Hoe kan je je paard vierkant laten halthouden

door | Tips | 2 reacties

Bij veel proeven is het halthouden het eerste wat de jury ziet. Het is dan ook zonde van de eerste indruk als je paard niet helemaal vierkant staat.

Vierkant halthouden houdt in dat je paard stilstaat en zijn gewicht over 4 benen verdeelt. Hij staat dus met beide voorbenen precies naast elkaar en ook met beide achterbenen. Daarbij mag hij zijn voor of achterbenen niet wijd van elkaar zetten. Dit noemen we ook wel ‚gesloten halthouden’. Daarbij is je paard in aanleuning, en dus ontspannen, attent en ‚voorwaarts denkend’.

Tekstblok op volle breedte

“Mijn paard trekt veel harder aan de rechterteugel dan aan de linkerteugel. Hij houdt vast op rechts.” Zei een van de ruiters tegen me die aan de driedaagse training meedeed.

“Hij hangt echt aan de rechterteugel en hoe goed ik het ook probeer, hij blijft sterker op rechts.”

Misschien herken je dit wel een beetje, en ‘doet’ jouw paard dit ook. Het goede nieuws, je bent niet de enige. Het slechte nieuws, blijkbaar zijn er dus heel veel paarden en ruiters die dit probleem tegenkomen.

Om je paard rechter op twee teugels te krijgen, zodat het voor jou niet meer voelt alsof hij aan de rechterteugel trekt, moet je eerst begrijpen waar het vandaan komt. Weet je de oorzaak, dan weet je ook waar je moet beginnen met de oplossing.

Niet vierkant

Dit is niet een super ernstige fout als hij net met 1 voetje niet precies aansluit, maar wel als hij ook erg wijd staat met de benen, of 1 been echt voor of achter de massa laat staan.

Achterwaarts gaan

Sommige paarden hebben de neiging om achteruit te gaan lopen als ze stilstaan.

Paard staat niet stil

Tot op het hoogste niveau wordt het halthouden als oefening gevraagd, en tot het hoogste niveau zie je deze fout terug komen. Het paard staat simpelweg niet stil. Dit zie je vaak bij paarden die een hoog spanningslevel hebben. Ze blijven een beetje dribbelen. Het bekendste voorbeeld is Salinero, die was zo in opperste concentratie dat hij zijn enthousiasme tijdens het halthouden bijna niet kon bedwingen.

Niet in 1 keer stilstaan

In de lagere klasse is het helemaal niet erg als de overgang naar het halthouden niet in 1 keer is, maar via enkele stap passen. Echter in de hogere dressuur moet de overgang direct goed zijn.

Goed voorbereiden zorgt voor goed halthouden

Eigenlijk bij alle bovenstaande fouten tijdens het halthouden gaat het niet mis bij het halthouden zelf. Het gaat mis in de voorbereiding. Elk paard kan tenslotte prima stilstaan.

Halthouden is een gehoorzaamheidsoefening, waarbij je heel snel kan ontdekken waar in het scala van de africhting er verbetering nodig is. Elk van bovenstaande punten kun je bij 1 of meerdere elementen uit het scala terugbrengen. Doe dat maar eens, als een soort zoekplaatje. Zet achter elk van bovenstaande punten de elementen uit het scala waar volgens jou de oplossing zit van het probleem.

  • takt
  • ontspanning
  • aanleuning en nageeflijkheid
  • impuls en swung
  • rechtgerichtheid
  • verzameling

Voordat je vierkant kan halthouden zal je dus aan de voorbereiding moeten werken. Dit doe je dus gewoon in je training zelf. Een paard dat correct getraind is zal in principe ook correct halthouden.

Wil je meer oefeningen om het vierkant halthouden gericht te oefenen? Hier een paar hele goede oefeningen die je gelijk kan toepassen!

