• Ik geef je mijn woord

 • Stel je eens voor

  Stel je eens voor dat je voor jezelf een woord vaststelt. Het woord van 2016. Het woord wat je kiest staat centraal voor de goede voornemens die je jezelf hebt gesteld voor 2016.

  Dit woord zou je dan kunnen helpen bij beslissingen die je neemt en wanneer je vastloopt tijdens het rijden bijvoorbeeld. Het helpt je dan om richting te geven en om even terug te gaan naar wat je met jezelf hebt afgesproken bij deze jaarwisseling.

 • Het afgelopen jaar

  Zelf heb ik ook een woord gekozen voor 2016.

  Ik heb er echt even over na moeten denken en gebrainstormd. 

  Het afgelopen jaar was heel hectisch voor mij. Mijn bedrijf Ruitergevoel is enorm gegroeid. Ik heb keuzes gemaakt in de hoeveelheid werk die ik aankon. (eerlijk gezegd was het niet echt een keuze, maar meer een must) Ik werk namelijk ook nog als docent Paardensport en -houderij. Door de keuze te maken om dit nog maar 1 dag in de week te doen, kan ik met meer focus andere dingen oppakken. En dat is wel nodig als moeder van twee jonge kinderen, vriendin van een leuke man, een bloeiend eigen bedrijf en een baan als docent. Verder ben ik dol op bijscholingen en cursussen. Die doe ik er ook elk jaar nog tussendoor. 

 • Ik geef je mijn woord

  Door de drukte van afgelopen jaar ben ik aan heel veel dingen niet of niet goed genoeg toegekomen. Ideeën genoeg maar te weinig tijd om alles uit te werken. Daarom heb ik besloten mijn bedrijf een klein beetje om te vormen. Jij zal er weinig van merken maar voor mij zullen de veranderingen een stuk rust met zich mee brengen. Het bewaren van overzichten en het wegblijven van de hectiek is belangrijk om een goeie focus te hebben op je gezin en bedrijf. 

 • Mijn woord voor 2016: Focus

  Ik wil gefocust aan de gang gaan met alles wat ik doe. Dat betekent dat ik niet meer alles tegelijk kan en niet alle ideeën kan uitwerken die ik heb. Alleen de ideeën die ik heb die goed genoeg zijn, dát zijn de ideeën die ik ga uitwerken. En de losse flodders tussendoor die me komen aanwaaien, die als vanzelf opkomen, die moet ik proberen naast me neer te leggen. Ik kan nou eenmaal niet alles in me eentje en ik heb gemerkt dat de focus weg neemt van de andere plannen als ik alles in m’n eentje probeer te doen. Door te focussen op de ideeën waar ik mijn missie mee kan bereiken probeer ik meer rust bij mezelf te creëren. Daardoor kan ik met nog meer enthousiasme en passie mijn werk uitvoeren.

 • Geef jij me jouw woord?

  Ik ben heel benieuwd wat jouw woord wordt voor 2016. 

  Welk woord kies jij? Wat moet voor jou centraal staan? Wat zou je helpen bij belangrijke beslissingen of wanneer je vastloopt met het rijden bijvoorbeeld? En wat is je motivatie om dit woord te kiezen? 

 • Laten we elkaar inspireren en helpen door je woord voor 2016 en je motivatie daarvoor met elkaar te delen! 

  Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

  ©Hester Bransen, Ruitergevoel 2016

  Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

  ....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

 • 35 comments

  Mijn woord is doorzetten. Doorzetten ondanks dat ik 54 ben. Doorzetten om toch met mijn paard een klasse hoger te kunnen starten. Doorzetten om die les te boeken die we zo nodig hebben. Doorzetten om mijn eigen praktijk van sportpaardenmassage van de grond te krijgen. Doorzetten om van dit jaar weer een succes te maken.

  Reply

  Hi Rina, Wat een mooie gedachtes! Ik hoop van harte dat het je lukt je nieuwe bedrijf in paardensportmassage van de grond te krijgen. En zoals altijd met nieuwe dingen: met ups en downs, de doorzetter bereikt het! Liefs, Hester

  Reply

  Hi Hester, Wat leuk en fijn, dat jij je persoonlijke gedachten met ons deelt. Dit draagt zeker bij tot meer wederzijds begrip! Mijn woord voor 2016 is "acceptatie" . Accepteren, dat je doelen niet snel komen, accepteren dat je er heel hard voor moet werken en dat het soms lijkt, dat het niet zal lukken. Accepteren, dat je doelen reeel moeten zijn en dat echt niet alleen met paardrijden, maar ook in hoe wij met elkaar omgaan.. Maar ook genieten van de kleine stappen voorwaarts en accepteren dat je misschien niet al je doelen zal halen maar tevreden moet zijn met de resultaten, die je bereikt heb. Niet altijd achter de volgende boom kijken of het gras daar beter is...acceptatie geeft ook rust. Dit wil niet zeggen, dat je dan maar bij de pakken neer moet zitten, maar wel, dat ambitie wel reeel moet zijn. Een gezond en fijn 2016 Hester voor jou en je gezin!

