Ruitergevoel https://ruitergevoel.com Tips en trainingen voor ruiter en paard Tue, 02 Jun 2020 14:09:42 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.1 Een beter ruggebruik, zo ontwikkel je dat https://ruitergevoel.com/een-beter-ruggebruik-zo-ontwikkel-je-dat/ https://ruitergevoel.com/een-beter-ruggebruik-zo-ontwikkel-je-dat/#respond Wed, 04 Sep 2019 06:47:26 +0000 https://ruitergevoel.com/?p=3293 The post Een beter ruggebruik, zo ontwikkel je dat appeared first on Ruitergevoel.

]]>

Een paard die zich wat vast houdt onder je voelt niet fijn. Met een strak lichaam kan je paard niet lekker bewegen. Het doorzitten voelt houterig, alsof je paard je niet láát zitten. Ook is de verbinding vanuit je hand naar de mond toe onprettig. 

Taktfouten

De passen kunnen wat hakkelend aanvoelen. De ene kant op soms wat meer dan de andere kant. Taktfouten liggen op de loer. 

Wanneer je een overgang terug maakt, bijvoorbeeld van draf naar stap, voelt het alsof je paard in je hand duwt. En een overgang naar voren, bijvoorbeeld van stap naar draf, doet je paard misschien wel met een huppel erbij. Een paard met een strakke rug is echt iets wat je wil voorkomen, maar hoe dan?

Ruggebruik

Ruggebruik van je paard is een hot item. Elke instructeur heeft het erover. Maar doe het maar eens, die rug laten swingen van je paard. 

Swung

In dit artikel geef ik je een oefening waardoor de rug van je paard steeds een beetje swingender zal aanvoelen.

Tempowisselingen en overgangen

Tempowisselingen en overgangen worden vaak in één adem genoemd. Maar laten we het even uit elkaar halen. En er één item uithalen om mee aan de slag te gaan. Lekker overzichtelijk toch?

We gaan tempowisselingen behandelen. Maar dan écht zo dat je voelt dat je paar er een beter lichaamsgebruik aan overhoudt. Die oefeningen zijn namelijk niet het doel, maar een middel om je paard steeds een beetje verder te gymnastiseren.

Tempo oefeningen

Bij deze oefening let je op een aantal dingen:

 • het tempo waarin je rijdt
 • de manier waarop je naar een hoger tempo toe rijdt
 • de manier waarop je naar een later tempo toe rijdt

Het tempo waarin je rijdt

In mijn lessen valt het me op dat veel ruiters moeite hebben met het bepalen van het juiste tempo voor hun paard. Natuurlijk hebben we het vaak over ‘voorwaarts’ rijden. Maar ook ‘opvangen’ moet correct gebeuren. Over het algemeen rijden de meeste ruiters in draf te hard, en in galop te zacht. Natuurlijk met de beste bedoelingen, maar met de verkeerde uitwerking. 

In draf mag je dus best eens een tandje terug. Laat je paard maar eens rustig in een kalm tempo onder je door draven. Probeer het zelfde tempo aan te houden. Het is de kunst om je paard zo te laten draven, in één tempo, zonder dat je hoeft op te vangen met je hand en zit én zonder dat je hoeft aan te vullen met je kuit. Probeer dit maar eens, het is moeilijker dan je denkt. De meeste paarden hebben hand of been nodig van de ruiter om hetzelfde tempo aan te houden gedurende het zelfde rondje. Een klein beetje ondersteunen mag natuurlijk, maar niet blijven opvangen om je paard in een rustig tempo onder je te laten balanceren. 

Verruimen

Vervolgens gaan we naar een iets hoger tempo. Probeer eens om een hoger tempo te rijden waarbij je je paard niet in één keer naar voren laat schieten of rennen, maar bouw dit eens rustig op. De passen van je paard moeten hierbij ruimer worden, het ritme waarin hij loopt mag niet ineens versnellen. Het moeten rustige lange passen worden. Valkuil is dat niet alleen de passen verlengen, maar het hele paard. Dat is niet de bedoeling. Je paard hoeft hierbij niet langer te worden, alleen zijn passen. De balans van je paard is hierbij belangrijk. Laat hem niet ineens naar voren ‘storten’, maar rustig toe rijden vanuit je been. 

Opvangen

Nu gaan we weer opvangen. Een beetje terug. Ga bij jezelf eens na: wanneer je je hand sluit, drukt je paard dan in je hand, of vangt hij zichzelf mooi op vanuit zijn achterhand. Kortom, verplaatst hij het gewicht naar voren, of blijft hij mooi in evenwicht? Het is bij het opvangen belangrijk dat je de passen van je paard niet snel en kort laat worden. Gewoon rustig terug naar een fijn tempo waarin je paard de passen weer mooi kan afmaken en in balans kan blijven. 

  Zowel bij het verruimen als bij het opvangen mag je de druk niet vergroten. 

  De druk mag niet vergroten

  Voor alle drie de bovenstaande oefening is het heel belangrijk dat als je wisselt in tempo, dat je niet met meer druk gaat rijden. Je moet dus kunnen verruimen in een licht en fijn contact, en ook weer kunnen opvangen in een licht en fijn contact. De druk mag daarin niet groter worden. Het helpt om zelf heel los mee te blijven swingen in je onderrug met ontspannen bovenarmen. Mee veren met je paard om zelf de swung te houden. Dan zal de rug van je paard echt fijn met je mee gaan swingen. Op een ontspannen manier de balans van je paard verbeteren zal het ruggebruik in no-time enorm vergroten.

  Kortom; wil je het ruggebruik van je paard verbeteren? Rij dan je tempowisselingen met een ontspannen lichaam en onderrug en laat je paard onder je balanceren. Hou een rustig ritme aan en onthoudt dat de druk niet vergroot hoeft te worden bij het toe rijden of opvangen van je paard. 

  Deel de inspiratie via social media via onderstaande links!

  ©Hester Bransen, Ruitergevoel 2019

  Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites…

  ….en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): “Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit’, dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com “

  Wil je dit in de praktijk leren? Kom dan eens bij me trainen! Boek dan nu heel eenvoudig een (proef/privé)les in, in de online agenda van Hester!

  The post Een beter ruggebruik, zo ontwikkel je dat appeared first on Ruitergevoel.

  ]]>
  https://ruitergevoel.com/een-beter-ruggebruik-zo-ontwikkel-je-dat/feed/ 0
  Ben ik te lief voor mijn paard? https://ruitergevoel.com/ben-ik-te-lief-voor-mijn-paard/ https://ruitergevoel.com/ben-ik-te-lief-voor-mijn-paard/#comments Sun, 14 Jul 2019 21:09:53 +0000 https://ruitergevoel.com/?p=3274 The post Ben ik te lief voor mijn paard? appeared first on Ruitergevoel.

  ]]>

  De ruiter in mijn les legt het probleem aan me uit. 

  “Ik moet dus strenger zijn, want ik ben te lief voor mijn paard.” Is de conclusie van de ruiter zelf na de omschrijving van het probleem. 

  Misschien heb je dat ook wel eens zo gevoeld. Dat je paard ‘een loopje’ met je neemt. Dat het gisteren nog zo goed ging. En vandaag loop je er toch weer tegenaan. Balen natuurlijk. 

  Je neemt jezelf voor om strenger te zijn. 

