Verzamelen? Dit moet je eerst doen!

door | Tips | 5 reacties

Een veel voorkomend probleem wanneer je je paard wil verzamelen, is dat hij vertraagt in plaats van verzamelt. Je paard komt hierbij niet verder tot dragen in het achterbeen, maar maakt alleen maar een vertraagde pas. Het verschil tussen verzamelen en vertragen is gigantisch! En toch laten veel ruiters zich ertoe verleiden. Niet expres natuurlijk, maar het is wel een veel voorkomend gevaar bij het verzamelen van je paard.

Wat moet je eerst doen om je paard te kunnen verzamelen?

Om te kunnen verzamelen is het van groot belang dat je je paard vlug maakt in het achterbeen. En dus niet, zoals je vaak ziet, trager in het achterbeen. Hoe vlugger je paard zijn been kan optrekken, hoe verder hij zijn been ook zal buigen. Door de extra buiging in de gewrichten van het achterbeen zal zijn achterhand zakken.

Ook zal het achterbeen meer tot dragen komen. Je paard zal dus daadwerkelijk zijn achterbeen meer richting het midden van het draagvlak brengen. Hij komt hierdoor op smaller spoor en het draagvlak verkleint.

Op smaller spoor brengen? Draagvlak verkleinen?

Het op smaller spoor lopen van je paard is het dichter bij elkaar brengen van de benen. Je kan je misschien voorstellen dat een 4-jarig paard nog niet zo veel balans heeft als een goed opgeleid 10-jarig paard.

Een 4-jarige kan bijvoorbeeld zijn achterbeen nog een beetje wijd zetten als je middendraf vraagt bijvoorbeeld. We zeggen dan ook wel eens dat een paard wijd gaat achter, of gaat zwemmen. Door training kun je het draagvlak van een paard verkleinen, waarbij zijn balans een grotere impact heeft in zijn opleiding.

Hoe zet je je paard op smaller spoor?

Een goede oefening om je paard op smaller spoor te zetten is het rijden van (bijvoorbeeld) schouder binnenwaarts. Let hierbij op dat je paard echt voldoende lengtebuiging houdt in zijn lijf, zodat het binnenachterbeen daadwerkelijk meer onder de massa gebracht wordt en tot dragen komt.

Hoe maak je je paard vlugger in het achterbeen?

Een andere must-do om je paard te kunnen verzamelen is hem vlugger maken in het achterbeen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door overgangen snel achter elkaar te doen.

Voorbeeld: vanuit draf ga je vlak voor de hoek aan het einde van de lange zijde stappen. In stap heel diep de hoek door. Na de hoek aandraven.

Of: Overgang van draf naar stap, na 1 stap pas direct weer aandraven. Let er hierbij op dat je paard niet groot wegdraaft, maar juist klein en vlug. Meerder van deze overgangen achter elkaar maken je paard vlugger aan je hulpen én vlugger in het achterbeen. Zodra je voelt dat je paard vertraagd bij het terug rijden, rijd je hem weer iets naar voren, klein en vlug.

Let op: je hulpen moeten hierbij ook kleiner en vlugger worden. Dus niet flink bij-drijven met je been wanneer je paard van stap naar draf moet. Maar zelf klein en vlug je hulp geven. Je tikt hem dan meer aan met je been, twee keer snel achter elkaar, inplaats van een flinke plof van je been.

Kortom: Een paard dat correct verzameld is vlug aan je hulpen, kun je op kleine hulpen rijden, is volledig nageeflijk, brengt zijn achterbeen voldoende tot dragen, brengt zijn schoft omhoog, spant zijn buikspieren aan, zakt in de achterhand en heeft een klein draagvlak.

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

5 Reacties

  1. R.F.van Loon

    Hier heb ik wat aan!!

    Antwoord
  2. Annet Braaam

    Duidelijke taal, inspiratie tot oefenen! Opfrissen van hulpen en trainingsmethoden

    Antwoord
  3. Monneke Dieltjens

    Dit had echt nu nodig! Op een smaller spoor zetten is wat ik nog niet wist. Maar het geheel klopt!
    Dank je wel!
    Monneke

    Antwoord
  4. Engel

    Hallo Hester,

    Ik heb een zwart lang gelijnde gelderse merrie 1.67 cm van 10 jaar. Kan M1 dressuur oefeningen. Ik wil dit paard graag laten trainen en uitbrengen op wedstrijden door een ruiter die met gevoel en technisch goed kan rijden.
    Het is een paard met een goede instelling en wil graag werken.
    Afstamming is Toevallig x Ahoy. Weet jij misschien een ruiter of amazone in de omgeving Drenthe – Overijssel – Gelderland die dit zou willen.

    Met vriendelijke groet,
    mw. E. Engel

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695