Hoeken rijden: 3 oefeningen om dat met meer balans en gedragenheid te doen

door | Tips | 1 reactie

Echt goed een hoek in rijden is helaas niet alleen een kwestie van vaak doen. Iedereen die een paar keer per week zijn paard in de rijbaan traint zal behoorlijk wat hoeken tegenkomen. Lang niet allemaal zijn dat goed gereden hoeken.

Valkuilen bij het rijden van hoeken zijn:

  • Door je binnenbeen heen vallen, plat door de bocht gaan. Bij dit probleem zal je op de ene hand meer last hebben van het ‘door je binnenbeen heen vallen’ dan op de andere hand. Je paard leunt hierbij meer op de binnenschouder waardoor het lijkt alsof hij meer tegen je binnenbeen aan drukt. Hoe hoger de gang is waar je hem in rijdt, hoe meer dit probleem zich zal voordoen. In galop merk je het dus meer dan in stap bijvoorbeeld.
  • Terugkomen in tempo of juist versnellen. Het veranderen van het basistempo waarin je je paard rijdt is ook een valkuil bij het rijden van hoeken. De meeste paarden komen van nature een beetje terug in de hoek. Op het lange stuk versnellen ze weer wat. Het is de kunst om overal in de baan controle te hebben over je tempo. Het rijden van hetzelfde tempo op de lange zijde als in de hoek is daar 1 van.
  • Niet diep genoeg de hoek door rijden. Dit is niet per se een fout van je paard, eerder van de ruiter. Veel ruiters rijden simpelweg niet echt goede hoeken. Zonde, want het kan je enorm veel opleveren aan kwaliteit van de oefeningen die volgen op een hoek.
  • Onbalans of taktfouten in een hoek. Dit is eigenlijk waar heel veel fouten om draaien. Een paard valt door je binnenbeen of komt terug in tempo door onbalans. Hoe beter je paard in staat is om in balans te lopen, hoe mooier jij je hoeken kan rijden.

Hoe ziet een goed gereden hoek eruit?

Een goed gereden hoek is dus een hoek dit je rijdt in hetzelfde tempo als voor de hoek en na de hoek. Daarbij moet je paard goed in balans zijn. Een rechtgericht paard zal niet geneigd zijn door je binnenbeen heen te vallen. Hoe verder je paard is opgeleid, hoe dieper je je hoeken in kan rijden.

Drie oefeningen om je paard met meer balans en gedragenheid de hoek door te laten lopen

  • Deze oefening doe je in arbeidsdraf. Vlak voor de hoek maak je een overgang naar de arbeidsstap. Je stapt rechtdoor de hoek in. Dus niet alvast de wending een stukje nemen. Pas wanneer je paard echt heel ver in de hoek is draai je je wending. Stel je paard weer recht en maak weer een overgang naar de arbeidsdraf.
  • Rijdt ín elke hoek (dus niet ervoor of erna) een volte. Afhankelijk van de africhtingsgraad van je paard kun je de volte kleiner maken. Start met een volte van ongeveer 12 meter bij jonge paarden en hoe hoger je paard is opgeleid hoe kleiner je de volte kan maken. Bij een paard op M of Z niveau maak je een volte van 8 meter. Tussen alle voltes door rijd je gewoon je oefeningen die je anders ook zou rijden. Na enkele rondes zal je merken dat je paard uit zichzelf al verder de hoek in gaat lopen, omdat hij weet dat er een volte op volgt.
  • Deze oefening doe je in stap om te beginnen. Je rijdt een hoek in. Zodra je voelt dat je paard meer gewicht op zijn binnenschouder en binnenbeen brengt om de hoek te maken plaats je allebei je handen een stukje naar buiten. De binnenteugel komt hierbij tegen de schoft aan en de buitenteugel iets van de schoft af. Door dit te doen zal je paard de schouder weer wat naar buiten brengen waardoor hij dus zijn schouders dieper de hoek in plaatst. Snapt je paard deze oefening nog niet gelijk? Geef hem de tijd om te leren! Het kan helpen om bijvoorbeeld een klein zweepje in je binnenhand te pakken en hem iets bij te tikken op de schouder. Beloon je paard zodra hij een stapje naar buiten maakt. Deze oefening lijkt misschien een beetje op wijken, maar het verschil is dat je hierbij de schouders plaatst en niet de achterhand hoeft mee te nemen.

Kortom; hoeken rijden helpt je om de erop volgende oefening goed voor te bereiden. Bij een goed gereden hoek is je paard in balans. Door verschillende oefeningen mee te nemen in je training zal je paard steeds beter de hoeken gaan lopen. Varieer hierbij en wees vooral heel consequent in je training.

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

1 Reactie

  1. Francis

    Dank je Hester,
    Fijn om weer even alert gemaakt te worden.
    Groet,
    Francis

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695