  Strenger zijn

  Strenger zijn klinkt voor mij altijd een beetje bozig en bazig. Alsof je paard echt even straf verdiend heeft na een actie die jij wat minder op prijs stelt. Strenger klinkt als strakker, korter, harder. 

  Is dat echt wat je wilt? Strenger zijn? Zou dat je probleem echt oplossen? 

  Dat je paard na de ‘strenge actie’ van jouw kant vervolgens als een zonnetje zijn rondje loopt? Niet hè? 

  Te lief 

  Maar ben je dan te lief voor je paard? Veel ruiters die zichzelf omschrijven als ‘te lief’ hebben een erg groot empatisch vermogen richting hun paard. Het paard doet namelijk erg zijn best. 

  Hij kan er ook niets aan doen dat hij het nog niet helemaal snapt. Hij is nog jong, onervaren of heeft een nare jeugd gehad. Of een niet passend zadel. Of spierpijn van rennen in de wei. Of een vervelende ruiter voordat jij hem kocht. En het is echt je maatje, dus moet je wel lief tegen hem zijn. 

  ‘Lief zijn’ voor je paard voelt dan alsof je paard dat verdiend heeft. Dat er lief met hem wordt om gegaan. 

  En dus worden foutjes hem vergeven. En krijgt het paard nog veel meer kansen. 

  Kansen 

  Over die kansen wil ik het even met je hebben. Mijn paarden krijgen namelijk ook heel veel kansen. Maar géén keuze zoals een multiple choice.

  Ik zie het al voor me! 

  (ik = het paard)

  Optie A) ik reageer op de galophulp door heel hard te gaan rennen
  Optie B) ik reageer op de galophulp door te mopperen op het been
  Optie C) ik reageer op de galophulp door aan te springen in de galop

  Geintje natuurlijk. Maar wel met een kern van waarheid. Want wanneer komt het punt dan dat je paard toch echt op een galophulp moet aan galopperen? Wanneer is hij oud genoeg, ervaren genoeg, voldoende aan het nieuwe (wel passende) zadel gewend? En kan het echt geen spierpijn meer zijn zodat hij de goede reactie moet geven? 

  Duidelijkheid

  De oplossing zit wat mij betreft in duidelijkheid. Ik maak dus niet een verschil in streng of lief. 

  Ik ben ook heel lief voor mijn paarden. Misschien wel liever dan iemand die zichzelf omschrijft als ‘te lief’. Duidelijk zijn naar je paard is het aller aller liefst. 

  En dat houdt in dat je grenzen stelt. 

  Dit wel en dit niet. Dit is goed en dit is verkeerd. 

  “Nee, je mag niet langs me heen lopen als we richting de wei gaan.”

  “Ja, je moet een stapje om zetten als ik je poets en naar de andere kant loop.”

  “Nee, ik bedoelde niet dat je hard moet rennen op deze hulp, maar dat je in galop aanspringt.” 

  “Ik wilde 1 x links, niet 4 x rechts (wat overigens maakt dat je dezelfde richting op rijdt).”

  Kaderen

  Ik zie het als volgt voor me. Een paard wat heel duidelijk weet waar de grenzen zitten kan zich ook vrij gemakkelijk bewegen binnen die grenzen en tot die grenzen. Alsof dat een vierkant veld is waar hij zich binnen kan bewegen. Dit is ook heel erg prettig voor een paard.

  Dit zit in zijn natuurlijk gedag. De leider bepaalt, hij volgt. In een groep weet een paard precies wat hij kan en mag doen, de afspraken zijn helder.

  Maar wanneer aan elke hoek van dat vierkant een klein gaatje zit vervagen de grenzen. En dus de duidelijkheid. En dus de ‘braafheid’ of ‘luisterfrequentie’ van je paard. Als de grenzen niet duidelijk zijn gaat je paard op zoek naar die duidelijkheid.
  Lees: gaat je paard de grenzen opzoeken. En dan kan dat vierkant wel eens een heel bijzondere vorm krijgen. Meer een wolk. Met vage grenzen. Is dat ‘lief zijn’ voor je paard? Wat mij betreft niet. 

  Volgens mij ben je pas echt lief voor je paard als je grenzen stelt. Consequent bent. Voorspelbaar. Betrouwbaar. Te vertrouwen. Jij en je paard kunnen zo wederzijds respect tonen. Vol vertrouwen met elkaar communiceren.

   

   Stel grenzen en wees duidelijk voor je paard. Dan ben je het aller liefst voor hem!

   Consequent zijn

   Kortom; Kun je te lief zijn voor je paard, of heb je het gevoel dat je strenger moet zijn? Beide termen gebruik ik niet zo graag. Ik heb het over duidelijkheid. Consequent zijn. Grenzen stellen waardoor er wederzijds respect ontstaat. Een basis om op elkaar te bouwen en vertrouwen. Pas dan kun je echt samen groeien en een topteam worden met je paard!

   Deel de inspiratie via social media via onderstaande links!

   ©Hester Bransen, Ruitergevoel 2019

   Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites…

   ….en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): “Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit’, dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com “

   Wil je dit in de praktijk leren? Kom dan eens bij me trainen! Boek dan nu heel eenvoudig een (proef/privé)les in, in de online agenda van Hester!

   The post Ben ik te lief voor mijn paard? appeared first on Ruitergevoel.

   ]]>
   https://ruitergevoel.com/ben-ik-te-lief-voor-mijn-paard/feed/ 5
   Je paard is achter de teugel https://ruitergevoel.com/je-paard-is-achter-de-teugel/ https://ruitergevoel.com/je-paard-is-achter-de-teugel/#comments Fri, 29 Mar 2019 11:09:18 +0000 https://ruitergevoel.com/?p=3175 The post Je paard is achter de teugel appeared first on Ruitergevoel.

   ]]>

   Misschien heb je wel eens het gevoel gehad dat je paard het bit los laat.

   Dat je paard je hand niet meer meeneemt, maar zich opkrult en niet meer naar voren denkt. 

   Gevaarlijk!

   Het gevoel van een paard dat achter het bit of achter de teugel loopt is kan soms ervaren worden als prettig, je paard geeft een los en luchtig gevoel in je hand. En dat is precies het gevaar. Want doordat het kan voelen als heerlijk ontspannen en los in je hand, is het eigenlijk helemaal niet de bedoeling en levert het je ook niks op. Je training gaat op dat moment de verkeerde kant op. 

   Controle verlies

   Als je paard zich opkrult en achter de teugel loopt verlies je de controle. Je paard loopt niet meer naar de hand toe zeggen we dan. 

   Kenmerken van een paard die achter de teugel loopt en zich opkrult

   Als je paard het contact met je hand loslaat of niet zal aannemen dan ziet het er soms op het eerste gezicht nog best oké uit. Je paard heeft een ronde hals en is licht in je hand. Echter wordt je paard zo rond en licht dat er een boogje in je teugel ontstaat. Je paard laat letterlijk je hand los. Er is geen verbinding meer. 

   Verbinding

   De verbinding van een paard dat achter de teugel loopt is niet alleen bij de teugel onderbroken. Ook het contact vanuit je been komt niet meer door. Hoewel het dus ‘achter de teugel’ heet, is het een probleem wat niet alleen met de teugel te maken heeft.