  • Schakel een paar keer naar voren en terug om je paard meer attent en ‚aan je been’ te krijgen. Zelf doe ik dit meestal in draf. Kleine korte stukjes zodat je paard vlug wordt en het spelletje begrijpt zonder dat je er grove hulpen voor hoeft te gebruiken. Als je dit op de binnenhoefslag doet is het gelijk een goede oefening om je paard recht te krijgen. Lukken deze oefeningen nog niet tegelijkertijd? Oefen ze dan eerst apart, voordat je het combineert.
  • Een goede oefening om vanuit het halthouden te doen is je paard kleine gecontroleerde pasjes te laten maken. Dus 1 of twee passen vooruit vanuit het halthouden. Zo leert je paard dat het niet altijd alles of niets is, maar dat er ook een grijs gebied is. Dat is handig want zo kan je je paard ook 1 pasje zijn been laten aansluiten als je niet helemaal vierkant staat.
  • De beste oefening om vierkant halthouden te oefenen is om ervoor te zorgen dat je paard met zijn achterbenen aansluit bij de voorbenen. Dus als je paard met de voorbenen stilstaat, je hem achter nog een pasje laat maken om onder te treden en aan te sluiten met de achterhand. Hier heb je veel controle en alertheid voor nodig, maar het is super effectief!
  • Leer voelen welk been niet aangesloten is. Ga er dus niet onder hangen om te kijken of hij wel vierkant is. Je brengt hem dan in ieder geval uit balans, en onbalans maakt dat een paard niet vierkant kan halthouden. Ook voor jou is er dus werk aan de winkel!
  • Welk been is de spelbreker van het vierkant halthouden? Vaak is dat namelijk hetzelfde (achter)been. Weet je van je paard dat hij linksachter vaak niet aansluit, zorg dan dat je met je linkerkuit dat been nog een pasje laat maken om vierkant halt te houden.
  • Zelf vind ik het altijd fijn om mijn paard iets meer actief te hebben achter, en met een actieve draf of galop aan te rijden voordat ik verzamel, op achter zet, en naar het halthouden toe rij.
    Zodra je paard halthoudt, stop je met remmen. Zodra je paard stilstaat maak je de druk op je teugel minder. Je paard kan immers niet nog meer stilstaan dan het al doet. Blijf met je hand van de handrem af als hij halthoudt.
  • Zorg ervoor dat je paard voorwaarts denkt als hij halthoudt. Voel je bij het aanrijden naar het halthouden toe al dat je paard als het ware ‚afslaat’? Rij dan direct weer naar voren weg. Je paard is niet voldoende aan je been en zal nooit correct halthouden in dat geval.
  • Belangrijk is dat je vanuit het halthouden een directe overgang maakt naar de volgende gang, meestal de draf of galop. Hij moet dus vanuit het halthouden zonder stap pasjes in 1 keer naar de volgende gang. Hier is die voorwaartse drang ook weer zo belangrijk.

Kortom; vierkant halthouden is een belangrijke gehoorzaamheids oefening waarbij je alle elementen uit het scala van de africhting nodig hebt. Alles valt of staat met een goede voorbereiding. Daarbij is het ook belangrijk om het halthouden zelf zeer regelmatig te oefenen en als oefening serieus te nemen, zodat je paard het ook in de proef correct kan laten zien.

Succes met oefenen! Welke tip vind jij het meest waardevol? Hoe ging het oefenen? Laat me het weten door onderaan dit blog je reactie achter te laten!

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

2 Reacties

  1. mjon

    Ik vind het ook handig om mezelf voor te bereiden op het halthouden zodat ik niet voorover val als het paard correct op de hulpen halt houdt. Ik heb t geluk een paard te mogen rijden dat hoger is in de africhting dan ik zelf in mijn ervaring en ben bezig mezelf aan te leren om beter in balans te blijven zitten in de overgang.

    Antwoord
  2. Esther

    Supergoeie tips voor t halthouden!
    Zelf ervaar ik bij een gevoelig paard dat stille handen en stille houding ook erg bepalend zijn zodat t paard niet hoeft te denken dat je een kleine andere hulp geeft voor een andere oefening dan halthouden.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695