3 tips om de overgang van halthouden naar draf te perfectioneren

door | Tips | 2 reacties

Overgangen krijgen tijdens het rijden van je paard misschien niet de aandacht die ze verdienen. Een overgang wordt vaak gezien als een middel om van de ene gang naar de andere gang te gaan. Maar hoe mooi zou het zijn als het niet alleen een middel is, maar ook een doel. En wanneer je dat doel hebt bereikt dat je daar ook daadwerk wat positiefs in de training aan hebt overgehouden.

Wat is een overgang?

Een overgang is een verandering van gang, zowel naar een hogere als een lagere gang. Bijvoorbeeld de overgang van galop naar draf, of van stap naar draf.

Veel overgangen rijden

Je weet vast al dat het rijden van veel overgangen best heel goed is voor de training van je paard. Maar zou je paard werkelijk beter worden van 50 verkeerd gereden overgangen? Nee dus.

De kwaliteit van de overgang bepaalt de verbetering die het bij je paard teweeg brengt. En dat is precies waar dit artikel over gaat. Het rijden van GOEDE overgangen.

Overgangen rijden als doel

Probeer het rijden van overgangen eens te benaderen als doel en niet als middel. Hier bedoel ik mee dat je het niet alleen maar gebruikt om van de ene naar de andere gang te gaan. Als je het rijden van een overgang als doel gebruikt kun je zo’n goede overgang krijgen, dan de gang die erop volgde of eraan vooraf ging ook direct verbetert.

Slecht gereden overgang van halthouden naar draf

De overgang van halthouden naar de draf is een overgang die heel vaak slecht wordt gereden. En een slecht gereden overgang door de ruiter wordt vaak ook slecht uitgevoerd door je paard. 😉

Hier 3 tips om de overgang van halthouden naar draf goed te rijden.

  1. Gesloten halthouden. Een overgang vanuit het halthouden lukt eigenlijk alleen maar op 1 voorwaarde: je paard moet gesloten halt staan. En goed en gesloten halthouden is dus wezenlijk anders dan stilstaan. Gesloten halthouden is actief en ontspannen waarbij je paard allert is en op elke vraag van jou direct antwoord geeft. (bijvoorbeeld voorwaarts of achterwaarts gaan) Hoe je dit precies doet laat ik je in een ander artikel weten.
  2. Laat je paard niet naar voren leunen. Je paard moet eerst in het achterbeen actief worden, zodat je een gedragen en actieve overgang naar de draf krijgt. Ik doel hiermee op de gigantische hoeveelheid paarden die gewend zijn om vanuit het halthouden eerst op de voorhand te leunen, voordat ze met hun voorbenen de eerste pas maken. Als je paard aan voorwaarde 1 voldoet (gesloten halthouden) kun je ook aan voorwaarde 2 voldoen (niet leunen).
  3. Op de kleinste beenhulp naar voren. Leer je paard om direct actief aan te draven zodra je daarom vraagt. Het is het basisprincipe waar ik het altijd over heb. Leer je paard het goede antwoord te geven door de druk (van je been in dit geval) weg te halen als hij het goed doet. Dus: kuit kort aanleggen, direct antwoord naar voren verwachten van je paard en je been er weer af halen zodat je paard weet dat hij het goede antwoord heeft gegeven. Doe je dit altijd op deze manier dan zal elk paard voldoende actief naar voren te rijden zijn!

Ook paarden met het A-label, je weet wel, zo’n energiezuinig modelletje, kun je leren om voldoende actief vanuit het achterbeen te bewegen wanneer je rijdt volgens het vraag-antwoord-stop met vraag-principe.

Hester Bransen, trainer Ruitergevoel

 

Bonustip

Oefen met je paard eens om niet gelijk op ‚groot’ weg te draven, maar ook eens weg te dribbelen vanuit het halthouden. Zo leer je hem dat voorwaarts niet hetzelfde is als groot en hard draven en kun je dus verschil maken in de paslengte van je paard. Je zal al heel snel merken dat de 3 tips om de overgang van het halthouden naar de draf makkelijker worden naarmate je paard zowel groot als klein kan wegdraven. Daarbij train je gelijk de draagkracht van je paard in plaats van de stuwkracht die hij gebruikt als hij groot en hard wegdraaft.

Kortom; Het rijden van kwalitatief goede overgangen helpt je paard om meer draagkracht en balans te ontwikkelen. Leer je paard om gesloten halt te houden, laat hem niet naar voren leunen in de overgang en op de kleinste beenhulp moet je direct reactie naar voren krijgen. Een hele mooie aanvulling hierop is het variëren in paslengte bij het wegdraven. Heel veel succes met oefenen!

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

2 Reacties

  1. Vandenbussche eric

    Het was een wijze beslissing om Uw boek te downloaden . Ik ben geen paarden bezitter , maar beoefen de sport in manege. En toch heb ik al meerdere tips kunnen gebruiken Waarvoor dank

    Met vriendelijke groeten
    vdberic

    Antwoord
  2. verrekt

    Hoe krijg je een paard die niet goed vooruit rijdt (lui paard) tot een paard die deftige overgangen kan maken. Zou er een ander probleem kunnen zijn?
    Waarom loopt een paard niet goed vooruit? Heeft wel een goede stapgang.
    Gr. Andréa

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695