   Aanleuning

   De aanleuning waar we naar zoeken vanuit je zit en been naar je hand toe, is bij een paard wat achter de teugel loopt en zich opkrult ver te zoeken. Het is geen ‘aanleuning’ maar ‘losleuning’ zeg ik dan tegen mijn ruiters. Hoewel het misschien heel los en luchtig voelt is het echt niet de bedoeling. Je paard moet altijd naar je hand toe neigen, je hand willen aannemen en contact en verbinding willen maken met je hand.

   Hoe krijg je je paard weer in aanleuning?

   Wanneer je paard achter de teugel loopt is dat dus een probleem in je training wat je echt moet oplossen om weer verder te kunnen met de opleiding van je paard.

   De oplossing zit gek genoeg niet in de teugel of in je hand. 

    Een paard wat achter de teugel loopt is ook altijd achter je beenhulp. En daar zit ook de oplossing.

    Van achter, naar áán de teugel

    Je zal je paard weer vanuit je been moeten motiveren naar voren te treden om zo de verbinding naar je hand toe te herstellen. Rij met een rustig gecontroleerde beenhulp weer wat naar voren om je paard zo uit te nodigen het bit en je hand weer aan te nemen. Vang daarna deze energie weer op, laat je paard zich wat opnemen op het achterbeen. Het moet geen scheurpartijtje worden! Dit kun je een aantal keer doen om de aanleuning en het contact vanuit je hand naar zijn mond weer te herstellen. Niet te wild en snel achter elkaar, neem echt even de tijd om dit netjes op te lossen. 

    Het rijden van overgangen en tempowisselingen helpt hierbij. Let op dat je niet als een malle de baan door gaat jagen, maar probeer op een rustige manier je paard weer actief aan je been te krijgen en zo de aanleuning weer te bevestigen. Heel veel succes met oefenen!

    Extra tip van Hester

    De online training ‘Paardrijden met ruitergevoel’ helpt je om een topteam te vormen met je paard. Met de kleinste hulpen leren jullie elkaar begrijpen. Nieuwsgierig? 

    The post Je paard is achter de teugel appeared first on Ruitergevoel.

    ]]>
    https://ruitergevoel.com/je-paard-is-achter-de-teugel/feed/ 4
    Hoe kom je bij dat goede gevoel tijdens het rijden? https://ruitergevoel.com/hoe-kom-je-bij-dat-goede-gevoel-tijdens-het-rijden/ https://ruitergevoel.com/hoe-kom-je-bij-dat-goede-gevoel-tijdens-het-rijden/#respond Tue, 28 Nov 2017 20:18:52 +0000 https://ruitergevoel.com/2017/11/28/hoe-kom-je-bij-dat-goede-gevoel-tijdens-het-rijden/ “Hester, ik weet wat ik wil, maar ik weet niet waar ik moet beginnen.” Zo begint een proefles regelmatig. Ik vraag altijd wat het doel is op de lange termijn.

    The post Hoe kom je bij dat goede gevoel tijdens het rijden? appeared first on Ruitergevoel.

    ]]>

    “Hester, ik weet wat ik wil, maar ik weet niet waar ik moet beginnen.” Zo begint een proefles regelmatig. 

    Ik vraag altijd wat het doel is op de lange termijn. Dat is, (misschien verrassend genoeg) meestal niet een niveau, zoals M of ZZLicht, maar vaak de omschrijving van het gevoel wat een ruiter nastreeft met zijn paard. 

    “Hester, ik weet wat ik wil, maar ik weet niet waar ik moet beginnen.” Zo begint een proefles regelmatig. 

    Ik vraag altijd wat het doel is op de lange termijn. Dat is, (misschien verrassend genoeg) meestal niet een niveau, zoals M of ZZLicht, maar vaak de omschrijving van het gevoel wat een ruiter nastreeft met zijn paard. 

    Het is mijn doel om gewoon fijn met mijn paard te kunnen rijden. Dat we veilig en fijn samen door de baan heen kunnen en dat we samen genieten van een bosrit. Ik heb geen hoge eisen, maar ik wil wel dat mijn paard en ik blij worden van elkaar. Ik wil dat we elkaar begrijpen en dat we niet in de war raken door elkaar, of zelfs gefrustreerd of wanhopig.”

    Kórte termijn doelen pak ik anders aan. Ik heb gemerkt dat het een ruiter helpt als ík degene ben die de korte termijn doelen maak, om het lange termijn doel te halen. Als instructeur en opleider van ruiters en paarden heb ik zo veel meer ervaring in het proces om tot een resultaat te komen met een paard en zijn ruiter. Het helpt dan om de stappen klein genoeg en in de juiste volgorde te maken. Samen een plan maken, en de ruiter goed betrekken in het opleidingsproces van paard (en ruiter) is echt een leuke bezigheid!

    Ruitergevoel

    Goed, vaak is het niveau dus niet het doel, maar het gevoel wat een paard je geeft als je aan het rijden bent. De meeste ruiters weten dondersgoed wat ze graag willen voelen. En als je eenmaal bij dat gevoel bent, dan is dat hele paardrijden ook helemaal niet meer zo moeilijk. Maar ja, hoe kom je daar he, bij dat fijne gevoel.

    Simpel rijden

    Simpel rijden. Dat zeggen meer instructeurs. Maar hoe dan?

    Om er te komen is vaak veel moeilijker dan om er te zijn. (ja, lees ‘m nog maar een keer).

    Het lastige van paardrijden is (onder andere) dat we niet alleen maar aan het opleiden zijn. Daar bedoel ik mee dat een heel ervaren ruiter een jong of onervaren paard opleidt. En dat een heel ervaren paard een ruiter de kans geeft te leren bij het goede gevoel te komen.

    Maar in de praktijk ziet dat er toch anders uit merk ik. Veel vaker komt een ruiter bij me die zelf aangeeft een basisruiter te zijn, en dat de wens is om zelf met een paard ergens naar toe te groeien. Samen naar een bepaald niveau of gevoel groeien. Een iets minder ervaren ruiter met een iets minder ervaren paard.

    Vertrouwen in je paard en jezelf

    Ik vind het een grote eer, eerlijk gezegd vind ik het fantastisch, dat deze ruiters en hun paarden hun gevoel achterna gaan en mij vertrouwen in het opleiden van hen beide. We maken een plan en gaan aan de slag. Niet in een rechte lijn op ons doel af, maar al evaluerend en bijstellend naar een goed gevoel tijdens het rijden. Het rijden met ruitergevoel. 

    Stappenplan ruitergevoel

    Wil je ook je ruitergevoel ontwikkelen? Waar moet je dan beginnen?

    Begin eens met het aanmaken van een klein documentje op je laptop of telefoon. Noem het ‘Ruitergevoel’.

    Stap 1: Wat is je lange termijndoel? Welk gevoel wil je hebben tijdens het rijden?

    Stap 2: Wat helpt je om dit lange termijndoel te halen? Je kan denken aan: fysieke instructie voor jou en je paard, je paard op ‘les’ sturen bij een ervaren ruiter, een veterinair die je paard helemaal nakijkt of hij medisch in orde is, zelf eens een houding en zitcursus volgen, een passend zadel, 1 vrije middag per week in je agenda om met je paard op pad te kunnen etc.

    Stap 3: Kies één stap bij stap 2 uit, en ga gewoon eens beginnen. Ervaar, evalueer, stel bij.

    Ik ben reuze benieuwd naar jouw ervaringen! Wil je ze met me delen?

