het dragende achterbeen

Wat net als het kip-ei verhaal, is scheefheid van ruiter en/of paard twee kanten op. Als jij als ruiter rechter gaat zitten, zal je paard minder scheef worden. En als je op een volkomen rechtgericht paard rijdt, zal jij makkelijker recht zitten tijdens het paardrijden.

Ga je mee in de scheefheid van je paard, dan zal je nooit een goede trainer kunnen worden van je paard. En ook niet echt een goede teamgenoot trouwens. Je wilt juist de positieve dingen van elkaar versterken in een team, niet de ongemakken zoals scheefheid.

Geef het goede voorbeeld aan je paard

Je bent van nature geneigd om mee te gaan in de scheefheid van je paard. Een goede trainer geeft het goede voorbeeld en zit dus recht op zijn paard. En daar gaat het mis. Vooral in galop merk je dat je de ene zijde meer naar de buitenkant hangt dan de andere zijde.

Je paard zet jou als het ware op zijn dragende achterbeen. Stel dat hij een sterker linkerachterbeen heeft dan zijn rechterachterbeen, dan wil hij het liefst dat jou gewicht wordt gedragen door dat linkerachterbeen. Daar heb je in de linkergalop nog niet zo’n last van. Het linkerachtebeen is dan het binnenbeen, jij zit dus zoals het hoort in galop, iets meer op de binnenkant. Je hebt meer druk op je linkerzitbeenknobbel en jouw linkerheup is (net als de linkerheup van je paard overigens) netjes iets naar voren gesteld.

Vooral in galop zie je dat ruiters scheef hangen. Op de ene hand veel erger dan op de andere hand.

Maar in de rechtergalop ontstaat het gevolg van de scheefheid en wordt het ineens een probleem. Een paard met een sterker linkerachterbeen wil in de rechtergalop nog steeds graag jouw gewicht met linksachter dragen. Hij zet je als het ware op links, waardoor je naar buiten (links) wegzakt.

Ter compensatie probeer je nog je bovenlijf (met name je schouders) naar binnen te brengen. Maar toch voel je dat je buitenbeen (links) naar voren wordt weggestoken en jij je rechterbeen begint op te trekken. Je hebt een knik in je rechterheup.

Scheef zitten is een probleem wat je met de juiste begeleiding goed kan oplossen.

Klemmen met je been maakt het rijden van een wending nog moeilijker

De wendingen naar rechts worden een drama, het lijkt wel of je paard alleen maar naar buiten hangt en niet de volte kleiner wil maken. Je zal meer teugeldruk gaan geven met rechts om hem de wending door te kunnen sturen terwijl je ondertussen bijna geplet wordt tegen het schot met je buitenbeen.

Je klemt met je binnen(boven)been om in evenwicht te blijven, maar juist dat maakt het alleen maar erger. Je paard kán helemaal niet wenden als jij hem (onbewust) tegenhoudt met de bovenkant van je binnenbeen. Hij heeft juist van jou geleerd dat hij moet wijken voor druk en er niet tegenin mag duwen.

Zo. Scheef zitten is dus kortgezegd een probleem. Een probleem dat onderschat wordt of zelfs niet erkend wordt. In mijn trainingen blijkt elke keer weer dat wat recht vóélt voor de ruiter vaak helemaal niet recht ís. Bijna elke ruiter heeft een voorkeurskant. Stel dat je het liefste linksom rijdt dan is de kans heel groot dat als je rechtsom rijdt, jij linksom zít. Daarover meer in een ander artikel, beloofd!

Wat recht voelt is niet altijd recht. Vraag hulp aan een expert op het gebied van houding en zit.

Wat is dan de oplossing voor scheef zitten?

Wat is dan de oplossing voor scheef zitten? (vooral in galop en zijgangen waarbij je gaat wringen)

  • Zorg dat je je bewust bent van je scheefheid en laat je hierin begeleiden en trainen door een expert. In je eentje is het heel moeilijk om écht recht te gaan zitten aangezien ‘recht voelen’ en ‘recht zijn’ iets anders is. Samen kom je veel verder. Ook het maken van videobeelden en foto’s helpt hierbij. Zorg dat degene achter de camera je van achteren filmt en aan het eind van de lange zijde staat, zowel links- als rechtsom.
  • Ga zitten met meer gewicht op je binnenzitbeenknobbel. Laat je paard je dragen met zijn binnenachterbeen. Zorg dat je niet naar buiten wegzakt. Om dat voor elkaar te krijgen duw je je heupknobbel aan de binnenzijde richting de binnenschouder van je paard. Dus naar voren en beneden. Oefen dit op je stoel wanneer je rechtop zit, dan voel je het verschil en het effect. Let erop dat de druk op je voeten niet veranderd.
  • Om je binnenbeen lang te houden laat je elke pas je knie een stukje naar beneden zakken, met de beweging van je paard mee. Je mag niet knijpen met je benen, zowel bovenbeen als onderbeen. Altijd af laten hangen om zo op het juiste moment en de juiste intensiteit je hulp te kunnen geven.
  • Je mag nooit je schouders naar binnen brengen om meer gewicht op de binnenkant te krijgen. Meestal vertel ik je wat je allemaal wél moet doen. Maar toch wil ik je waarschuwen door je te vertellen wat je niet mag doen. Je zal ter compensatie namelijk altijd je heupen naar buiten zetten. En dat is nou net niet de bedoeling. Daar wordt je alleen maar schever van. Om je hierbij te helpen met oefenen laat je in galop je schouders naar het buitenoor van je paard wijzen. Zo zal je makkelijker recht kunnen blijven zitten.

Pas je deze tips toe dan zal je merken dat het in het begin nog knap lastig zal zijn. En je zal merken dat na een half rondje je paard je toch weer op het sterke achterbeen heeft gezet. Weer terug in het midden van je zadel zitten, en spelenderwijs je paard sterker maken. Laat het geen frustratiebron worden, daar is een team nog nooit beter van gaan presteren.

Elke ruiter merkt uiteindelijk het verschil en het enorme voordeel. Je zal weer verder kunnen met je training en de oefeningen zullen makkelijker gaan. Zowel wendingen als zijgangen als galopwissels bijvoorbeeld.

Kortom; scheefheid van ruiter en paard heeft verschillende oorzaken. Zelf het goede voorbeeld geven en het minder sterke achterbeen net zo sterk maken als het sterke achterbeen zal je paard rechter maken. Jij als ruiter zal met het toepassen van de tips de scheefheid gaan voelen en kunnen oplossen!

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

2 Reacties

  1. Sandra

    Wat kan je dat ontzettend goed en duidelijk uitleggen!!
    Vanavond ga ik het in de praktijk brengen!
    Bedankt

    Antwoord
  2. Rianne Tijssen

    Je legt het zo goed uit! Ga het toepassen!
    Ik ben sinds oktober een jong paard bij gaan rijden en merk dat ik hierdoor wat scheef ben gaan zitten (vooral linksom het gevoel dat mijn rechter beugel veel te lang is)
    Hierdoor merk ik met rijden op mn eigen paard ik meer op mn linker zitbeenknobbel zit!
    Heb je hier nog extra tips voor?
    Groetjes Rianne

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695