Online training: Ontwikkel je ruitergevoel
De inschrijving voor mijn online training is op dit moment gesloten. Wil jij het als eerste horen als de inschrijving weer open gaat? Schrijf je dan hieronder in.
Het wijken is een gehoorzaamheidsoefening die in de L1 en L2 dressuurproeven zit. Behalve dat het een ânieuweâ oefening is na de B dressuur, wordt ook het doorzitten gevraagd tijdens het wijken. Dat maakt het soms extra moeilijk.
Het over de buitenschouder wegvallen van je paard is een veel gemaakte fout tijdens het wijken voor de kuit.
Ook het niet voldoende meekomen van de achterhand zie je vaak. En ten slotte zijn er ook paarden die simpelweg niet voldoende scharen, niet genoeg opzij gaan voor je beenhulp.
Wijken behoort officieel niet eens tot de zijgangen, al wordt het vaak wel zo benoemd. Het is een voor-zijwaartse beweging die de gehoorzaamheid voor de kuit vergroot. De binnenbenen van je paard scharen (kruisen) over de buitenbenen heen. Je paard heeft stelling in de tegenovergestelde richting dat hij loopt. Je paard heeft tijdens het wijken geen lengtebuiging. Hij is dus recht in zijn lijf, en heeft alleen stelling in de nek, vlak achter de kaak.
De hulpen voor het wijken zijn in principe heel simpel, alleen wordt de uitvoering soms moeilijk gemaakt als je paard voor je gevoel niet meewerkt, en niet voldoende zijwaarts gaat.
Heb je het gevoel dat je paard over de buitenschouder wegloopt, dan zal je ook impulsverlies hebben over die buitenschouder. Je paard is niet meer recht in zijn lijf, kan niet voldoende scharen en neemt de achterhand onvoldoende mee. Er is te veel stelling in de voorhand, bij de hals.Hoe harder jij gaat duwen, hoe meer je paard over de buitenschouder wegvalt. Je paard is hier niet voldoende âaan de hulpenâ. Hij gaat onvoldoende voorwaarts-zijwaarts voor je binnenkuit, en onttrekt zich aan de begrenzende buitenteugel.
Een ander probleem is dat je paard niet parallel blijft aan de hoefslag. Dan komt de voorhand van je paard wel mee opzij, maar zijn achterhand niet, die komt er als het ware achteraan. Ook hierbij geldt dat je paard onvoldoende aan de hulpen staat waardoor jij zal gaan wringen om het toch voor elkaar te krijgen.
Het derde probleem waar veel ruiter tegenaan lopen is dat je paard onvoldoende zijwaarts loopt bij het wijken, hij gaat niet om voor je been, en loopt rechtuit in plaats van voorwaarts-zijwaarts.
Om zelf goed het wijken onder de knie te krijgen adviseer ik altijd om het te leren op een paard wat het al kan. Zo kun je er handig in worden en er gevoel voor krijgen. Heb je geen leerpaard bij de hand? Dan kunnen de volgende tips je enorm helpen bij het leren wijken!
De eerste moeilijkheid is vaak het doorzitten in combinatie met het wijken. Bij het aanleren van het wijken, begin dan met lichtrijden. Wat ontzettend belangrijk is, is dat je je voorwaarts-zijwaarts drijvende hulp geeft op het moment dat het binnenachterbeen van je paard is opgetild. Pas dan kan hij zijn been verplaatsen in de richting die jij wilt, niet met een been wat op de grond staat.
Om dit te leren is het belangrijk dat je tijdens het wijken op het andere been gaat lichtrijden, dus op het âverkeerdeâ been. Normaal ga je staan als het binnenachterbeen van de grond is, nu ga je zitten wanneer het binnenachterbeen van de grond is. Je geeft je hulp namelijk op het moment (bij lichtrijden) dat je zit, niet bij het sta-moment. Wanneer je op het andere been gaat lichtrijden, zit je op het moment dat het binnenachterbeen van de grond is, en pas dan kun je dĂĄt been voorwaarts-zijwaarts vragen.Nooit blijven ‘plakken’ met je been, altijd in het ritme van de draf je kuit aanduwen en loslaten.