    Liefs Hester

    The post Hoe kom je bij dat goede gevoel tijdens het rijden? appeared first on Ruitergevoel.

    ]]>
    https://ruitergevoel.com/hoe-kom-je-bij-dat-goede-gevoel-tijdens-het-rijden/feed/ 0
    Aanleuning; hoe verbeter ik dit? https://ruitergevoel.com/aanleuning-hoe-verbeter-ik-dit/ https://ruitergevoel.com/aanleuning-hoe-verbeter-ik-dit/#respond Wed, 15 Nov 2017 18:51:38 +0000 https://ruitergevoel.com/2017/11/15/aanleuning-hoe-verbeter-ik-dit/ ‘Mijn paard en ik hebben altijd zo’n los-vast verbinding. Hoe kan ik dit verbeteren?’

    The post Aanleuning; hoe verbeter ik dit? appeared first on Ruitergevoel.

    ]]>

    ‘Mijn paard en ik hebben altijd zo’n los-vast verbinding. Hoe kan ik dit verbeteren?’

    Wanneer je aan het rijden bent en je merkt dat de verbinding van je hand naar de mond van je paard niet altijd even rustig en stabiel is, dan kan er sprake zijn van een los-vast verbinding. Het voelt niet alleen voor jou, maar ook voor je paard onprettig aan.

    Het ene moment heb je te veel contact met de mond van je paard. Misschien voelt het voor jou zelfs wel een beetje als ‘trekken’. En het andere moment hangt er weer een boogje in de teugel. Hoe goed je je best ook doet, je merkt dat je moeite houdt met de verbinding.

    Je paard laat dit merken door de ene keer zijn hoofd en hals te laten zakken of in te buigen en het andere moment juist behoorlijk tegen de hand in te komen.

    Onrustige aanleuning & verbinding oplossen

    Om dit probleem op te lossen is het goed om te kijken waar het vandaan komt. Je moet een aantal dingen nagaan.

    • Is je paard medisch in orde? Loopt hij loepzuiver in elke gang, heeft hij geen last van (bijvoorbeeld) zijn rug, en zitten er geen vervelende wondjes in de mond of heeft hij geen last van (bijvoorbeeld) haken op zijn tanden?
    • Past je harnachement? Drukt je zadel nergens te veel en heeft je paard een goed passend hoofdstel en bit?

    Aanleuning of ‘los’leuning

    Ik zeg wel eens voor de grap; ‘Het heet áánleuning, geen losleuning’ tegen een ruiter die vooral bezig is zijn paard los te maken in de kaak door heel veel kneepjes en ophoudingen te geven met zijn hand. Dit is niet de bedoeling. Het is juist de bedoeling dat je paard het bit en je hand gaan áán nemen en niet wil loslaten.

    Kortom: bij een goede verbinding en aanleuning voel je dat je paard attent is op al je hulpen, energiek naar voren treed bij een beenhulp en zacht in je hand deze energie terug laat vloeien. Zijn rug voelt verend, alsof je op een golfje zit. Een paard die echt goed in aanleuning is zit vaak ook heel lekker met doorzitten bijvoorbeeld. Je deint dan mee op zijn rug, zonder stuiters en wiebels. 

    Heel veel succes met oefenen op een fijne constante verende verbinding! Ik hoor graag jouw ervaringen terug en wat je met de tips uit dit artikel hebt gedaan. 

    The post Aanleuning; hoe verbeter ik dit? appeared first on Ruitergevoel.

    ]]>
    https://ruitergevoel.com/aanleuning-hoe-verbeter-ik-dit/feed/ 0
    Halsstrekken voor een 9 https://ruitergevoel.com/halsstrekken-voor-een-9/ https://ruitergevoel.com/halsstrekken-voor-een-9/#comments Wed, 23 Aug 2017 14:34:52 +0000 https://ruitergevoel.com/2017/08/23/halsstrekken-voor-een-9/ The post Halsstrekken voor een 9 appeared first on Ruitergevoel.

    ]]>

    Het is gelukt! Ik heb een 9 behaald voor halsstrekken tijdens de proef.

    Wil je weten wat ik daarvoor heb gedaan? Ik verklap het je in dit artikel! (En nee, ik heb niet de jury omgekocht ;))

    Halsstrekken is een oefening die sinds de lancering van de ‘nieuwe’ proeve in alle basisklassen zit. Dus tot en met de Z2 zit halsstrekken in de proeven. Daaruit blijkt wel dat het een super belangrijke basisoefening is die je echt moet beheersen.

    Veel ruiters vinden halsstrekken een rot oefening. Misschien heb jij ook wel het gevoel dat het halsstrekken je proef als het ware een beetje onderbreekt. Omdat de houding van je paard veranderd tijdens het halsstrekken en het contact met je paard anders aanvoelt is het ook best een pittige oefening.

    Halsstrekken voor een 5

    Laten we eens kijken naar wat de 5 meest gemaakte fouten tijdens het halsstrekken zijn.

    • Je paard gaat harder lopen, en rent wat onder je weg.
     Paarden die het tempo omhoog gooien bij het halsstrekken zijn gewend om op arbeidstempo te blijven lopen met een beetje druk vanuit de hand van de ruiter. Het zijn vaak de wat vluggere paarden die snel loperig worden. Wanneer je je hand ontspant om te gaan halsstrekken verlengen ze dus niet in de hals maar rennen ze een beetje onder je vandaan.
    • Je paard drukt zijn rug weg en steekt zijn neus in de lucht.
     Hierbij wordt je paard niet bol over de bovenlijn. Zijn rug en schoft drukt hij naar beneden, de hals wordt recht naar voren of zelfs naar boven gestoken. Voor je gevoel heb je niks meer te vertellen en het contact met je paard is verre van fijn.
    • Je paard blijft ‘in de krul lopen’ en zakt en rekt niet voldoende.
     Paarden die zich opkrullen nemen je hand niet mee naar voren en omlaag. Ze blijven in de houding lopen waarbij de hals wel afbuigt maar zonder dat er sprake is van een fijne aanleuning. Er komen boogjes in je teugel wanneer je probeert hals te strekken. Vaak hebben paarden die dit doen voor de schoft een soort deukje in de hals. Ze hebben een vrij rechte hals en alleen in de voorste wervels, achter de oren buigt dit paard af. Behalve dat ze dus achter de teugel komen zijn ze ook wel achter je been. Daar bedoel ik mee dat ze niet alleen je hand loslaten maar ook geen voorwaartse reactie voor je been geven.

    • Je paard trekt de teugels in een keer uit je handen en loopt met zijn neus over de grond verder.
     Sommige paarden weten al precies wat er komt en nemen het initiatief van je over. Wanneer je begint met halsstrekken trekken ze in 1 keer alle teugel uit je handen en gaan strak over naar een naar voren en beneden gestoken hals. Hoewel sommige ruiters denken dat dit de bedoeling is, is het geen correcte manier van halsstrekken.
    • Je paard maakt taktfouten
     Paarden die moeite hebben met het behouden van ritme en souplesse zullen taktfouten maken wanneer je probeert hals te strekken.

    Simpel rijden

    Simpel rijden. Dat zeggen meer instructeurs. Maar hoe dan?

    Om er te komen is vaak veel moeilijker dan om er te zijn. (ja, lees ‘m nog maar een keer).

