Soepel zitten door soepele knieën

door | Tips | 10 reacties

Knijpen met je benen brengt je in problemen. Misschien niet altijd, en op elk moment, maar uiteindelijk, wanneer je verder komt in je training… Dan pikt je paard dit niet langer. En terecht. Je leert soepel en stevig zitten door je knieën juist soepel tegen je paard aan te laten vallen, niet door te knijpen.

Knijpen met je benen is een reactie of een gewoonte die veel ruiters beheersen. Tot in de puntjes kan ik wel zeggen.

Door je bovenbenen aan te knijpen belemmer je je paard in zijn schoudervrijheid, hij kan niet fijn naar voren doortreden. Ook ga jij er zelf veel slechter van zitten, wat niet eerlijk is voor je paard als je van hem wel een sportprestatie verlangt. En ten derde kan je paard geen oefeningen lopen tegen jou strakke benen in. Hoe moet je paard wenden of wijken terwijl jij met je been aangeeft dat hij niet de bocht door mag of opzij mag voor je (tegenovergestelde) onderbeen.

Het zijn voornamelijk bovenbenen die veel te strak tegen het zadel gedrukt worden. Misschien heb je het gevoel dat je dan lekker stevig zit. Of dat je er niet af kan vallen als je paard vlugger reageert dan dat jij bij kan benen Of knijpt met je benen omdat ze dan zo prachtig stil liggen. Allemaal onzin, en vooral oneerlijk voor je paard.

Stevig zitten? Dat doe je op je zitbeenknobbels, je billen. Niet door je bovenbenen strak aan te spannen. Sterker nog, je duwt je billen juist uit het zadel omdat je je benen aanspant. En zonder je billen in het zadel, kun je geen juiste gewichtshulpen geven.

Niet van je paard vallen doordat je je benen op slot hebt gezet? Als jij je paard niet durft of kan vertrouwen, zal je paard jou ook niet durven of kunnen vertrouwen. Het is een wisselwerking, en jij moet het goede voorbeeld geven.

Hoe harder je knijpt hoe stiller je been ligt? Stil zitten in de beleving van je paard, betekent niks anders dan mee bewegen met de beweging die je paard aangeeft. Knijp je met je bovenbeen, dan is dat deel van je been dus tégen de beweging van je paard in. Het vervelende gevolg hiervan is ook nog dat je toch de beweging die je paard aangeeft kwijt moet. En dat gebeurt dan via je onderbeen. Een vast bovenbeen is eigenlijk een vast punt waarop jouw onderbeen harder kan bewegen. Te hard.

Ruiters die knijpen met hun bovenbenen hebben altijd een heel onrustig onderbeen. Altijd.

Oke, dan nu naar de oplossing. Bij elke pas die je paard maakt laat jij je knie een stukje naar beneden zakken. Je gaat dus juist stevig en soepel zitten door je knieën soepel tegen je zadel aan te laten liggen. Je laat je been als het ware door de zwaartekracht mee naar beneden nemen terwijl je paard zachtjes heen en weer schommelt door zijn stappen (stap), passen (draf), of sprongen (galop).

Dit oefen je om te beginnen gewoon aan de lange teugel tijdens het uitstappen van je paard. Als zijn linkerachterbeen omhoog komt, gaat zijn bekken aan de linkerkant een stukje naar beneden. Dat is het moment dat jouw linkerbeen ook een stukje omlaag mag zakken. Dat kan alleen maar als je je knie ontspant, en je been laat hangen. Hierna komt het rechterachterbeen omhoog, en zakt het bekken van je paard aan rechts, waardoor jij jouw rechterbeen weer een stukje met de zwaartekracht naar beneden laat zakken.

Als je dit goed kan, ga je dit in draf oefenen, tijdens het doorzitten. Liever kleine stukjes goed, dan grote stukken waardeloos! Kwaliteit boven kwantiteit! Het gaat niet om de hoeveelheid, maar het gaat erom dat wát je doet, goed is. Ook in draf denk je bij elke pas, linkerbeen zakken, rechterbeen zakken.

Vind je het moeilijk om de beenzetting te voelen? Dan kun je in draf een beetje spieken. Als het linkervoorbeen op de grond staat, is zijn linkerachterbeen in de lucht en laat jij dus je knie een beetje zakken aan links. Zelfde met het rechterbenenpaar.

In galop laat je beide knieën elke sprong naar beneden zakken als je paard neerkomt op het binnenvoorbeen. Dit is de laatste fase van elke galopsprong en je paard komt hierbij het meest naar beneden.

Kortom; veel ruiters knijpen om allerlei slechte redenen met hun bovenbenen. Dit kun je oplossen door in stap, draf en galop je knie elke pas een stukje naar beneden te laten zakken en soepel te blijven.

Extra tip van Hester

De online training ‘Paardrijden met ruitergevoel’ helpt je om een topteam te vormen met je paard. Met de kleinste hulpen leren jullie elkaar begrijpen. Nieuwsgierig?

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

10 Reacties

  1. Elbrich Slob

    super, lees altijd alles. Heb er altijd wat aan. Bedankt hester

    Antwoord
  2. AnneMarie

    Dank je! Dit is wat ik 15jr geleden wou weten toen ik begon te rijden!
    Spijtig genoeg rij ik nu niet meer omwille van gezondheidsproblemen maar als ik er ooit terug aan kan beginnen ga ik dit zeker onthouden!
    Heel hartelijk dank voor de uitleg!

    Antwoord
  3. joanne schuitemaker

    Ik ben eigenlijk pas 13 jaar maar ik leer hier heel veel van want ik ben niet zo goed in mijn zit en soepelheid en ik probeer nu nog zo veel mogelijk te verbeteren.
    Bedankt voor de goede uitleg en hulp!

    Antwoord
  4. Lieve

    Goede tips en heel duidelijk uitgelegd!

    Antwoord
      • Annemie

        Toch moeilijk als je al 40 jaar fout vastgeroest bent. Ik blijf het proberen…..de aanhouder wint. Ik probeer het nu met kleine stukjes. Ik merk dat ik als ik ga doorzitten terug in elkaar plooi en terug met mn knieen begin te nijpen

        Antwoord
        • Hester

          Hoi Annemie, Heel begrijpelijk. Wees blij met kleine stukjes, telkens ietsje meer. Succes!

          Antwoord
  5. Linda

    een eye-opener. Lichtrijden en doorzitten kan je dus goed bekijken/vergelijken. Als jij op het buitenbeen lichtrijdt (dus zit) dan kan je dat met doorzitten ook oppakken door dan op heb buitenbeen (wat naar achteren komt/is) aan die kant je knie te laten zakken/meer te gaat zitten. Heb ik dat dan goed begrepen?

    Antwoord
  6. Petra

    Hoi Hester, super bedankt voor je uitleg. Ga er zeker mee aan de gang. Heb nog steeds veel veel profijt van je trainingsdagen, super hoe je alles benadert en uitlegt. Merk dat Zana veel beter gaat lopen.

    Antwoord
    • Hester

      Dat is echt leuk om te horen! Dank je wel en succes!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695