  Reply

  Hi Ronald, Acceptatie, wow want een stoer en breekbaar woord. Ik gun je acceptatie in elke vorm die je nodig hebt! Tot snel! Liefs, Hester

  Reply

  Dag Hester, Ik ga voor "vertrouwen" in 2016. En dat kan in verschillende richtingen : zelfvertrouwen, vertrouwen in anderen, vertrouwen in je paard, vertrouwen dat het allemaal goed komt! Go with the flow en zien wat er gebeurt. Ik ben pas beginnen paardrijden toen ik 42 werd. Paardrijden is louter ontspanning voor mij, therapie zeg maar. Ik kan het ondertussen al aardig en toch ben ik nog vaak een beetje bang; bang dat mijn paardje van iets zal schrikken ( omdat ik dan mee schrik 😜) maar vooral om te vallen en m'n botten te breken. Gek, ik weet het, maar het is de waarheid. Nu is mijn Verrocchio zo een lieve en gevoelige merrie, zij verdient meer vertrouwen, zodus vandaar mijn keuze voor vertrouwen. Ilse

  Reply

  Hi Ilse, Vertrouwen is iets wat ontstaat, je kan het niet afdwingen. Aan je verhaal te lezen besef je dat maar al te goed. Daarom vind ik het super dapper dat je dit woord hebt gekozen! Mijn vertrouwen heb je in ieder geval! Ik vertrouw erop dat dit helemaal goed gaat komen! Liefs, Hester

  Reply

  Dit is precies mijn verhaal ;-)

  Reply

  Hoi Hester, Mijn 2016 woord is 'Bewustwording'. Voor mij is dit begrip (woord) de sleutel die uiteindelijk leid tot het antwoord of het doel wat je wilt bereiken, waarbij de ( bewuste )weg naar het antwoord of doel belangrijker is dan het antwoord zelf.

  Reply

  Hi Claudia, Mooi zeg: 'de bewuste weg naar het antwoord is belangrijker dan het antwoordwoord zelf'. Ik ga 'm onthouden! Liefs, Hester

  Reply

  Mijn woord voor 2016 is communiceren. Mijn paard heb ik jarenlang genegeerd met haar kleine aanwijzingen dat het niet ging zoals het ging. Uiteindelijk heeft dat een peesblessure opgeleverd. Besloten om helemaal van de grond af aan opnieuw te beginnen. Geen strijd meer met elkaar, maar samen werken, vertrouwen opbouwen en vooral veel plezier met elkaar hebben.

  Reply

  Hi Diana, Wat knap dat je je ervan bewust bent dat je jarenlang niet goed hebt gecommuniceerd met je paard door haar signalen niet goed genoeg op te pakken. Dat maakt dat je al voor 80% onderweg bent! Communiceren is grotendeels non verbaal, en zowel zenden als ontvangen. Dat komt vast helemaal goed tussen jullie! Geniet van je paard! Liefs, Hester

  Reply

  Mijn woord voor 2016: Leef!! Probeer iedere dag te voelen en te leven. Maak keuzes vanuit liefde en niet vanuit angst. Doe daarbij elke dag iets liefs voor jezelf en vanuit daar op termijn iets voor de anders :-)

  Reply

  Hi Amber, Ik gun je elke dag iets liefs voor jezelf! Zet 'm op! Liefs, Hester

  Reply

  "Leef", is misschien wel het mooiste en belangrijkste woord dat er is, in alle opzichten! Mag ik nog ruilen of dit als 2e woord gebruiken.....;)!

  Reply

  Mijn woord voor 2016 is: Ontspanning. Ontspanning met rijden en longeren (voor zowel mezelf als het paard) en ook privé wil ik meer dingen doen die mij ontspanning geven.