    Het lastige van paardrijden is (onder andere) dat we niet alleen maar aan het opleiden zijn. Daar bedoel ik mee dat een heel ervaren ruiter een jong of onervaren paard opleidt. En dat een heel ervaren paard een ruiter de kans geeft te leren bij het goede gevoel te komen.

    Maar in de praktijk ziet dat er toch anders uit merk ik. Veel vaker komt een ruiter bij me die zelf aangeeft een basisruiter te zijn, en dat de wens is om zelf met een paard ergens naar toe te groeien. Samen naar een bepaald niveau of gevoel groeien. Een iets minder ervaren ruiter met een iets minder ervaren paard.

    Vertrouwen in je paard en jezelf

    Ik vind het een grote eer, eerlijk gezegd vind ik het fantastisch, dat deze ruiters en hun paarden hun gevoel achterna gaan en mij vertrouwen in het opleiden van hen beide. We maken een plan en gaan aan de slag. Niet in een rechte lijn op ons doel af, maar al evaluerend en bijstellend naar een goed gevoel tijdens het rijden. Het rijden met ruitergevoel. 

    Stappenplan ruitergevoel

    Wil je ook je ruitergevoel ontwikkelen? Waar moet je dan beginnen?

    Begin eens met het aanmaken van een klein documentje op je laptop of telefoon. Noem het ‘Ruitergevoel’.

    Stap 1: Wat is je lange termijndoel? Welk gevoel wil je hebben tijdens het rijden?

    Stap 2: Wat helpt je om dit lange termijndoel te halen? Je kan denken aan: fysieke instructie voor jou en je paard, je paard op ‘les’ sturen bij een ervaren ruiter, een veterinair die je paard helemaal nakijkt of hij medisch in orde is, zelf eens een houding en zitcursus volgen, een passend zadel, 1 vrije middag per week in je agenda om met je paard op pad te kunnen etc.

    Stap 3: Kies één stap bij stap 2 uit, en ga gewoon eens beginnen. Ervaar, evalueer, stel bij.

    Ik ben reuze benieuwd naar jouw ervaringen! Wil je ze met me delen?

    Liefs Hester

    The post Halsstrekken voor een 9 appeared first on Ruitergevoel.

    ]]>
    https://ruitergevoel.com/halsstrekken-voor-een-9/feed/ 2
    2 oefeningen voor als je paard strak is op rechts https://ruitergevoel.com/2-oefeningen-voor-als-je-paard-strak-is-op-rechts/ https://ruitergevoel.com/2-oefeningen-voor-als-je-paard-strak-is-op-rechts/#comments Fri, 30 Jun 2017 12:46:35 +0000 https://ruitergevoel.com/2017/06/30/2-oefeningen-voor-als-je-paard-strak-is-op-rechts/ “Mijn paard trekt veel harder aan de rechterteugel dan aan de linkerteugel. Hij houdt vast op rechts.”

    The post 2 oefeningen voor als je paard strak is op rechts appeared first on Ruitergevoel.

    ]]>

    “Mijn paard trekt veel harder aan de rechterteugel dan aan de linkerteugel. Hij houdt vast op rechts.” Zei een van de ruiters tegen me die aan de driedaagse training meedeed.

    “Hij hangt echt aan de rechterteugel en hoe goed ik het ook probeer, hij blijft sterker op rechts.”

    Misschien herken je dit wel een beetje, en ‘doet’ jouw paard dit ook. Het goede nieuws, je bent niet de enige. Het slechte nieuws, blijkbaar zijn er dus heel veel paarden en ruiters die dit probleem tegenkomen.

    Om je paard rechter op twee teugels te krijgen, zodat het voor jou niet meer voelt alsof hij aan de rechterteugel trekt, moet je eerst begrijpen waar het vandaan komt. Weet je de oorzaak, dan weet je ook waar je moet beginnen met de oplossing.

    Waarom trekt mijn paard aan de rechterteugel?

    Het klinkt wellicht wat overbodig maar toch: Hij doet dit niet express of om jou te pesten/terug te pakken. (Een paard kan namelijk helemaal niet redeneren, dus zijn gedrag en acties lijken soms misschien op jou gericht, maar echt, hij doet dit niet om je te sarren.)

    Je paard is je teamgenoot, niet je tegenstander. Samen naar een oplossing zoeken lijkt me dus zinvoller dan de aanval ingaan en terug trekken aan de rechterteugel, denk je ook niet?

    Je kan het ‘zware rechterteugel’ probleem ook omdraaien. Heb je er weleens aan gedacht dat hij juist de linkerteugel niet aanneemt?

    In dit artikel ga ik voor het gemak even uit van een ‘klassiek’ gevalletje scheefheid. Er zijn meer opties, maar daar ga ik graag een andere keer op verder.

    Laten we zeggen dat je paard sterker voelt op de rechterteugel, hij drukt zijn schouder wat naar rechts. In een wending naar links zal je dus wat naar buiten uitzwaaien en in een wending naar rechts zal je moeite hebben om je paard om je binnenbeen in te laten buigen en neemt je paard graag de binnenbocht.

    In de linkergalop zal je paard geneigd zijn om zijn binnenachterbeen wat langs de massa te zetten, dus het linkerachterbeen zal wat verder naar links geplaatst worden ten opzichte van zijn linkervoorbeen. Misschien voelt het zelfs voor jou alsof je wat inknikt in je linkerheup en dat je wat wegzakt naar rechts.

    Je paard leunt als het ware wat meer op de rechterschouder en het rechtervoorbeen. Ook zal het rechterachterbeen wat meer gewicht opnemen dan het linkerachterbeen. Het rechterachterbeen van je paard plaatst hij wat meer onder de massa. Terwijl het linkerachterbeen wat naast of langs de massa geplaatst wordt.

    Je zal een aantal dingen moeten doen om je paard te leren zich recht te maken, te sporen.

    1. De achterbenen moeten in het spoor van de voorbenen treden.
    2. Je paard zal zich aan beide zijdes even soepel moeten kunnen inbuigen.

     Een paard volledig rechtgericht krijgen is heel moeilijk, maar je moet het wel nastreven. Je bent al heel goed op weg als je merkt dat de ‘makkelijke’ en ‘moeilijke’ kant zich afwisselen.

     Meest gemaakte fout bij een scheef paard

     Een veelgemaakte fout bij het ‘losmaken’ van de ‘sterke’ kant is het terugwerken met je hand. In dit geval zou je bijvoorbeeld proberen om je paard rechts losser te maken door met je rechterhand ophoudingen te maken en terug te werken. Dit is niet de oplossing. Je paard gaat het bit er nog slechter door aannemen. Ook trek je je paard zo nog meer op de rechterschouder met zijn gewicht terwijl je juist zijn gewicht mooier wilde verdelen over de benen links en rechts.

     Ik wil graag dat mijn paard zo lang mogelijk mee gaat en dus over alle 4 zijn benen even hard slijt. Links en rechts gelijkzijdig maken is een van de doelen. Een ander doel is gewicht voor en achter goed verdelen. De eerste paar jaar (in ieder geval) zal je paard meer gewicht over de voorbenen dragen dan over de achterbenen. In mijn training streef ik dus naar horizontaal en verticaal evenwicht. Afhankelijk van de graad van opleiding van mijn paard wil ik dat hij meer gewicht gaat opnemen op de achterbenen.

     Hoe zorg ik dan wel ervoor dat mijn paard rechts los gaat laten?

