Online training: Ontwikkel je ruitergevoel
De inschrijving voor mijn online training is op dit moment gesloten. Wil jij het als eerste horen als de inschrijving weer open gaat? Schrijf je dan hieronder in.
Een paard dat op een constante manier onder je door blijft swingen wanneer jij geen hulpen geeft, dat willen we allemaal wel. Om dat te bereiken moet je als ruiter leren om ‘neutraal’ te rijden. Je geeft dan niet steeds hulpen om je paard ‘overeind’ te houden of het tempo te reguleren.
Er zijn veel subtiele situaties waarbij je toch niet helemaal neutraal rijdt, terwijl je dat wel wilt. Bijvoorbeeld in galop. Let op wanneer je voelt dat je het paard moet ondersteunen met je been, als je in een rustig tempo galoppeert. Dat kan beter. Je zou geen been nodig moeten hebben om hem in galop te houden. Been geven betekent namelijk versnellen of met meer activiteit bewegen. Wanneer je voelt dat paard niet meer goed door galoppeert, rijd hem dan eerst op twee benen duidelijk naar voren. Ik noem dat altijd ‘impuls ophalen in het hogere tempo’. Met die impuls kun je daarna weer een beetje terug in tempo.
Stel dat je paard langzamer gaat wanneer jij je teugels aanneemt. Dus een gewone zachte verbinding vanuit je hand naar zijn mond. Als dit gebeurt, vul dan aan met je been en laat je paard op een iets hoger tempo op twee teugels het contact weer opzoeken. Zorg er vervolgens voor, dat je op het juiste moment ontspant. Swingt je paard nu simpel onder je door? Dan kun je weer iets opvangen en na die hulp je hand direct weer ontspannen.
Waak ervoor dat je met bijvoorbeeld je binnenhand het hoofd van je paard omlaag wil werken. Dat is geen nageeflijkheid en al helemaal geen aanleuning. Je wil juist je paard iets voor je uit hebben, achterbeen dus ver onder je door en zacht aan je hand. Hoe makkelijker je paard in zijn lijf aan het werk gaat, hoe simpeler de nageeflijkheid aan de voorkant.
Het is heel belangrijk om deze onderdelen één voor één te doen. Als je het rustig achterelkaar uitvoert, dan komt een paard – na een paar keer oefenen – veel beter in balans. Als je elk ‘probleempje’ dat je tegenkomt, stuk voor stuk oplost, dan geeft dat bij gezonde paarden altijd een goed resultaat. Zo kun je elk paard vlug krijgen, aan de hulpen en op eigen benen. Je kan dus een paar keer naar voren rijdt om impuls op te halen, en daarna je gewoon gaan zitten!
Wat vaak gebeurt is dat ruiters nog net een beetje hulp blijven geven, vaak zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Bij een paard dat onder je door rent, zullen de meeste ruiters geneigd zijn om heel iets vast te blijven houden of continu aan de voorkant wat op te vangen. Test maar eens of jij dit doet, door je hand een keertje echt los te laten. Gaat je paard dan harder? Dan heb jij de handrem er steeds een beetje op. Bij een paard dat een beetje vlug is, is deze fout snel gemaakt.
Leer je paard voorwaarts gaan op je beenhulp en vang op in je zit en een zachte hand. Niet doorhalen of vasthouden! Wanneer jij je paard leert om zelf soepel onder je door te blijven swingen, zal hij vol vertrouwen je hand aannemen en dus gaan nageven. Hoe meer je paard in balans komt, hoe beter de aanleuning wordt.
Leer je paard dat je hij niet harder mag op het moment dat je stopt met opvangen (remmen). Dit doe je door hem even op te vangen op een korte hulp terug en dan direct je hand weer te ontspannen. Het weghalen van de druk is de beloning voor zijn goede reactie. Niet blijven vasthouden!
Het is de groene krul achter de opdracht, je zegt dan: ‘Dit was het goede antwoord’. Dit kun je je paard echt heel goed aanleren. Blijf het rustig herhalen. Als je blijft remmen en de hand niet ontspant, weet je paard niet dat hij het goede antwoord geeft, daarom is die ontspanning zo belangrijk. Zelfs als hij de eerste paar keer meteen weer naar voren rent, blijf dit herhalen. Ik zie dit probleem ook vaak terug in het halthouden.
Ruiters vergeten vaak te stoppen met opvangen, terwijl het paard al stilstaat. Ze blijven in het halthouden de teugels vasthouden, want anders gaat ‘ie alweer. Dit is een teken van hetzelfde probleem. Ook bij halthouden geldt, als je krijgt wat je wilde, moet je direct de hulp weer weghalen. Hand dus toestaan wanneer je paard halthoudt.
Fijne training!
Hester
De online training ‘Paardrijden met ruitergevoel’ leert je hoe je weer kan genieten van het rijden van je paard op een eerlijke manier. Met de kleinste hulpen leren jullie elkaar begrijpen. Nieuwsgierig?
Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!
©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024
Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...
....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "
Op deze website
Ruitergevoeltips
Meer Ruitergevoel op de socials
Ruitergevoel
Heb je vragen? Bel of mail Corjan,
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com
Adres van ons trainingscentrum:
Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)
KvK nummer: 70203695
0 reacties