Schuim op de mond van je paard, goed of niet?

door | Tips | 7 reacties

Schuim op de mond van je paard, goed of niet?

De Ă©Ă©n vindt het geweldig, een teken dat het paard op de goede manier getraind wordt. De ander vindt het zielig, en niet om aan te zien. Een paard met een schuimende mond tijdens het rijden geeft nogal eens discussie.

Tegenstanders van schuim op de mond van een paard

De ‚tegenstanders’ zeggen dat een schuimende mond simpelweg komt doordat een paard niet kan slikken. Daardoor wordt speeksel niet weggeslikt, maar ‚opgeklopt’ waardoor er schuim ontstaat. Het schuim kan niet weg, en daarom laat een paard het uit zijn mond lopen.

Het niet kunnen slikken komt, zeggen tegenstanders, doordat een paard bijvoorbeeld in een extreme dressuurhouding moet lopen, of dat de neusriem te strak is aangesnoerd. Ook is het een uiting van pijn of ongemak door een verkeerd bit(gebruik) of een verkeerde manier van trainen.

Voorstanders van schuimende paardenmond

De ‚voorstanders’ van schuim op de mond van je paard geven een heel andere verklaring. Een goed getraind paard heeft beweging in de mond, in plaats van een harde droge mond. Schuim is hĂ©t teken dat een paard een fijne lichte verbinding heeft met de ruiter middels de teugels en het bit.

Een schuimende mond is dus volgens voorstanders juist het teken van een ontspannen en goed gaand paard.

Schuim op de mond van je paard, goed of niet?

Maar hoe zit het nou echt? Wat is waar en wat is verzonnen? Zou een paard die schuimt inderdaad een perfecte training gehad hebben? Of is een schuimende mond echt omdat een paard onmogelijk kan slikken door verkeerd bit(gebruik) of strakke neusriem. En dan die dressuurhouding, doen we het dan verkeerd?

Een paard kan gewoon slikken tijdens het rijden

Een aantal dingen kan ik in ieder geval voor je uitsluiten. Dr. Hilary Clayton (die overigens ook geweldige boeken schreef over training van paarden) heeft onderzoek gedaan naar schuim op de mond van paarden. Zij heeft uitgesloten dat dit komt door een bit, een strakke neusriem of een dressuurhouding. Met andere woorden, een paard kan probleemloos slikken tijdens het rijden, ook met een neusriem, bit en/of dressuurhouding.

Mijn ervaring met schuim op de mond van een paard is dat een paard dit alleen doet wanneer een fijne ruiter, met correct aangebracht harnachement een paard op een goede manier training geeft.

Op de foto’s die bij dit artikel geplaatst zijn zie je paarden die bij mij in de les rijden, en een schuimende mond laten zien.

Het geeft beweging in de mond, met andere woorden, een fijne aanleuning die het paard de ruiter geeft door een correcte en vriendelijke manier van trainen.

Sommige paarden schuimen veel, anderen wat minder. De hoeveelheid schuim zegt niets over de mate van correcte training. Het is dus niet zo dat hoe beter je je paard traint, hoe meer hij gaat schuimen.

Droge, harde mond

En een paard zonder schuim op de mond? Ik moet eerlijk zeggen dat ik een paard met een hele droge en harde mond minder wenselijk vind. Vaak hebben dit soort paarden een beetje ‚zuinig’ mondje. Er is geen ‚gesprek’ gaande met de ruiter als het ware. Al is het natuurlijk wel zo dat elk paard verschilt, en dat een paard zonder schuim op de mond ook een prima en fijn te rijden paard kan zijn.

