3 tips om het uitstrekken te verbeteren

door | Tips | 4 reacties

Veel ruiters rijden hun paard harder wanneer er ‚uitstrekken’ gevraagd wordt. Harder stappen, draven of galopperen maakt niet automatisch dat je paard ook echt uitstrekt.

Tijdens het uitstrekken van de stap, draf of galop wordt er simpelweg gevraagd van je paard dat hij meer ‚grond pakt’. Dus dat de lengte van zijn pas groter wordt. Klinkt zo eenvoudig als ik het zo neerzet. Maar ik weet uit ervaring dat het nog best een kunst is om dit ook te bereiken bij je paard.

Fouten bij het uitstrekken

Bij een uitgestrekte galop bijvoorbeeld, gaan veel paarden wel harder, maar maken ze niet minder galopsprongen op een lange zijde. Of tijdens een uitgestrekte draf waarbij het paard zélf langer wordt, in plaats van zijn passen. Ook een uitgestrekte stap waarbij een paard vlugger gaat stappen in plaats van een uitgestrekte stap zie ik veel voorkomen. Een andere grote fout is het langer worden van het voorbeen, zonder dat het achterbeen meer draagkracht ontwikkelt. Je kunt dit duidelijk herkennen aan een ‚steekbeen’. Ook het maken van taktfouten is veel voorkomend bij het rijden van een uitgestrekte stap of draf.

Dit paard wordt zélf langer in plaats van zijn passen.

Herken je fouten

Weest een kritisch op je eigen foto’s (die je op social media hebt geplaatst?). Heb jij een paard die steekt met het voorbeen, lang wordt tijdens het uitstrekken, het achterbeen achter de massa laat komen, trekt aan je hand, of taktfouten maakt als je over de diagonaal een uitgestrekte draf wil rijden?

Dit paard steekt zijn voorbeen ver uit, maar doet niets in het achterbeen.

De oplossing ligt in de basisafrichting.

Al deze fouten hebben oorzaken die terug te brengen zijn naar fouten in de basisopleiding van je paard. Ik ga hierbij eigenlijk altijd terug naar de eerste drie begrippen van het scala van de africhting. Takt, ontspanning en nageeflijkheid & aanleuning.

Dit paard blijft recht in het achterbeen, er ontstaat niet meer draagkracht.

Fouten tijdens het uitstrekken los je op bij de oorzaak.

Tijdens het rijden van mijn eigen (trainings)paarden en het trainen van mijn ruiters ben ik gewend om fouten op te lossen bij de oorzaak. Ik repareer een langer wordend paard dus niet door de teugels korter te trekken. En ook zal ik taktfouten niet oplossen door nóg vaker het uitstrekken te oefenen. Nee, problemen los je op bij de oorzaak, in dit geval de basisafrichting van je paard die misschien toch niet zo perfect was als we hoopten. Door één stapje terug te gaan zal je zien dat je er daarna drie naar voren gaat! Figuurlijk dan hè ;).

3 oefeningen om het uitstrekken te verbeteren

Hier 3 kleine oefeningen waar je direct zelf al mee kan beginnen om de takt, ontspanning en nageeflijkheid en aanleuning te verbeteren.

  • Actie-reactie. Als jij je kuit aandrukt moet je paard reageren door zijn achterbeen aan te laten treden. Hij mag niet langer worden aan de voorkant, hij hoeft ook niet per sé super hard te gaan. Bij het aandrukken van je kuit moet je paard dus bijna elektrisch reageren. Langzaam eruit laten lopen aan de voorkant is geen optie. Een directe reactie vanuit het achterbeen wel.
  • Tempocontrole. Vanaf de eerste pas die je paard zet bepaal jij het tempo. Wil je paard altijd wat te hard? Rem dan op 2 teugels, en ontspan direct weer in je hand wanneer paard langzamer loopt. Is je paard altijd wat traag? Grijp terug naar oplossing 1; actie-reactie. Tik-tik met je kuit, vlug achter elkaar is trouwens veel effectiever dan ‚plof’ met je been.
  • Check de nageeflijkheid. Nageeflijkheid is de losgelatenheid in nek- en kaakgewricht wat ontstaat door een verder ondertredend achterbeen. Is je paard ‚los’ aan de voorkant, maar doet het achterbeen niks of te weinig? Dan is je paard dus niet nageeflijk! Je kunt de nageeflijkheid checken door bijvoorbeeld met beide handen even kort over de manenkam te strijken. Als je paard echt nageeflijk is zal hij zijn neus niet naar voren en omhoog steken, of harder gaan lopen als je dit doet, maar lekker blijven doorswingen onder je. Is je paard niet nageeflijk? Dan is hij ook niet voldoende aan je kuithulp hoogst waarschijnlijk. Ga weer terug naar de actie-reactie-oplossing. Je paard doet te weinig met het achterbeen, en laat deze energie ook niet via de lendenen, rug en schoft doorvloeien naar het loslaten in nek- en kaakgewricht.

Kortom; fouten die gemaakt worden tijdens het uitstrekken los je op door terug te gaan naar de drie basisbegrippen uit het scala der ausbildung. 3 oefeningen die je daarbij helpen zijn 1. actie-reactie. 2 Tempocontrole. 3 Check de nageeflijkheid.

Ik stel het enorm op prijs als je zelf ook goede en foute foto’s (van jezelf) wilt toevoegen. Dat kan bijvoorbeeld op mijn facebookpagina als reactie op dit artikel!

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

4 Reacties

  1. Ellen

    Hallo Hester,

    Dit ga ik zeker proberen.. maar wat nou.. als mijn paard niet aan het been wil komen, waardoor mijn tuigertje lekker in haar eigen hoge halshouding blijft lopen.
    Hoe krijg ik de actie reactie beter? Is dat been aanleggen, geen reactie kuit, zweep eroverheen (grof gezegd) of juist extreem belonen etc.
    Ik blijf tobben met de aanleunig terwijl mijn paard een dragend en actief achterbeen heeft en totaal niet lui aangelegd is.
    Omdat ik geen aanleuning kan krijgen,,, blijven mijn paard en ik wiebelen….
    Help

    Gr Ellen

    Antwoord
    • Hester

      Hallo Ellen,
      Om je hierbij te kunnen helpen is het handig dat ik je paard en jou ook echt kan zien rijden. Een paard dat niet lui is hoeft namelijk niet per se een dragend achterbeen te hebben. Ook kan het zijn dat de energie vanuit het achterbeen niet mooi door de lendenen, rug en schoft wordt doorgegeven, en dat juist daaraan gewerkt moet worden.
      Misschien is het een idee om een proefles in te boeken zodat ik met je mee kan kijken?
      Hartelijke groeten, en wie weet tot ziens!
      Hester Bransen
      Trainen Ruitergevoel

      Antwoord
  2. Francis Blum

    Dank je Hester, heel duidelijk. Kom je ook wel eens op locatie?
    Ik heb zelf geen vervoer nl.
    groet,
    Francis

    Antwoord
  3. janneke

    Hester!
    Dit zou eigenlijk verplichte theorie moeten zijn voor iedereen die iets meer wil dan op een paard zitten!
    Het is ontzettend duidelijk en leerzaam..! Complimenten!

    Ik hoop dat veel ruiters het lezen, aannemen en gaan voelen wat paardrijden is!
    Groetjes en veel succes!
    Janneke

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695