De onmisbare oefening om een sensibel en vlug paard te rijden

door | Tips | 24 reacties

Heb jij een vlug en sensibel paard? Een paard dat erg gevoelig is, zowel op jou als op de omgeving? Een initiatiefrijk paard en toch ook een beetje ‘held op sokken’? Dan heb je een paard waar je waarschijnlijk al ontzettend veel van hebt geleerd.

Dit soort paarden zijn vaak niet de makkelijkste paarden, maar (uiteindelijk) wel heel erg fijn om mee te werken. Ze reageren op de kleinste hulpen, zowel gewichts-, been-, als teugelhulpen. Fijn in de mond, fris aan het been en gevoelig op elke balansstoring van jou.

In balans zitten is bij dit soort sensibele paarden onmisbaar. Zodra je uit je balans gehaald wordt dan reageert hij direct op je, wat soms best moeilijk kan zijn.

Ook zijn dit soort paarden vaak niet erg vergevingsgezind. Ze nemen je een fout kwalijk. Ga je over het randje (wat je paard betreft) dan kan hij zomaar een week beledigd lijken naar jou toe.

Deze initiatiefrijke paarden nemen nog wel eens zelf het heft in handen. Met vrolijke joligheid wordt het tempo waarop wordt gereden steeds een beetje opgevoerd. Bijna stiekem, waardoor je het pas in de gaten hebt als je al bijna in uitgestrekte draf de volte probeert op te sturen.

De onmisbare oefening voor deze paarden is het leren wachten op hun ruiter. Wachten tot jij zegt wat we gaan doen deze training. Op het moment dat jij de diagonaal oprijdt zal je paard waarschijnlijk al een beetje tempo proberen te snoepen. In de wedstrijd moet hij immers uitstrekken op de diagonaal. Hij is slim, bijna uitgekookt. Hij weet echt wel dat jij na een wending bij A Ăłf direct gaat wijken/appuyeren Ăłf op X wilt halthouden.

Tempocontrole is dus het codewoord voor je paard. In alle gangen en in alle oefeningen.

Een hele goede wachtoefening om tempocontrole te krijgen is het rijden van overgangen en tempowisselingen. Dit kun je aanvullen met de onmisbare oefening ‘schijnovergangen’.

Schijnovergangen zijn overgangen die je paard denkt dat jij gaat maken, maar die je niet daadwerkelijk doorzet. Bijvoorbeeld: Je rijdt in draf, je gaat langzamer lichtrijden om je paard op je hulp terug te laten komen. Je gaat doorzitten en je voelt dat je paard de overgang naar stap inzet. Dat is het moment dat jij met je verassingsactie komt. Je zet de overgang van draf naar stap niet door, maar je rijdt weer naar voren in draf.

De verassingsactie mag overigens geen overval worden voor je paard. (beledigings-technisch gezien is dat een slechte strategie bij een sensibel paard) Je blijft netjes en beleefd, maar wel duidelijk en consequent. (gezien zijn initiatiefrijke aard
:)) Jij houdt de controle over het tempo. Altijd.

Tijdens oefeningen zijn overgangen en tempowisselingen vaak een beetje vergeten. Ze worden veel gereden, wij als ruiter weten inmiddels best wel dat ze erg belangrijk zijn in de scholing en training van je paard. Maar toch rijden we ze veel te weinig midden in een oefening. Als voorbeeld; zet een schouder binnenwaarts in tijdens draf. Rij een paar passen rechtdoor en maak een overgang naar stap. Na 3 goede taktmatige (en met tempocontrole) stappassen draaf je weer aan en zet je weer een stuk schouder binnenwaarts in.

Appuyementen en travers kun je ook heel goed rijden met verschillende tempowisselingen. Arbeidsdraf, verzameldedraf, middendraf. Gewoon middenin een appuyement/travers rijden.