     Blijf soepel in je rechterhand, werk niet terug, veer juist mee. Je mag met je hand je paard best eens uit nodigen en hem de weg wijzen, maar niet naar je toe halen.

     Houd je rechterbeen op de singel en geef daarmee korte maar doeltreffende aanwijzingen aan je paard zodat hij wat van je rechterbeen af komt en zich wat inbuigt om je rechterbeen. Zo druk je hem een beetje meer naar de linkerschouder toe. Hierdoor zal je paard zijn gewicht beter verdelen, wat van rechts af en wat meer op links. Let op dat je je been niet verder naar achteren legt als je paard niet direct voor je been reageert. Door je been naar achteren te verplaatsen druk je zijn achterbenen verder naar buiten ten opzichte van de voorbenen, en dat is precies wat je paard ‘makkelijk’ vind op dit moment.

     Oefening 1 op de volte

     Neem de linkerteugel aan en motiveer je paard om zich wat in te buiten aan de rechterkant. Zo kun je met je rechterbeen wat richting je linkerteugel rijden.

     In een volte op de rechterhand kun je zo je paard wat motiveren om de buitencirkel van de volte aan te nemen en je linkerteugel aan te nemen. Je rechterhand zet je telkens een beetje voor je uit naar rechts, zonder hard te worden in je hulp en zonder het lichte basiscontact met de mond van je paard te verbreken. Je checkt hier eigenlijk jezelf of je niet stiekem toch aan het terugwerken bent met je binnenhand.

     Oefening 2 in het wijken voor de kuit

     Een andere oefening waar je mee kan starten is een pasje wijken van de hoefslag naar de binnenhoefslag. Als je paard rechts strakker aanvoelt zou ik dit op de linkerhand doen. Zo leer je je paard wat opzij stappen voor je rechterbeen en druk je hem meer richting je linkerteugel. Zorg dat je paard in hetzelfde ritme blijft stappen, draven of galopperen, hij mag niet gaan rennen of juist de beweging er helemaal uit halen. De basis beweging en voorwaartse drang vanuit je kuit moet onderhouden blijven.

     Kortom; Vrijwel alle paarden en ruiters hebben een voorkeurskant. Om je paard recht op twee teugels te krijgen moet je je paard motiveren om zijn achterbenen en voorbenen te laten sporen en zich hol te maken aan de bolle kant. Door van achter naar voor toe te werken ben je op een eerlijke manier bezig je paard te trainen en heb je het langst resultaat van je training. Doe niet aan korte termijn oplossingen door aan de strakke teugel terug te hangen. Heel veel succes met oefenen en ik lees je reactie heel graag terug!

     The post 2 oefeningen voor als je paard strak is op rechts appeared first on Ruitergevoel.

     ]]>
     https://ruitergevoel.com/2-oefeningen-voor-als-je-paard-strak-is-op-rechts/feed/ 1
     Wendingen rijden: dit is de beste oefening om te checken of je het goed doet! https://ruitergevoel.com/wendingen-rijden-dit-is-de-beste-oefening-om-te-checken-of-je-het-goed-doet/ https://ruitergevoel.com/wendingen-rijden-dit-is-de-beste-oefening-om-te-checken-of-je-het-goed-doet/#comments Mon, 09 Jan 2017 20:31:36 +0000 https://ruitergevoel.com/2017/01/09/wendingen-rijden-dit-is-de-beste-oefening-om-te-checken-of-je-het-goed-doet/ The post Wendingen rijden: dit is de beste oefening om te checken of je het goed doet! appeared first on Ruitergevoel.

     ]]>

     Wendingen worden door iedere ruiter net weer even anders gereden. Vraag maar eens rond, hoe iemand stuurt. Hoe laat je je paard weten dat hij de bocht door moet?

     Onlangs heb ik eens rondgevraagd bij verschillende ruiters. Wat bleek? Ik kreeg van iedereen net weer een ander antwoord. Sturen doe je vooral op gevoel. Wanneer ik vroeg wat dan precies de hulp was konden veel ruiters niet echt een eenduidig antwoord geven. Tijd voor opheldering!

     Heb je je wel eens af gevraagd hoe je paard begrijpt dat hij moet wenden? Hoe maak jij bijvoorbeeld het verschil tussen stelling nemen en daadwerkelijk wenden?
     Niet zomaar verder lezen nu, nee, echt even op een rijtje zetten voor jezelf. Hoe weet je paard dat hij alleen stelling moet nemen, of ook de wending moet lopen?

     Een super leuke oefening om te checken of je duidelijk genoeg bent naar je paard is de volgende:

     Rijdt een grote volte en blijf even op de volte. Maak nu de volte aan alle zijdes een meter korter, je volte wordt dus nu een volte op de binnenvolte/hoefslag als het ware. Wanneer je linksom de volte rijdt, pak dan eens stelling rechts. Blijf verder de volte even groot rijden en op hetzelfde tempo. Lukt dit? Goed zo!

     Nog moeilijk? Dan heb je waarschijnlijk de meeste moeite met het stuk vanaf de x richting de hoefslag. Dat is niet zo gek want precies op dat stuk heb je geen aanleuning aan de wand. Dus daar kan je paard zomaar een beetje in de war zijn en rustig de andere kant op willen wenden.

     “Dat is leuk allemaal Hester, maar vertel me dan ook maar hoe ik het kan verbeteren!”.
     Dacht je misschien.

     Heel simpel:
     Maak verschil in de hulp tussen wenden en stelling nemen. 🙂

     Wil je weten hoe ik dat doe? Ik houd er vooral van om heel duidelijk en eenvoudig te rijden. Ik heb dus zo min mogelijk hulpen tegelijkertijd.

     Stelling nemen doe ik door mijn binnenhand een kleine vuist-hoogte omhoog te brengen. Zo werk ik met het bit in op het hoekje van zijn mond, het zachte gedeelte dus.
     Wenden doe ik met beide teugels. Met de binnenteugel geef ik ruimte en met de buitenteugel geef ik een beetje druk tegen de hals. Bij paarden die al wat verder in de opleiding zijn, of paarden die heel goed op jouw hulpen reageren kun je ook heel goed je gewichtshulpen gebruiken. Ik zorg dat mijn binnenheup naar voren gedraaid is. Dus bij een wending naar links is mijn linkerheup iets meer naar voren dat mijn rechterheup.

     Het stukje volte vanaf de x richting de hoefslag is vaak het moeilijkste stukje. Hier heb je geen aanleuning aan de wand en dan ben je snel geneigd om extra veel te helpen. Dit raad ik je echter af. Probeer je paard op de volte langs de wand zo super goed voor te bereiden op het moeilijke stukje, dat je hem op het stukje vanaf de x juist zo min mogelijk helpt. Je laat hem dus zelf dat moeilijke stuk opknappen. Zodra je weer op je ‘vertrouwde’ hoefslag stukje rijdt, kun je je paard weer ‘bij elkaar pakken’ en hem weer op je best voor bereiden op de rest van de volte.

     Hoe ik dus een volte rijdt met stelling de andere kant op?
     Volte op de linkerhand. Linkerheup naar voren zodat linkerzitbeentje meer druk neemt, beide handen iets naar links ten opzichte van de voorzijde van het zadel. Linkerteugel is dan van de hals, rechterteugel tegen de hals van het paard aan. (ik trek dus niet aan mijn linkerteugel!)
     En omdat ik rechterstelling wil doe ik mijn rechterhand iets omhoog.
     Bij een jong paard die deze oefening nog niet helemaal beheerst kan ik met mijn buitenbeen een keer extra druk geven om hem te helpen de wending de goede kant op te lopen. Na enkele voltes hebben ze het vaak al door.

