Online training: Ontwikkel je ruitergevoel
De inschrijving voor mijn online training is op dit moment gesloten. Wil jij het als eerste horen als de inschrijving weer open gaat? Schrijf je dan hieronder in.
Je paard heeft waarschijnlijk, net als jij, een voorkeurskant. Linksom of rechtsom. En per gang kan dat ook nog wel eens verschillen. Je paard is enigszins scheef in dat geval.
Scheefheid zorgt ervoor dat je paard ongelijk is/wordt in de spieren. Aan de ene zijde meer stretchen en aan de andere zijde meer aanspanning.
Die ongelijkheid in zijn lijf voel je terug via zijn mond en de teugels in je hand. Je voelt het trouwens ook in zijn lijf heel goed terug, dus recht onder je.Bijvoorbeeld doordat je paard je een beetje naar één zijde weg zet waardoor je neigt in te knikken in je heup.
Om de teugeldruk gelijker te krijgen en je paard dus fijner op twee teugels wordt, zal je zijn lijf moeten rechtrichten. Het heeft geen zin om alleen via je teugels je paard rechter te maken. Dan creëer je, als je paard los laat op de strakkere kant, namelijk een zogenaamde s-bocht in zijn wervelkolom. Je hebt het probleem dan alleen aan de voorzijde ‘opgelost’ en nog niet in zijn lijf.
Er zijn heel veel leuke en goede oefeningen om je paard rechter in zijn lijf en dus fijner op twee teugels te krijgen. In dit artikel geef ik je enkele oefeningen die je kan doen met een paard op elke leeftijd en van elk niveau. Heb je een jong en onervaren paard, of een paard die de zijgangen nog niet zo goed beheerst? Dan kun je juist deze oefeningen goed gebruiken!
Natuurlijk zijn er veel meer leuke oefeningen om je paard rechter op twee teugels te krijgen. Veel van deze oefeningen zijn direct gericht op zijgangen. Die zal ik in een ander artikel voor je meenemen. Deze keer wilde ik het echt heel basic houden, zodat het ook voor jonge paarden of minder ervaren paarden en ruiters goed te doen is en toch een heel goede training.
Kortom; vrijwel ieder paard heeft scheefheid in zijn lijf. Je kan je paard rechter maken door verschillende oefeningen te rijden tijdens je training en zo de korte zijde van je paard te stretchen en de lange zijde van je paard aan te laten spannen. Succes met trainen, ik hoor graag hoe je dit hebt toegepast tijdens de training van je paard.
De online training ‘Paardrijden met ruitergevoel’ helpt je om een topteam te vormen met je paard. Met de kleinste hulpen leren jullie elkaar begrijpen. Nieuwsgierig?
Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!
©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024
Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...
....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "
Op deze website
Ruitergevoeltips
Meer Ruitergevoel op de socials
Ruitergevoel
Heb je vragen? Bel of mail Corjan,
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com
Adres van ons trainingscentrum:
Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)
KvK nummer: 70203695
Mijn paard is een beetje scheef – dwz, als hij gewoon in de wei staat te grazen, dan houdt hij ze’n staart altijd een beetje naar links (van achteren bekeken) Ik zou dan denken dat hij links makkelijk is maar dat is bij mijn paard niet zo. Hij heeft net meer moeite met bv linksom een constante 10m cirkel te rijden, ook om steeds netjes in dezelfde lengtebuiging te blijven. Moet ik dan toch veel links blijven rijden en van daaruit wat schakelen of net niet?
Moet je de moeilijke kant meer oefenen dan de gemakkelijke kant of is het eerder belangrijk de manier waarop je de omstelling maakt ? Dus rustig omstellen en bijeenhouden naar zowel de gemakkelijke als de moeilijke zijde?