Kortom; een sensibel en vlug paard maak je attent en oplettend op jou door wachtoefeningen zoals schijnovergangen, overgangen en tempowisselingen te rijden in alle gangen en tijdens alle oefeningen.Ik lees je reactie en je ervaringen heel graag terug op mijn blog! Deel dit artikel via social media!

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

24 Reacties

  1. zijlstra

    je slaat de spijker op zn kop. wij hebben hier ook z’n paard. staat nu te koop. mijn dochter word er helemaal gek van.je komt jezelf zo tegen. het paard is niks mis mee. tis een toppertje!

    Antwoord
    • ingrid

      Mooi dat je zegt dat je jezelf zo tegen komt. Want dat is inderdaad precies wat er gebeurt.. ik rij een heel initiatiefrijk, voorwaarts paardje en alles wat ik fout doe, merk ik nu meteen. Maar ik moest wel even leren om daarvoor open te staan. Werd ik gefrustreerd dan hield zij er helemaal mee op. Nu gaan we geweldig vooruit, juist omdat ik eindelijk besloten heb dat ik minder moet verwachten. Van zon paard kun je heel veel leren, ze zijn zo eerlijk!

      Antwoord
      • Esther den Dekker

        Ik heb er ook zo een. Kan echt niet tegen druk. Moet zeer ontspannen gereden worden. Is snel beledigd. En ze zijn een beetje autistisch van aard. Alles moet in een bepaalde volgorde gedaan worden anders gaat hij flippen. Ik vind het heel erg moeilijk. Er is ook
        Moeilijk spier op te krijgen. Het is een paard waar je onzeker van wordt. En ik moet zeggen dat er maar erg weinig instructrices kaas van hebben gegeten en toch die druk maar weer die druk op gaan zoeken best moeilijk om een goede “passende” te vinden Maar het is zeker een spiegel.

        Antwoord
  2. Deursen

    Je beschrijft precies mijn pony! Bedankt voor de tips! 🙂

    Antwoord
    • Karin Tijs

      Inderdaad consequent zijn is ook erg belangrijk o

      Antwoord
  3. Kim

    Ik heb toevallig ook zo’n paard. Elke keer voordat je opstapt denk je nog: ‘Ben benieuwd hoe het vandaag gaat!’. Eerst moet ik zeker 15min drammen, snelheid maken en protest door, voordat meneer besluit dat mijn weg toch ook wel het beste voor hem is en dan loopt hij als een zonnetje! Je hoeft maar iets te denken en hij doet het al. Fantastisch! Maar ja, daarvoor moet je eerst wel flink voor aan de bak. Ik hou maar in mijn achterhoofd: ‘De lastigste zijn de beste’, want ik denk namelijk wel dat hij een hele goede is.

    Antwoord
    • Ruby

      Kim dat is precies mijn pony die jij omschrijft. Altijd maar de vraag wat zal het vandaag worden maar ook aan de lange teugel oefeningen opgeven en ze weet precies wat ik wil terwijl ik geen 1 hulp geef en er alleen maar aan denk alsof ze mijn gedachte kan lezen. Wat voor ras is jouwn paard?

      Antwoord
    • Karin Tijs

      Ik hou er zo van
      Maar soms ook zo frustrerend
      En dan worden we boos op elkaar maar worden het altijd weer eens en daar kan ik enorm van genieten want het is nooit saai

      Antwoord
      • Hester

        Een boos paard roept ook ‘Ik snap niet wat je bedoelt’, hou dat als kleine reminder in je hoofd, geen ruzie maken hoor 😉 En wat fijn dat je het ook altijd weer eens wordt met elkaar!
        liefs

        Antwoord
  4. ancdre roose

    Heb ook z,on paard gewoon geduldig en consequent zijn dan heb je er zo veel plezier van

    Antwoord
    • Karin Tijs

      Inderdaad consequent zijn is ook erg belangrijk

      Antwoord
  5. Eliza

    Leuk om te lezen.
    Momenteel heb ik zoon paard staan.
    Ik doe veel overgangen en tempowisselingen rijden.
    Hier doet ze het erf fijn op komt goed op het achterbeen en word heerlijk aan de voorkant.
    Maar kom ik iets te vlug met mijn been of kom ik uit balans en zit ik net iets te veel druk op de teugel dan profiteer ik hier binnen een seconde van.
    Erg leuk om dit te lezen dan weet ik dat ik goed bezig ben:-).

