5 tips voor ruiters die rechtop willen zitten tijdens het paardrijden

door | Tips | 2 reacties

Als je instructeur tegen je zegt dat je rechtop moet zitten, weet je vaak op het moment dat het gezegd wordt zelf ook wel dat je helemaal naar voren hangt. En toch moet het tegen je gezegd worden voordat je weer op een goede manier recht boven je paard gaat zitten.

Verwar ‘niet rechtop zitten’ en ‘naar voren hangen’ niet met verlicht zitten, want dat heeft een heel andere functie, daarover in een ander artikel meer.

Als je naar voren hangt tijdens het rijden zal je paard ook naar voren duiken. Terwijl je uiteindelijk graag wilt dat je paard ‘bergop loopt’. Je paard zal nooit vanuit de achterhand kunnen gaan dragen als jij boven de voorhand hangt. Overigens zal hij ook niet gaan dragen als jij veel te ver naar achteren leunt, want dan zal je paard het gezamenlijk zwaartepunt weer naar voren proberen te brengen, en gaan duwen met zijn neus en stuwen met zijn achterbenen.

Meestal wordt het naar voren zitten erger als je in draf en galop rijdt. In stap zitten de meeste ruiters wel redelijk rechtop, maar zodra de overgang naar de draf gemaakt wordt gaat je romp naar voren en je billen naar achteren.

Zodra je in draf gaat lichtrijden terwijl je romp zich boven de schoft van je paard bevindt, en niet achter de schoft, zal je om jezelf in evenwicht te houden je billen te ver achterin je zadel drukken. Je zal dan tijdens het lichtrijden op het moment van ‘zitten’ je paard een terugwerkende hulp geven. Je duwt dan schuin naar achteren, richting de lendenen van je paard, in plaats van naar beneden te veren richting het gezamenlijk zwaartepunt.

Hier 5 tips om rechtop te blijven zitten tijdens het paardrijden

1. Ga altijd achter de schoft van je paard zitten. Val je paard niet aan door boven de schoft te hangen. Hij kan zo niet rijzen in de schoft en dus niet bergop lopen.

2. Om correcte overgangen te maken is het belangrijk dat je paard ‘aan je hulp’ is, en jij recht boven je paard kan blijven zitten. Blijf in de overgangen ‘terug’ zitten, wacht tot je paard de overgang (naar voren of terug) maakt, en ga dan pas mee in de nieuwe gang. Veel ruiters veranderen hun zit in de overgangen. Juist in de overgangen is het heel erg belangrijk om geen onnodige bewegingen te maken met je lijf, omdat dát je paard alleen maar uit balans brengt.

3. Tijdens het lichtrijden moet je mee veren met de beweging van je paard. Dat is dus niet van voren naar achteren! Lichtrijden moet je doen vanuit je bekken. Ga dus nooit tijdens het lichtrijden eerst met je schouders naar voren en je romp erachteraan, om vervolgens met je billen naar achteren weer te gaan zitten. Je moet je schouders recht boven je bekken houden, en met je bekken iets naar voren en omhoog uit het zadel komen. Zo zal je in balans blijven en met de beweging van je paard weer mooi naar beneden kunnen veren.

4. Ga in galop echt op de (bil)broekzakken van je rijbroek zitten. Niet leunen op je dijbenen, maar echt op je billen zitten. Maak met je bekken een rondje achteruit om mee te zijn in de beweging van de galop.

5. Coördinatie van je lijf en vormspanning zijn twee hele belangrijke elementen die je goed moet beheersen. Verwar dit niet met gespannen zitten en stijf zitten. Vormspanning is dynamisch, niet statisch.

Kortom; Het is belangrijk om rechtop te zitten tijdens het paardrijden om mee te zijn in de beweging van je paard en om je paard de mogelijkheid te geven om ‘bergop’ te lopen. Pas de 5 tips toe en je zal merken dat het een stuk eenvoudiger gaat.

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

2 Reacties

 1. Denise

  Hey,

  Dank u wel, deze tips hebben goed geholpen, maar ik heb een vraagje wat hier ook wel mee te maken heeft, als ik op een sprong afrijd, ik ga dan te vroeg na voren hangen (Verlichte zit) om over de sprong heen te gaan, en als ik na achter blijf zo lang mogelijk, verlies ik mijn evenwicht, en zit ik in de sprong op mijn dijbenen, in plaats van in de verlichte zit, hopelijk hebben jullie daar ook een tip voor?

  Grtjes Denise

  Antwoord
 2. Lien

  Ik had deze tips echt nodig ! Ik reed eerst op een pony van de manege : Daisy. En ze is erg snel. Ik zat dus naar voren… En ik durfde niet te galopperen. Maar nu vast wel ! Maar toch rijd ik niet op haar meer 😔

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695