     Het is heel leuk om de stelling af te wisselen op een volte. En dan het liefst beide kanten op en in stap, draf en galop een keer proberen. Vooral in galop is contrastelling soms moeilijk, maar hier wordt je paard wel heel handig van en lenig!

     Succes met oefenen! Ik ben benieuwd hoe het gaat!

     The post Wendingen rijden: dit is de beste oefening om te checken of je het goed doet! appeared first on Ruitergevoel.

     ]]>
     https://ruitergevoel.com/wendingen-rijden-dit-is-de-beste-oefening-om-te-checken-of-je-het-goed-doet/feed/ 9
     3 oefeningen om je paard fijner op twee teugels te krijgen https://ruitergevoel.com/3-oefeningen-om-je-paard-fijner-op-twee-teugels-te-krijgen/ https://ruitergevoel.com/3-oefeningen-om-je-paard-fijner-op-twee-teugels-te-krijgen/#comments Tue, 13 Dec 2016 21:18:42 +0000 https://ruitergevoel.com/2016/12/13/3-oefeningen-om-je-paard-fijner-op-twee-teugels-te-krijgen/ The post 3 oefeningen om je paard fijner op twee teugels te krijgen appeared first on Ruitergevoel.

     ]]>

     Je paard heeft waarschijnlijk, net als jij, een voorkeurskant. Linksom of rechtsom. En per gang kan dat ook nog wel eens verschillen. Je paard is enigszins scheef in dat geval.

     Scheefheid zorgt ervoor dat je paard ongelijk is/wordt in de spieren. Aan de ene zijde meer stretchen en aan de andere zijde meer aanspanning.

     Die ongelijkheid in zijn lijf voel je terug via zijn mond en de teugels in je hand. Je voelt het trouwens ook in zijn lijf heel goed terug, dus recht onder je.Bijvoorbeeld doordat je paard je een beetje naar één zijde weg zet waardoor je neigt in te knikken in je heup.

     Om de teugeldruk gelijker te krijgen en je paard dus fijner op twee teugels wordt, zal je zijn lijf moeten rechtrichten. Het heeft geen zin om alleen via je teugels je paard rechter te maken. Dan creëer je, als je paard los laat op de strakkere kant, namelijk een zogenaamde s-bocht in zijn wervelkolom. Je hebt het probleem dan alleen aan de voorzijde ‘opgelost’ en nog niet in zijn lijf.

     Er zijn heel veel leuke en goede oefeningen om je paard rechter in zijn lijf en dus fijner op twee teugels te krijgen. In dit artikel geef ik je enkele oefeningen die je kan doen met een paard op elke leeftijd en van elk niveau. Heb je een jong en onervaren paard, of een paard die de zijgangen nog niet zo goed beheerst? Dan kun je juist deze oefeningen goed gebruiken!

     1. De omgekeerde keertwending.
      Bij deze oefening draai je de vorm van een keertwending, maar dan andersom gereden. Vanaf de e of b op de lange zijde wend je richting de a of c. Op de korte zijde wend je weer terug naar de hoefslag waar je vandaan kwam. Van deze oefening leert je paard heel goed om niet aan de hoefslag te blijven plakken. Kan je paard al een beetje wijken? Dan is deze oefening ook heel leuk om te gebruiken wanneer je van de hoefslag een pasje naar binnen wijkt.
     2. Het rijden van een grote 8
      Bij deze oefening rijdt je een grote 8, dus vanaf de x een volte linksom en vervolgens vanaf de x een volte rechtsom. Belangrijk bij deze oefening is het omstellen. Probeer je paard daarbij ‘onderdoor’ te houden. Ruiters die al langer bij me lessen horen me dit regelmatig zeggen. Ik bedoel ermee dat je paard zich niet eerst lang maakt wanneer je hem van links naar rechts (of andersom) om stelt. Veel paarden drukken zich ‘eruit’ wanneer je om stelt. Door je paard voor je gevoel een beetje meer onder je door te houden en dan heel rustig om stelt, wordt je paard veel soepeler. Neem dus de tijd voor het omstellen en draai gerust eens een volte extra op de zijde waar de moeilijkheid zit. Zo heb je ruim de tijd en wordt het makkelijker voor jou en je paard.
     3. Rij op de binnenhoefslag.
      Een oefening die ik heel veel toepas is het rijden op de binnenhoefslag. Paarden die hier moeite mee hebben gaan een beetje slingeren onder je. Ook kan het zijn dat ze ernaar neigen om weer terug op de hoefslag te gaan lopen. Het lijkt dan alsof ze aan de wand plakken. Door te rijden op de 1e of 2e binnenhoefslag leer je je paard om rechter te worden.

     Natuurlijk zijn er veel meer leuke oefeningen om je paard rechter op twee teugels te krijgen. Veel van deze oefeningen zijn direct gericht op zijgangen. Die zal ik in een ander artikel voor je meenemen. Deze keer wilde ik het echt heel basic houden, zodat het ook voor jonge paarden of minder ervaren paarden en ruiters goed te doen is en toch een heel goede training.

     Kortom; vrijwel ieder paard heeft scheefheid in zijn lijf. Je kan je paard rechter maken door verschillende oefeningen te rijden tijdens je training en zo de korte zijde van je paard te stretchen en de lange zijde van je paard aan te laten spannen. Succes met trainen, ik hoor graag hoe je dit hebt toegepast tijdens de training van je paard.

     Extra tip van Hester

     De online training ‘Paardrijden met ruitergevoel’ helpt je om een topteam te vormen met je paard. Met de kleinste hulpen leren jullie elkaar begrijpen. Nieuwsgierig? 

     The post 3 oefeningen om je paard fijner op twee teugels te krijgen appeared first on Ruitergevoel.

     ]]>
     https://ruitergevoel.com/3-oefeningen-om-je-paard-fijner-op-twee-teugels-te-krijgen/feed/ 2
     3 stappen om je paard wél de wending goed door te krijgen https://ruitergevoel.com/3-stappen-om-je-paard-wel-de-wending-goed-door-te-krijgen/ https://ruitergevoel.com/3-stappen-om-je-paard-wel-de-wending-goed-door-te-krijgen/#comments Wed, 26 Oct 2016 08:39:42 +0000 https://ruitergevoel.com/2016/10/26/3-stappen-om-je-paard-wel-de-wending-goed-door-te-krijgen/ The post 3 stappen om je paard wél de wending goed door te krijgen appeared first on Ruitergevoel.

     ]]>

     Misschien heb je het wel eens meegemaakt met een paard, of loop je er zelfs met je huidige paard nu tegenaan. Hij gaat de bocht niet door.

     Je stuurt de volte in en halverwege de rijbaan trekt je paard je ineens de andere kant uit. Je hebt het gevoel dat je er niets tegen kan beginnen. Je paard vliegt gewoon de ‘verkeerde’ kant op met je. Het gebeurd je altijd op dezelfde hand, linksom of rechtsom. De andere kant lukt het eigenlijk altijd om hem goed de wending door te krijgen.