  Reply

  Hi Adriënne, Ontspanning is een mooi woord voor een ruiter! Je kan het zowel privé als tijdens het rijden goed gebruiken. Heel veel succes en geniet van ontspannen ritjes met je paard! Liefs, Hester

  Reply

  Hoi Hester, mijn allerbelangrijkste woord voor 2016 is geniet!! Na een veelbewogen jaar waarin ik afscheid heb moeten nemen van mijn 7jarige merrie door een strijd die ze niet winnen kon heb ik sinds een paar dagen een nieuwe vriend die liefkozend door iedereen Zonnetje genoemt wordt. Hij is mijn echte zonnestraal na al het verdriet en ik wil vooral met hem genieten elke dag weer. In de training op de wedstrijden als het goed gaat maar vooral als het eens niet goed gaat! In elke dag zit een moment waarop ik kan genieten. Daarom wens ik dat voor iederen geniet van elke dag!! Groetjes Esme

  Reply

  Hi Esme, Als ik het goed begrijp schijnt in 2016 bij jou nu elke dag de zon! Geniet van je zonnestraal! Liefs, Hester

  Reply

  Voor mij is het woord verbinding Dat ik verbinding moet hoeden met alles wat ik doe !!

  Reply

  Hi Sander, Natuurlijk ben ik erg benieuwd naar het 'waarom' van het woord van je keuze. Het is zo'n mooi begrip 'verbinding' dat hier vast een mooi verhaal achter zit! Ik hoop voor je dat je verbinding houd met alles wat je doet! Liefs, Hester

  Reply

  AFLEIDEN Me niet laten afleiden door wat anderen van mijn paarden vinden. Twee best moeilijke paarden; een bewust en een onbewust gekozen. Vooral mijn gevoel blijven volgen en volhouden. Me niet laten afleiden door anderen die misschien hun doel eerder en op een makkelijker manier bereiken. Laat ik me wel afleiden dan neemt het rij plezier drastisch af. In 2015 lukte het best goed en op vele protocollen stond dan ook dat mijn plezierige manier van rijden gewaardeerd word. Toch kan het altijd nog beter vandaar dat afleiden mijn woord voor dit jaar wordt. Dank je Hester voor je goede idee, leuk om over na te denken!

  Reply

  Hi Connie, Wat goed dat je jouw woord met ons deelt! Je verhaal is denk ik heel herkenbaar voor veel ruiters. Het rij plezier, zoals je dat omschrijft, neemt inderdaad af als anderen bewust en onbewust je afleiden van je doel met je paard. Onthoud: Jij kent je paard het beste en weet waarom je doet wat je doet, laat je niet afleiden, je bent echt op de goede weg! Heel veel genieten dit jaar van je mooie paarden! Liefs, Hester

  Reply

  Hoi Hester, Zoals ik je al via fb liet weten is mijn woord GENIETEN. Door een bewogen jaar het afgelopen jaar met mijn Pien en haar rugblessure waarin ik uiteindelijk heb moeten besluiten dat ze de de rest van haar leven gewoon als paard mag slijten, ben ik wel eens vergeten om ook gewoon van haar te genieten. Ik was alleen maar bezig met oplossingen te zoeken en de beren op de weg zien. Nu ze een mooi plekje heeft in de bossen met een hoop andere paarden en ik zie dat zij uiteindelijk weer geniet heb ik mezelf ook toegestaan om weer gaan te genieten. Ik heb het westernrijden weer opgepakt met een geweldig leuk paardje. En ik geniet weer. En ondertussen kan ik ook nog gewoon genieten van Pien. Niet meer op haar rug maar wel van haar gekroel en zachte neus in mijn nek. Haar dankbare blik dat ze niet meer hoeft. En de geweldige aanblik van haar plek in een echte kudde paarden. Groetjes, Maigret

  Reply

  Hi Maigret, Leuk dat je hier ook je woord deelt! Wat fijn dat je paard én jij nu kunnen genieten, al is het op een andere manier dan je in eerste instantie misschien gedacht had. Tot snel, Liefs, Hester

  Reply

  Mijn woord is Genieten, Van alle keren dat ik op de fantastische tinkers van de zorgboerderij mag rijden. Daar werk ik als instructrice en mag ze daarnaast zelf ook rijden. Een merrie in het speciaal die vorig jaar drie maanden uit de roulatie was door een lever aandoening. Die bloedje chagrijnig was als ik op haar zoon van vijf ging rijden en nu mogen we samen weer. We hadden elkaar gemist met rijden. Ook van mijn gezin en werk genieten(deed ik al nu weer even bewust). Leven is te kort om niet er bij stil te staan dat we moeten GENIETEN!! Alle liefde en geluk voor een ieder in 2016 Groet Renate

