Vanaf wanneer beginnen met stang en trens?

door | Tips | 2 reacties

Op het moment dat je in de M dressuur rijdt, en de klasse Z in het vizier komt, kun je je gaan afvragen wat het juiste moment is om te beginnen met het rijden met stang en trens. Moet je zo nu en dan al eens gaan oefenen, om je paard eraan te laten wennen? Of is het beter om de klasse M helemaal uit te rijden, en gewoon op een trens te starten in het Z zodat je gaandeweg eens met twee teugels kunt gaan rijden?

Om deze vraag te beantwoorden is het noodzakelijk dat je 3 dingen checkt. Ik neem ze even met je door.

1. Wat is de reden dat je wilt rijden met stang en trens?
2. Ben je er zelf aan toe om met stang en trens te rijden?
3. Is je paard eraan toe om met stang en trens gereden te worden?

Het rijden met stang en trens is voor veel ruiters een doel op zich. En dat is gelijk één van de meest waardeloze redenen om te rijden met deze optoming. Is dit (stiekem) één van jouw doelstellingen? Streep die dan maar door, en gooi het weg! Het rijden met stang en trens is onderdeel van het proces om de communicatie tussen jou en je paard zo optimaal mogelijk te maken met zo klein mogelijke hulpen.

Je kunt pas beginnen met rijden met stang en trens op het moment dat jij en je paard voldoen aan de basisvoorwaarden. Je kunt er geen problemen mee oplossen of verdoezelen dus je kunt er pas aan beginnen als je jezelf en je paard keurig in orde hebt.

Ook hoor ik nog regelmatig dat een ruiter besluit een stang en trens in de mond van zijn paard te hangen omdat het paard op deze manier zo lekker licht in de hand wordt. Weer een waardeloze reden. Je mag nooit een paard met stang en trens optomen omdat hij met alleen een trens te sterk of zwaar is in je hand. Ook paarden die niet scherp genoeg reageren op de hulpen die de ruiter geeft en ‘lastige’ paarden mag je nooit corrigeren door te gaan rijden met een stang en trens.

De enige goede reden om met stang en trens te gaan rijden is wanneer je je paard zo ontzettend goed voor elkaar hebt, en zelf zo behendig bent tijdens het rijden, dat je de communicatie tussen jou en je paard naar het absolute minimale terug kan brengen. Een stang en trens optoming helpt daarbij omdat het de meest kleine teugelhulpen perfect doorgeeft aan de mond van je paard.

Je bent zelf pas toe aan het rijden met stang en trens als je daadwerkelijk in alle gangen en oefeningen een onafhankelijke zit hebt. Je hebt altijd een lichte, mee verende hand en ondervindt geen storingen. Moeilijkheden weet jij met bijna onzichtbare hulpen perfect op te lossen. Je gewichtshulpen staan op het punt belangrijker te worden dan teugel- en beenhulpen. Je bent eraan toe om je paard en jezelf naar het volgende niveau te brengen.

Je paard is eraan toe om gereden te worden met stang en trens als hij in elke gang en in elke oefening alle hulpen door laat komen. ‘Durchlassig’ noem je dat. Je paard staat open voor al je hulpen en reageert hier heel precies en constant op.

Merk je dat je paard zich sterk maakt bij sommige oefeningen, bijvoorbeeld vlak voor een eenvoudige wissel? Dan zal je eerst moeten werken aan de basis beginselen zoals losgelatenheid en reactie op je hulpen, voordat je door kunt naar de volgende fase.

Kortom: Je kunt pas gaan rijden met stang en trens als je daar een goede reden voor hebt, als je zelf een perfecte onafhankelijke zit hebt en als je paard alle hulpen altijd door laat komen en hier perfect op reageert.

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

2 Reacties

  1. Nijman.F

    Beste Hester

    ik heb jou uitleg gelezen over wanneer het goede moment is om met stang te gaan rijden, de uitleg van jou vind ik zeer kundig.
    Als ik een paard op de door jou beschreven wijze kan rijden dus licht aan de hulpen en aanleuning in alle oefeningen, vind ik het zo zonde !!dat men dan door een waanzinnige regelgeving!verplicht word om Z te starten met stang.
    Weinigen die er over beginnen omdat velen trots zijn met stang te mogen rijden maar zich niet afvragen of hun paard zich veel beter voelt zonder die massa ijzer in de mond.
    Dus mijn mening,de ruiter die een Z proef op trens kan rijden moet die mogelijkheid krijgen, de jury moet gewoon de proef beoordelen en zich niet laten beïnvloeden door trens of stang.

    groeten van,

    F.Nijman

    Antwoord
    • Fabienne

      Je bent niet verplicht Z met stang en trens te starten. Tot GP mag je op trens starten, tenzij je meedoet aan een internationale wedstrijd. Overigens is ook het starten op stang en trens in de GP op dit moment een discussiepunt. Eventueel komt deze regel te vervallen, omdat je paard inderdaad alle oefeningen ook op een trens zou moeten beheersen. Daartegenover staat dat er verwacht wordt dat je in de GP met stang en trens kunt omgaan en met deze optoming de meest verfijnde communicatie kunt laten zien. Er is dus een kans dat deze regel blijft bestaan. Ik zou er eerder voor pleiten om stang en trens pas vanaf ZZ-Z (dus begin subtop) toe te staan (zeker niet verplichten!). Helaas zie ik maar al te vaak ruiters in het Z om de verkeerde reden met de nieuwe optoming starten, terwijl het eigenlijk aan gevoel en vaardigheid schort om ermee te kunnen rijden, laat staan dat de paarden er klaar voor zijn.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695