4 tips tegen een steek in je zij

door | Tips | 2 reacties

Een steek in je zij tijdens het paardrijden is niet fijn. Heb je er ook wel eens last van gehad? Of misschien wel heel regelmatig?

Een steek of pijn in je zij zorgt ervoor dat je niet meer in staat bent om goed te blijven paardrijden. Je verkrampt en kan niet meer onafhankelijk blijven zitten. Terwijl juist die onafhankelijke zit zo belangrijk is om fijn te kunnen blijven paardrijden.

Je spant je buikspieren aan om de pijn weg te drukken, maar meestal helpt het niet veel. Je ademhaling zet je hierdoor vaak ook vast, waardoor je ruitergevoel ver te zoeken is. Ook ga je voorover zitten en verkramp je letterlijk.

Je bent genoodzaakt de training even te staken. Je gaat een paar rondjes stappen, want je paard laat je door jouw reactie niet meer fijn meeveren op zijn rug. Na even stappen gaat het vaak wel weer. Je voelt de pijn wegzakken, en je kunt weer verder met je training.

De meeste ruiters krijgen last van een steek in hun zij als ze op wedstrijd zijn of als ze erg fanatiek trainen met hun paard. Het is erg vervelend als het tijdens je wedstrijd is. Je kan niet even pauzeren dus je zal toch even ‘door moeten bijten’, met alle nadelige gevolgen van dien.

Een steek in je zij kun je gelukkig goed voorkomen. De volgende tips zorgen ervoor dat je geen steek in je zij krijgt, en als je toch een steek in je zij hebt geef ik je een tip om dit snel weg te krijgen.

  1. Eet geen hele maaltijden meer kort voordat je op je paard stapt. Je lichaam heeft graag 1 opdracht tegelijkertijd. Dus óf verteren van eten door je maag-darm stelsel, óf sporten en trainen.
  2. Een goede warming up, niet alleen voor je paard, maar ook voor jou, zorgt ervoor dat je je lichaam de gelegenheid geeft om zich aan te passen aan ‘niveau trainingsactiviteit’. Een goede actieve wandeling van de wei naar de poetsplaats en een flinke poetsbeurt voor je paard is al een mooi begin!
  3. Bouw je training goed op. Dit is heel belangrijk voor je paard, maar natuurlijk ook voor jou. Als je 20 minuten achtereenvolgens dezelfde oefening doet zonder daarin af te wisselen, vraag je van je (buik)spieren een eenzijdige en intense activiteit. Dit kan ervoor zorgen dat je middenrif verkrampt raakt, wat een steek in je zij kan veroorzaken.
  4. De belangrijkste tip om een steek in je zij te voorkomen én om het te laten verdwijnen is: Hou controle over je ademhaling. Hiermee bedoel ik dat je ademhaling laag moet zijn én zo rustig en regelmatig als mogelijk tijdens een training.

Het laag en diep blijven ademhalen zorgt ervoor dat je je middenrif niet onnodig belast, waardoor er geen verkramping ontstaat. Je zal waarschijnlijk ervaren hebben dat je bijvoorbeeld door overconcentratie of door wedstrijdspanning de controle over je ademhaling wel eens kwijt bent. Je zet je ademhaling vast, en trekt je schouders op. Het maakt dat je ruitergevoel en je onafhankelijke zit helemaal weg zijn.

Door je weer op je ademhaling te concentreren, en even een andere oefening te doen (ga even lichtrijden in plaats van doorzitten bijvoorbeeld) geef je je lichaam de kans te ontspannen. Je krijgt letterlijk weer ‘lucht’.

Kortom: Een steek in je zij kun je voorkomen door niet meer te eten vlak voor je training, een goede warming up en opbouw van je training, en door je ademhaling laag, rustig en regelmatig te houden. Om een steek in je zij te laten verdwijnen ga je even een andere oefening doen, en richt je je op een diepe, lage en rustige ademhaling.

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

2 Reacties

  1. Zumra

    Bedankt voor de tips. Ik heb al 3 weken last van de steek in mijn buik. Ik weet niet echt of het gaat lukken omdat ik nog klein ben (11) en of het misschien voor grotere mensen is, maar volgende week op de manege ga ik de tips aanpassen👍

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695