  Reply

  Hi Renate, Ook jij wil dus gaan genieten, net als meerdere ruiters die hier gereageerd hebben! Wat gaaf dat je werkt op een zorgboerderij. Elke dag is daar speciaal denk ik! Bedankt voor je bijdrage! Liefs, Hester

  Reply

  Hi Hester mijn woord voor 2016 is balans Balans op mijn paard wat voor mij heel moeilijk is door mijn fybromyalgie maar ook balans in mijn dagelijks leven Als ik dat bereik in 2016 ben ik al heel blij

  Reply

  Hi Cathy, Wat moeilijk dat je af en toe zo worstelt met je balans, letterlijk en figuurlijk denk ik. Ik wens je heel veel goeds toe en natuurlijk een leven vol balans! Liefs, Hester

  Reply

  Mijn woord: doe je best en bereik wat je bereiken wilt! Doe de top! Dit houd ik me voor als dingen even niet lukken! Bv vanmiddag ging het paardrijden niet zo goed maar dan zeg ik dit tegen mezelf en dan klaar je gwn een beetje op! Ik hoop dat veel mensen dit zullen doen! Xx anna

  Reply

  Mijn woord voor 2016 is : ontspanning. Ik heb in juli 2015 een nieuw paard gekocht. Erg lief en aan de hand een schat. Doordat ze nog nooit van het erf was geweest en dingen snel spannend vindt, een hele uitdaging voor iemand die (zelfs na 40 jaar rijden) zenuwachtig is voor elke les. Maar het gaat me lukken, dat weet ik zeker! Adem in - adem uit, heb vertrouwen in je paard en jezelf en vooral : ontspan. Kijk om je heen en geniet. Daar ga ik in 2016 aan werken!

  Reply

  Hi Hester, Allereerst wil ik u het aller beste voor 2016 toe wensen! Ik volg sinds november 2015 uw 30 dagen challenge en ik ben er erg enthousiast over! De challenge heeft me geleerd door te zetten en er echt voor te gaan als ik iets wil bereiken. Mijn woord voor 2016 is dan ook doorzetten. Niet opgeven als het een keer niet lukt. De wonderen zijn de wereld nog niet uit! Dankjewel voor uw fijne en duidelijk videos, ik hoop dat er nog vele zullen volgen! Groetjes Kayleigh

  Reply

  Hoi Hester, Toen ik vandaag ging Googlen op "Hoe kun je je paard voorwaarts krijgen", kwam ik op jouw site terecht. En wat is die interessant en op een leuke, laagdrempelige manier geschreven, mijn complimenten! Ik heb ontzettend veel moeite, mijn Fries, mijn (been)hulpen te leren en ik denk dat dit voornamelijk komt door mijn onzekerheid. Ik ben namelijk een tamelijk onzekere ruiter. Daarom is mijn woord voor 2016 "Vertrouwen". Vertrouwen dat mijn paard en ik samen beter kunnen worden en wij straks ook, heus wel, kunnen schitteren in de dressuurring.

  Reply

  Mijn woord wordt 'balans'. Een goede, juiste balans vinden op mijn paard. Het gaat al steeds beter, maar nog niet zoals ik het wil of zoals het zou moeten. En de juiste balans vinden tussen gezin, paard en werk. De ene week lukt dat beter dan de andere week. Maar ook daar niet zoals ik het eigenlijk zou willen.

  Reply

  Ik ontvang graag je mailtjes. Ik stuur ze regelmatig door (met bronvermelding) aan mijn kandidaten, waarbij ik soms hier en daar in de tekst wat aanpas. Zo ben ik ook wel weer. Ik vind dat je je dingen goed doet en verteld. Er zijn zéér veel "instructeurs" in Nederland, althans, mensen die dat roepen te zijn. De meesten vragen er ook nog veel geld voor. Soms hoor ik "les" geven en springen de tranen mij in de ogen. Bij jou gelukkig niet. Ikzelf ben er ook zo een, die zegt instructie te geven. Geen diploma's, maar,... wel enige ervaring op 68 jarige leeftijd. Ik ben in de les vrijwel altijd met de ruiter(s) bezig en vrijwel niet met het paard. Het waarom hoef ik je niet uit te leggen. Ik kom geen les nemen bij je, maar waardeer het, hoe je het doet, en dat wilde ik even kwijt. Groetjes Ton.

  Reply

  Ben 57 ben met49 jaar begonnen te rijden wil graag b parcour springen

  Reply