De tweede tip is het recht houden van je paard. Doordat je met je binnenbeen een voorwaarts-zijwaartse beweging vraagt, zal je paard zelf al voldoende stelling aannemen aan die kant. Extra stelling vragen met je binnenhand zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat je paard zich overbuigt. Het overbuigen zorgt voor takt en impulsverlies, ook krijg je aanleuningsproblemen en is je paard niet voldoende rechtgericht dan. Buitenteugel aannemen om je paard recht te maken. Denk zelf vooral rechtdoor, en leg alleen je binnenkuit iets aan om je paard wat om te zetten. Ga niet wringen.
De derde tip is een check. Hoe harder je gaat duwen met je linkerbeen, hoe meer de gaat wringen waardoor je met je rechter (boven)been vaak gaat tegenduwen om in balans te blijven zitten. Zodra je met je buitenbeen gaat klemmen, zorgt dat ervoor dat je paard niet meer opzij kĂĄn, en dus niet voldoende wijkt voor je kuit. Houdt dus aan de buitenzijde goed in de gaten dat je je been laat afhangen en je knie ontspannen tegen het zadel aan ligt.
Kortom, om het wijken te leren aan je paard let je erop dat je niet gaat wringen, je buitenbeen makkelijk langs je paard laat afhangen en je op het andere been gaat lichtrijden om op het juiste moment je hulp te geven.
Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!
©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024
Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...
....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book âDe vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "
Op deze website
Ruitergevoeltips
Meer Ruitergevoel op de socials
Ruitergevoel
Heb je vragen? Bel of mail Corjan,Â
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com
Adres van ons trainingscentrum:
Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)
KvK nummer: 70203695
hehe, eindelijk een goede volledige uitleg!!
Dank je wel!
Ben overigens een manege ruiter met ambities.
groetjes,
Annette
Ben een goedwillende amateur en kan niet wachten om na deze duidelijke uitleg ermee aan de slag te gaan.
Hoi hester,
Ga ik zeker eens proberen bij cassio, de ene keer doet hij het wel en dan weer niet!
Het lijkt me zeker bruikbare informatie đ
Bij mij valt mijn paard terug in beweging (op het moment dat ik ga doorzitten).
Zijwaarts gaat meestal wel goed alleen bijna in stap.
Hoe kan ik dat oplossen?
Mijn paard kan deze oefening heel goed doen, daar ligt het niet aan đ
Wat een fijne uitleg!!
Het lichtrijden op het andere been had ik nog niet eerder gehoord, zin om te gaan oefenen!
Hoi Hester,
Ongelovelijk, jou tip om op het “verkeerde been” te gaan lichtrijden en dan de hulp geven voor het wijken, hij had het meteen te pakken, nu hard aan het trainen om L1 te kunnen gaan starten, maar dit versnelt het wel đ
Groetjes Rianne
Goeie duidelijke opbouw en uitleg, daar ga ik mee aan de slag:-)
Een hele goede uitleg! Tot nu toe heb ik dat ervaren met alle uitleg die gegeven word, super.
groetjes, Lisa
Bedankt voor de duidelijke uitleg mbt het wijken! ga nu je link aanlei=uning en nagefflijkheid lezen! ;-))
Ben geen ruiter maar doe lange teugel dressuur. idd eindelijk eens een korte en duidelijke uitleg. Vanavond ga ik eens proberen of ik dit ook kan vertalen naar handelingen bij lopen naast mn pony, ervaringen suggesties en tips hier voor van harte welkom, en mijn ervaringen binnenkort.
bedankt voor de duidelijke uitleg!
handig, die tips!