Over voorwaarts rijden en voorwaarts denken

door | Tips | 8 reacties

Voorwaarts rijden is één van de onderdelen die je vast vaak oefent met je paard. Want iedereen heeft het immers altijd over voorwaarts rijden. Heb je een probleem? Los het ‘gewoon’ voorwaarts op. Maar is voorwaarts rijden wel zo ‘gewoon’ en gemakkelijk?

Wat mij opvalt als ik ruiters lesgeef is dat heel veel paarden wel voorwaarts gaan, maar niet voorwaarts denken. Ze lijken een beetje met de handrem erop te lopen. Zodra de ruiters de voorwaartse hulpen geeft gáát het paard wel naar voren, maar dénkt hij naar achteren.

Een paard wat ‘met de handrem’ erop loopt is niet voorwaarts. Ook niet als hij wel naar voren gaat wanneer je dat vraagt. Hij denkt namelijk niet naar voren. Hij wordt een beetje narrig als je een voorwaartse hulp geeft. Hij krult zijn hals een beetje op en drukt die naar boven weg. Hij verbreekt de verbinding die je met je teugel-, been- en gewichtshulpen hebt opgebouwd. Zij oren staan op onweer, of in ieder geval niet naar voren of losjes opzij gericht.

Als je paard voorwaarts loopt én voorwaarts denkt dan voelt dat alsof hij een balletje heeft die hij door zijn wervelkolom laat rollen. In de overgangen naar voren én in de overgangen terug dénkt hij voorwaarts. Je kunt op elk moment in de overgang terug, besluiten om toch weer het achterbeen te laten aantreden en naar voren te rijden.

Een veelgemaakte fout in het voorwaarts krijgen van je paard is om hele lange stukken hard naar voren te rijden. Even onder ons gezegd; je paard is niet gek. Hij weet heus wel dat jij altijd alleen maar de lange zijdes gebruikt om naar voren te rijden. Hij gaat dan wel hard, maar hij denkt nog steeds niet voorwaarts hoor. Als een malle door de rijbaan heen scheuren maakt je paard geen fijn en gefocust paard.
Let op: ik zeg hier dus niet dat je nooit eens lekker een poosje naar voren mag galopperen.

Het gaat erom dat je paard zo attent is op jou hulpen en zo veel focus heeft dat je hem op elk moment in een oefening, en op elke plek in de rijbaan het achterbeen kan laten aantreden. En natuurlijk ook op je kan laten wachten.Vloeiende overgangen en het balletje laten rollen, dát is een voorwaarts denkend paard. Hij zal daardoor niet meer opkrullen in zijn hals en zich tegen je been verzetten. Hij zal niet meer strak worden in zijn rug zodra jij je hulpen geeft. Het gaat om het evenwicht in je training en je paard fijn aan je hulpen krijgen zodat je uiteindelijk een paard hebt die volledig open staat voor je hulpen en alles schijnbaar zonder moeite uitvoert.

Maar hoe dan wel? Hoe krijg je je paard zover dat hij een fijn voorwaarts denkend paard wordt? Want schijnbaar is je paard nu nog niet zo fijn aan de hulpen als je dacht. Niet elk paard heeft evenveel natuurlijke ‘go’, maar elk paard kan voorwaarts leren denken.

Laat ik één misverstand uit de wereld helpen. Je paard voelt je hulpen echt wel. Ook als hij niet reageert of niet juist reageert op je hulp, is dat nog geen teken dat hij die beenhulp niet heeft gevoeld. Het gaat om de reactie die hij erop geeft. Laat ik een voorbeeld geven.

Als je Nederlands praat tegen een Griek dan zal hij je niet verstaan, en hij zal dus ook niet het antwoord kunnen geven op je vraag. Ook niet als je harder tegen hem gaat praten. Het gaat erom dat jij zo duidelijk bent, dat hij begrijpt wat je van hem wilt. Pas dan zal hij je antwoord kunnen geven. Zo is het ook met je paard.

Reageert je paard niet op je eerste hulp? Dan zijn er twee mogelijke oorzaken.

1. Hij heeft je niet verstaan. Hij begrijpt je niet, en zal daarom niet de juiste reactie geven op je hulp. Het heeft in dit geval geen enkele zin om de hulp nogmaals te geven maar dan harder. (lees: een schop in plaats van een duwtje met je kuit) Je hebt immers zelf niet de juiste hulp gegeven aan je paard. Of je geeft een tegenstrijdige hulp. (met je been zeg je ‘voorwaarts’ en met je hand en zit zeg je ‘ho stop’.

In dit geval ben je zelf de belemmerende factor. Je zal met een ervaren instructeur moeten leren hoe je hulpen moet toepassen zodat je paard ze begrijpt. Een houding en zit coach kan hier uitkomst bieden. Vaak ben je zelf onbewust van het feit dat je verwarrende hulpen geeft aan je paard.

2. Hij heeft niet geleerd hoe hij moet reageren op je hulp. Een paard dat niet door een ervaren trainer is opgeleid heeft vaak hier en daar een afslag gemist. Hij heeft niet systematisch van een consequente opleider de juiste reactie geleerd op jou hulpen.