    Antwoord
  6. Magda

    Heel herkenbaar! Ik heb zelf zo’n sensibel paard. Ze is heel slim en na twee of drie keer een oefening te hebben gedaan, wil ze het al overnemen. Het is een super uitdaging om haar bezig te houden ipv zij mij. Consequentie is heel belangrijk, zoals ook de baas blijven.
    Ze probeert de leiding regelmatig over te nemen. Maar als ze eenmaal weet dat ze tweede is in de rang, accepteert ze het ook en heb ik er een TOP paard aan. We hebben nog veel te trainen, maar elke keer is het weer een hele uitdaging met veel voldoening. Met veel rust kom je heel ver.

    Antwoord
  7. Angela

    Ook veel IJslanders zijn heel sensibel.
    Ik ben nu bezig een jonge ruin in te rijden en heb erg veel aan de tips.

    Antwoord
  8. Marijke Willems

    Dank je wel voor dit waardevolle artikel. Wat zijn paarden toch geweldige leermeesters als we hun lessen maar willen zien. Deze paarden leren ons als geen ander te leiden en richting te geven aan het paard, maar ook aan het leven. Deze paarden leren ons assertief te zijn op een zachte maar duidelijke manier. Hun lessen zijn zo toepasbaar in het dagelijks leven! Confronterend, zeker! Maar als wij in de spiegel durven te kijken o zo leerzaam. Ik ben erg dankbaar als ik zo’n sensibel paard tref, ook al doet het soms pijn omdat ik met mijn eigen ontwikkelpunten word geconfronteerd. Bedankt voor je lessen in dit artikel!

    Antwoord
  9. Dagmar Gehlen

    Heel duidelijk goed te verwerken info heb jij in jouw basistekst verwerkt. Ik zie het boek graag tegenmoet ook omdat ik zelf instructrice ben en met dit soort paarden werk/train. Er zullen zeker nieuwe train methodes in jouw boek staan die ik kan gebruiken.

    Dagmar

    Antwoord
  10. Jitseke Reitsma

    Lijkt me super om te lezen. Ik heb zo’n paardje, heel gevoelig en hij is erg snel in paniek en schrikkerig. Dus je begrijpt heb mijn handen er vol aan. Maar zoals je zegt het is een paard die goed voor mij wil werken en met liefde kom je heel ver. Z’n afstammeling is Obelisk x Flemmingh het is een prachtig paard. Ik rij hem recreatief wegens gebrek aan tijd voor wedstrijden. Dat is erg jammer want hij heeft zoveel in z’n mars! Die overgangen oefenen vind ik prachtig om te doen en schiet er bij mij niet snel bij in het is mooi werk om te doen. En zoals je al zei idd. hij is wat denken betreft mij vaak een stapje voor maar dat vind ik juist zo leuk aan hem hij is slim maar ook weer erg onzeker … ik denk en weet het wel zeker dat ik veel aan jou boek zal hebben. Bedankt !!! Groetjes Jitske Reitsma

    Antwoord
  11. Sien

    Helemaal correct! Mijn paardje is ook een gevoelig en vinnig ding. Heb veel moeilijke jaren gehad met haar tot ik bij mijn huidige lesgever terecht kwam en ik niets anders moest doen dan deze oefeningen. Sindsdien heb ik een zeer met plezier meewerkend paardje die zeer leuk te rijden is. Eindelijk heb ik de controle en zij gebruikt haar drang voorwaarts gewoon mee in het spelletje wat mooie overgangen met zich meebrengt.