     Als hij wél de juiste kant op gaat, lijkt het alsof hij de wand of het hek eruit ‘wil’ lopen. Je wordt helemaal naar buiten gedrukt en hij komt nauwelijks de hoefslag weer af. En hoe hoger de gang, hoe moeilijker. In galop is het probleem groter dan in stap.

     Hulp in aantocht

     Je hebt waarschijnlijk al van alles geprobeerd, en toch lijkt je paard te ‘blokken’ op die ene wending.

     Ook heb je vast al van veel stalgenoten, gevraagd en ongevraagd, ‘hulp’ gekregen. “Trekken; harder; met je been; nog een keer; houd hem ertussen” Dat soort adviezen. Hoewel goed bedoeld, ben je er waarschijnlijk alleen maar meer van in de war geraakt. Waarom lukt het nou niet?

     Herken je dit? Dan is dit artikel wellicht een goede stap naar de oplossing!

     Het is belangrijk om je te realiseren dat je een probleem beter kan voorkomen dan oplossen. Maar als je er al mee te maken hebt, dan zal je toch naar een oplossing moeten gaan zoeken. Zo kan het niet langer, dat weet je zelf vast ook maar al te goed.

     Je paard doet dit niet om je te pesten.

     Hij wil je niet treiteren en je irriteren. Een paard kan namelijk niet redeneren, dus hij kan het niet van tevoren bedenken om jou een hak te zetten. Het kan wel soms lijken alsof hij het ‘erom doet’, maar dat is echt niet mogelijk.

     Wat wél mogelijk is, is dat je paard na een aantal succesmomenten onbewust van je heeft geleerd om dit gedrag te vertonen. Een succesmoment voor je paard kan bijvoorbeeld zijn dat je stopte met het rijden op de bewuste hand, stopte met bijvoorbeeld de galop of helemaal stopte met je training. Het er-tussen-uit lopen van je paard is dan een gewoonte aan het worden.

     Je paard heeft echt geen hekel aan ‘werken’, rijden met jou. Maar hij kan wel sommige dingen moeilijk vinden, en zijn natuurlijke reactie is het ontwijken van dat moeilijke stukje. Hij weet immers niet dat hij ‘rechter’ wordt van het rijden op de binnenhoefslag op de hand die hij als moeilijker ervaart. Of dat de galop echt verbeterd van de bewuste oefening die je hem wilde geven. Het effect is pas later voelbaar voor hem en voor jou. En dan nog zal je paard niet kunnen terugdenken aan toen-het-nog-moeilijk-was, en wat de training die hij van je kreeg voor hem gedaan heeft. (best jammer eigenlijk ;))

      

     De stappen naar een goede wending

     Stap 1. Analyseer jezelf

     • wat is jouw voorkeurskant om op te rijden
     • zit je scheef
     • wat is de gang waarin je het fijnste rijdt
     • doe je iets anders met je hulpen linksom of rechtsom (zit-, been- en teugelhulpen)

     Stap 2. Analyseer je paard

     • hoe verloopt zijn scheefheid in zijn lijf
     • welke gang heeft hij meer moeite
     • is er een gewoonte opgetreden (maanden of jaren) of zit je nog in de eerste fase van het probleem (bij een jong paard of een paard wat je net traint en waarbij het is ontstaan tijdens jouw training)

     Stap 3. de oplossing

     Afhankelijk van je analyse die je in stap 1 en 2 gemaakt heb moet je tot een stappenplan voor de daadwerkelijke oplossing komen.

     Ik geef je hierin een voorbeeld, maar het kan zijn dat het voor jou en je paard op een andere manier beter werkt, afhankelijk van waar het probleem zich bevind. Trek het probleem helemaal stukje voor stukje uit elkaar en los het op bij de oorzaak (bijvoorbeeld scheefheid van ruiter en/of paard) en niet bij het gevolg (harder trekken om toch de bocht door te gaan)

     • Je paard is scheef, dat kan ik hier wel stellen. En ook jij zal je hulpen linksom anders geven dan rechtsom. Het is dus een vicieuze cirkel waar je in zit. Daar kom je pas uit als je het anders aanpakt dan wat je tot nu toe hebt gedaan. Pak het aan bij de oorzaak. Je paard is scheef en je zal hem dus moeten rechtrichten. In een les kan ik je heel precies laten weten hoe je dat voor jouw paard specifiek moet doen. Algemenere oefeningen zijn: het rijden op de binnenhoefslag, wijken voor de kuit, volte vergroten en verkleinen.
     • Je paard is niet correct aan de hulpen. Leer jezelf en je paard echt goed kennen. Zijn je hulpen in eerste instantie (dus niet per se in de moeilijke wending) wel duidelijk genoeg? Hoe weet je paard bijvoorbeeld het verschil tussen ‘stelling aannemen’ en de ‘wending lopen’? Schrijf je hulpen eens uit. En? kun jij heel duidelijk het verschil aangeven? Of wat is in je hulp het verschil tussen ‘langzamer’ en ‘nageven’? Eerlijk zijn, is het verschil overduidelijk voor je paard? Of het verschil tussen ‘verzamelen’ en ‘overgang terug’ maken. Leer je paard wat het juiste antwoord is en leer zelf de goede vraag te stellen.
     • Positie van je hand. Ik licht 1 belangrijk aspect uit bij dit probleem die ik bij vrijwel alle combinaties tegenkom die met dit probleem te maken hebben. De positie van je hand en dus de inwerking van het bit op de mond van je paard.
      Wanneer je paard de wending niet correct doorloopt, en het voelt in je hand alsof je tegen een blok aan zit, kun je dit vrij eenvoudig oplossen.

      Je hebt in dit geval je hand te laag, je arm te recht en te veel spanning op je gehele schouder, arm en hand. Op zo’n moment werk je met het bit in op de lagen van het paard. De lagen zitten in de mond, het is het harde stukje tussen de rij kiezen en tanden in waar het bit op ligt. Met een lage hand en rechte arm werk je direct in op het harde stuk in zijn mond. Je paard zal daar waarschijnlijk weerstand op bieden. Om dit te voorkomen kun je je hand een beetje optillen, zodat je ellebogen gebogen zijn. Het bit moet dan inwerken op het hoekje van de mond van je paard. Dus het mondhoekje van zijn lippen. Dit is een zacht gedeelte van de mond, waardoor je met je hand veel makkelijker zacht kan blijven en je paard daar dus ook veel minder geneigd is weerstand erop te bieden.

      Je houdt als het ware contact met je paard, je blijft in gesprek, in plaats van hard tegen hard te gaan rijden/‘praten’. Probeer het eens uit, echt waar, het werkt heel goed!

     Uiteraard zijn er nog veel meer van dit soort tips waarbij je door een kleine verandering van je hulp een groot effect zal merken. Zo wordt het rijden van wendingen, ook van moeilijke wendingen, toch nog leuk en eenvoudig!

     Kortom; analyseer jezelf en je paard heel goed, trek een moeilijke oefening helemaal uit elkaar, en los stapje voor stapje je probleem op. Het optillen van je binnenhand is een mooie aanvulling om het contact met je paard fijn te houden waardoor je wending makkelijker zal gaan.

     Succes met oefenen, ik ben benieuwd naar je ervaring!

     The post 3 stappen om je paard wél de wending goed door te krijgen appeared first on Ruitergevoel.

     ]]>
     https://ruitergevoel.com/3-stappen-om-je-paard-wel-de-wending-goed-door-te-krijgen/feed/ 8