“Paard spoort niet” stond er op het protocol

door | Tips | 0 Reacties

Wanneer je paard eenmaal goed bekend is met het fenomeen ‘hoefslag’ bestaat de kans dat hij er zo gewend aan is dat hij nauwelijks meer er van af te krijgen is.
Je paard blijft dan als het ware een beetje plakken aan de wand.

Waarom het niet handig is om lang op de hoefslag te rijden.

Het is niet altijd goed voor je paard om te lang op de hoefslag te lopen. Behalve dat hij er minder oplettend van wordt, wat niet fijn is voor de ruiter, heeft het nog een groot nadeel.
Je paard kan er namelijk super scheef van worden als je niet oplet.

Wat beweer je? Daar geloof ik niks van!

Ja echt! Je paard wordt scheef van rechtdoor over de hoefslag lopen. Het rechtrichten van je paard is echt iets heel anders dan rechtdoor rijden. Sterker nog; bij rechtrichten rijdt ik bijna nooit rechtdoor.

Hoe komt dat dan, die scheefheid van het lopen over de hoefslag?

Probeer je eens voor te stellen dat je jezelf met een drone van bovenaf kan bekijken terwijl je over de hoefslag rijdt.
Je paard is breder in het bekken dan in zijn schouders. Je paard is geneigd om met zijn buitenschouder en buitenheup dicht langs de wand te lopen.
Omdat het bekken breder is betekent dat dus dat zijn binnenheup verder naar binnen komt dan zijn binnenschouder.
Wanneer je aan het einde van de lange zijde je paard van je af ziet lopen zal je zien dat zijn binnenachterbeen langs het binnenvoorbeen zal stappen.

“Paard spoort niet” stond er jaren geleden eens op m’n protocol.

Mopperend overdacht ik m’n proef nog eens. Hij was juist zo braaf en had helemaal niet gek gedaan in de proef.
Inmiddels hebben heel wat leerlingen van me te horen gekregen dat hun paard niet spoort. En natuurlijk bedoel ik niet dat ze een ‘gek beest’ onder hun kont hebben.

Een paard dat niet spoort is scheef.

Wanneer een paard scheef is zie je dat (onder andere) aan het sporen van de benen. Het linkerachterbeen moet in precies hetzelfde spoor lopen als het linkervoorbeen. En rechts net zo.
Van veel rijden op de hoefslag, zonder dat je de schouder recht voor het bekken van je paard plaatst, wordt je paard steeds schever, en hij zal dus steeds minder sporen.

Hup, kom eens van die hoefslag af!

Om je op weg te helpen je paard recht te richten is het belangrijk dat je je paard correct van de hoefslag af kan sturen. En dat is meer dan eens afwenden of een volte inzetten.

Twee super handige oefeningen om je paard van de hoefslag af te krijgen.

  1. Halverwege de lange zijde stuur je je paard richting D of G. Vanuit deze lijn maak je een volte van 10 meter richting de hoefslagzijde waar je vandaan kwam. Het voordeel van deze oefening is dat je paard leert om van de lange zijde af te komen zonder uit te zwaaien met zijn achterhand. Dit heb je wel eerder wanneer je een gewone wending maakt namelijk.
  2. Wijken vanaf de hoefslag richting de binnenhoefslag. Let er hierbij op dat je eerst correcte stelling vraagt, dan pas de schouder plaatst en als laatste de achterhand mee neemt. Het voordeel van deze oefening is dat je de schouder voor de achterhand plaatst. De voorhand weer terug voor de achterhand zetten is een van de basisprincipes van rechtrichten. Dit is dus een mooie oefening om daar spelenderwijs mee te beginnen.

Wil je deze oefening een beetje moeilijker maken? Wijk dan eens vanuit beide kanten de hele diagonaal over. Beide kanten moeten even gemakkelijk gaan. Let op: deze oefening moet je alleen proberen als je paard het wijken echt heel goed beheerst. Liever een klein stukje goed, dan een heel groot stuk niet goed is daarbij de regel!

Kortom; je paard wordt scheef van het blijven plakken aan de wand. Rijdt veel variaties om je paard van de hoefslag af te rijden zoals het rijden van de binnenhoefslag, gevarieerde wendingen en het wijken vanaf de hoefslag naar binnen. Op deze manier maak je een mooi begin met het rechtrichten van je paard.

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695