    Antwoord
  12. Ingeborg

    vaak zijn dit soort paarden ook erg intelligent en vervelen zich gauw, door meer met de mooie tips uit dit artikel aan de gang te gaan wordt training onder het zadel interessanter voor het paard.

    Antwoord
  13. Melissa

    Ik ken dit heel goed en heb ook veel problemen gehad in het begin met mijn paardje en ben er vaak afgevallen maar nu zijn we een super team maar ik ken alles in dit artikel terug

    Antwoord
  14. Annemay Dijkstra

    En wat als je paard alleen maar heter word? van schijnovergangen onder andere. Wel word hij rustiger als ik met oefeningen bezig ben zoals appyueren en traver. Mijn pony is een kruising engelsvolboed x connemara. Verder herken ik hem hier echt in! Vooral als ik van hand ga veranderen. Zodra ik hem de hoek om stuur weet hij het en gaat de voetjes met hoog tempo de lucht in.

    Antwoord
  15. Devica

    Mooi stuk, zeer herkenbaar 🙂
    ik heb hem gedeeld op Facebook en kreeg via een privé berichtje van iemand.
    Met o.a. dit er in:
    Na manen onderzoek compleet ander paard gekregen! kijk maar wat je er mee doet.

    Haar paard was ook sensibel en vlug maar bleek dus niet helemaal goed in haar vel te zitten.

    Hoe kijk jij hier tegen aan?
    Onderzoek jij je paarden ook (goed door) ?
    Of ben je (net als ik) iemand die je gevoel volgt en kijkt naar wat het paard aan kan?

    Ik heb namelijk niet het idee dat mijn paard slecht in zn vel zit.
    Hij wilt gewoon heel graag voor mij aan het werk.

    Antwoord
    • Hester

      Hi Devica,

      Bij paarden volg ik mijn gevoel en gebruik ik mijn verstand. Ieder z’n vak en soms is het goed om er een specialist op een ander vakgebied naar te laten kijken. Dit alleen als je het gevoel hebt dat je er zelf niet door komt met je paard en wanneer hij niet goed in z’n vel zit daardoor.

      Succes en ga zo door!
      Liefs, Hester

      Antwoord
  16. Ruby

    Ik heb een 9 jarige Welsh cob van 1.45. Dit stukje tekst past precies bij haar. Ze is heel slim en idd ik kan veel van haar leren. Als ik haar niet aan het werk zet maakt ze er een groot potje van. Ze vind ook van alles eng (geluiden van de tractor buitenom, stallen die worden afgebouwd, de hoefsmid, een shetlandpony met een ruitertje die via oortjes les in de bak rijd enz) ze wilt het tempo en de richting controleren dus je moet er echt voor waken dat je haar echt rijdt. Doe je dat niet dan loopt ze lekker achteruit en doet ze waar ze zin in heeft. Ze kan heel mooi lopen. Op zowel been als gewicht als teugel hulpen reageert ze erg goed. Aan de lange teugel hoef je soms maar aan iets te denken en ze doet het. Je moet ook eerlijk met haar omgaan. Zo niet gaat ze bokken. Als ze het ene rondje dit heeft gedaan kan het een automatische piloot worden. Ik heb haar pas 12 dagen maar het is een pony waar ik nog erg veel kan leren een echte dame met karakter. Wel fijn om te lezen dat ik al doe wat hier als tip wordt gegeven. Tempowisselingen en blijven Verassen zodat ze haar zoveel mogelijk op jou blijft focussen. Je moet echt weten met haar hoe je haar rijd. Ik had een andere ruiter er op gezet. Zij heeft ook een eigen paard maar ze durfde de galop niet aan. Wat ik ook een fijne oefening vind. ze is soms een klier in galop: gaat bokken of valt in bijna elke hoek terug. Ik zorg minstens dat ik per hand 2 keer een goede galop maak. Wanneer ik dat heb gedaan en uit ga stappen pakken ik haar na 10 minuten nog een keer op en pak nog een keer een galopje mee wat dan ook best goed gaat.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695