Bij dit probleem zal je dus moeten repareren en bijscholen. Je zal aan de slag moeten gaan met de reactie en reactiesnelheid van je paard. Veel overgangen, tempowisselingen en schijnovergangen helpen hierbij. Elke keer dat je paard ook maar een heel ietsje goed reageert op jou minimale hulp beloon je hem uitvoerig. Je leert je paard wat de goede reactie is door hem te stimuleren en te belonen.

De eerste beloning voor je paard is het weghalen van de hulp. Staat je paard stil na de hulpen voor het halthouden? Stop dan direct met remmen. Hij staat immers al stil, dus je staat je teugel toe, gaan weer in het midden van je twee zitbeenknobbels zitten en laat je been afhangen naar beneden. Zo ook met voorwaarts rijden.

Een stemhulp is hierbij ook een hele goede beloning. (Braaf, goed zo!) En les 1 bij leren door belonen: na een goede reactie op een kleine hulp beloon je binnen 1 seconde. Pas dán zal je paard de beloning koppelen aan de reactie die hij geeft.

Kortom; Je paard is pas voorwaarts als hij niet alleen naar voren loopt maar ook naar voren denkt. Laat het denkbeeldige balletje door zijn wervelkolom rollen in de overgangen. Beloon een goede reactie op een hulp direct en laat jezelf coachen in het geven van de juiste hulpen.

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

8 Reacties

  1. Anna

    Dag Hester,
    Dank voor je uitleg. Bestaat er ook nog een optie 3: je paard heeft de hulp wel verstaan en hij weet ook best wat je bedoelt, maar is liever lui dan moe? 🙂

    Antwoord
    • Hester

      Hallo Anna,

      Bij deze beloof ik dat ik ook nog eens een artikel zal schrijven over de minder voorwaartse of flegmatieke paarden 🙂

      Bedankt voor je reactie!

      Antwoord
  2. Esther Groen

    Bedankt voor het duidelijk en goed opschrijven waar ik al vaak ruiters die in begeleid in de endurance op wijs! Ook in deze sport is voorwaard en een goede houding super belangrijk.
    En dit is zoveel meer dan “rechtop zitten”!!!

    Antwoord
    • Hester

      Hallo Esther,

      Bedankt voor je enthousiaste reactie! Endurance, super zeg! Zou ik ook wel eens willen doen!

      Antwoord
  3. saskia van der drift

    Beste Hester,
    Bedankt voor dit duidelijke artikel! Als flexchair oefentherapeut Cesar leg ik mensen dit zo vaak uit. En is het ook niet zo dat er een klein beetje sprake is van luiheid bij de ruiter: m’n paard verandert zijn gedrag in mijn richting ipv dat je naar je eigen hulpen kijkt als er miscommunicatie is?
    Ik leer mensen juist hun eigen lichaam te voelen zodat ze makkelijker met hun paard kunnen samenwerken.
    Dank je nogmaals, die draagt bij aan mijn inzicht. Groet, Saskia

    Antwoord
  4. Laura Ginsel

    duidelijk verhaal, eigenlijk zou ook het boek van Andrew McLean, de waarheid over paarden weer moeten worden herdrukt, hij legt zo goed uit hoe een paard leert…..

    Antwoord
  5. Esme Peterson

    Hoi Hester,
    Mijn paard denkt niet voorwaarts en reageerd ook nauwelijks op de hulp. Ik rij altijd met 1 hulp tegelijk maar af en toe moet ik toch een seconde na de voorwaartse hulp de teugels aannemen aangezien mijn merrie “geleerd” heeft dat het werkt als je er sterk uittrekt en het dan maar op een lopen zet, en dan niet om voorwaarts te gaan en denken maar om niet te hoeven werken (lees buigen en achter ondertreden). Ik probeer nu om wat extra stelling en buiging in de overgangen te vragen zodat ze niet de kans krijgt dit te doen. Het probleem is dan wel dat het “gaspedaal” dan compleet weg is. Hoe los ik dit dan op? Ik ga zelf al twee maal per week naar een masseur die heeft voor 2 maanden geleden mijn bekken recht gezet er zat een verschil in van bijn 1,5 cm. Heb ik daarmee mijn paard nu een jaar lang zo erg gepest dat we nu ruis op de lijn houden? Nu zit ik weer netje recht zak niet meer naar 1 kant, en ik heb eigenlijk altijd hoge punten op mijn protocol voor houding en zit.

    Antwoord
  6. Maxime

    Beste Hester,

    Wat een onwijs leerzaam en interessant artikel. Mijn paard denkt onwijs terug uit. Dat wil zeggen: oren in de nek en steeds langzamer lopen tot gewoon niet meer vooruit willen.
    Momenteel is langzamer gaan lopen deels weg en helaas vervangen door het gelijk gaan bokken. Doormiddel van beloningen wanneer ze het wel goed doet en onwijs consequent te zijn (ook buiten de lessen om) zijn we hard aan het werk. Deze tips zullen daar zeker bij gaan helpen.

    Groeten,

    Maxime

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695