Slierten kwijl uit de mond is niet wenselijk

Toch wil ik ook een kanttekening plaatsen bij schuimende paardenmonden. Er is een type schuim waar ik niet zo dol op ben. Omdat ik zulk schuim nooit bij mij in de les zie, heb ik er helaas geen foto van voor je. Het is niet het zachte schuim rond de paardenmond. Nee het is het lange draderige kwijl, de slierten die uit zijn mond lopen. Dit soort schuim is niet gewenst volgens mij. Het geeft namelijk niet aan dat een paard een fijne aanleuning met een soepele mond heeft. Dit zie je bijvoorbeeld bij paarden die gefrustreerd zijn en boosheid of pijn uitten door allerlei verschillende oorzaken.

Kortom; schuim op de mond van je paard is vaak een teken van een fijne aanleuning en een vriendelijke ruiter die goede training geeft aan het paard. Een goed gereden paard gaat vaak schuimen. Het is echter geen criterium, een slecht gereden paard kĂĄn ook schuim op de mond hebben.

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

7 Reacties

  1. Sigrid

    Ben het helemaal met je eens! En die slierten dat zie ik vaker bij manege paarden. Als ik op een manege rondkijk zie ik wel is een enkel paard wat slierten heeft en daarbij ook een onrustige aanleuning waardoor de slierten ook nog is bij de ruiter in het gezicht spatten.

    Antwoord
  2. Dyana

    Onze Arabisch volbloed Genghis Khan word bitloos gereden en schuimt zelfs 🙂

    Antwoord
  3. Claudia

    Mijn pony schuimt echt ontzettend erg. Ze heeft een fijn mondje zo gezegd. Maar het allerleukste is wel dat ze ook schuimt bij een bitloze optoming !
    Ik vond dit zo apart dat ik er direct een foto van heb gemaakt. Helaas kan ik die hier niet toevoegen. Het grappige aan bitloos rijden is ook dat ze dan haar lippen ook helemaal ontspant en laat hangen. Wat ik wel merk is dat ze het schuim aan haar lippen graag naar binnen wil likken en dan regelmatig haar tong naar buiten steekt. Ik heb hier tijdens het rijden totaal geen last van. Met een gewone optoming met bit doet ze dit ook alleen gaat dat minder makkelijk en daarom laat ik haar tijdens het rijden soms het schuim aan haar been afpoetsen, daarna is ze weer happy.

    Ik denk dat het schuimen ook te maken heeft met een vorm van concentratie op de ruiter en het goed willen doen, waardoor ze vergeten te slikken….

    Ik heb iig liever een paard dat schuimt.

    Antwoord
    • Margriet

      Leuk om je reactie te lezen mijn paard deed precies hetzelfde bij een bitloze optoming, ontspannen lippen en lekker schuimen. Ik zag laatst iemand die deed een soort grondwerk, paard had niets aan zijn hoofd of in zijn mond en schuimde zelfs. .. denk dat het ook te maken heeft inderdaad met concentratie en stukje ontspanning

      Antwoord
  4. Mel

    Hi, I do speak Dutch and have read your article, my horse is a very schuim orientated horse, he even does it when I have ridden him bit less… I’m concerned about the ‘slierten kwijl’ you mentioned as sometimes after putting on the bridle and walking to the arena my horse will have clear kwijl coming from his mouth in ‘slierten’ and we haven’t even started yet! During training it goes white and isn’t excessive so I’m glad about that as his way of going is fabulous and I feel I am a sympathetic rider, but why is he doing it before we’ve even begun and in some instances without a bit in his mouth at all!!

    He’s ridden in a Neue Schule lozenge loose ring snaffle and is. 6yo Irish Sports Horse.

    Thanks in advance,
    Mel

    Antwoord
  5. Francis

    Op basis van de kennis die ik heb, deel ik je mening dat wat schuim op de mond een goed teken is. Wel ben ik van mening (onderbouwd door het nodige leeswerk) dat een paard dat te ver in de hals/nek/kaak is doorgebogen (doorslaat tot ver achter de loodlijn) slikproblemen kan krijgen. De ruiter is dan niet goed bezig.

    Antwoord
  6. Jan Hansen

    Eindelijk een duidelijke omschrijving voor de leek.

    Jan Hansen
    Dressuur instructeur

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695