Hoe ga je om met een paard dat aanspringt in galop bij een verruiming in draf?

door | Tips | 0 Reacties

Draf verruimen

Als ruiter kom je soms uitdagingen tegen waarbij je je afvraagt: hoe los ik dit op zonder terug te vallen in oude patronen? Eén van die situaties die ik regelmatig hoor van mijn leerlingen is wanneer een paard aanspringt in galop op het moment dat je een verruiming in draf vraagt. Herkenbaar? Geen zorgen, in dit artikel neem ik je mee in wat er precies gebeurt en hoe je dit kunt aanpakken.

Wat gebeurt er als je paard aanspringt in galop?

Wanneer je in draf een verruiming vraagt en je paard in plaats daarvan aanspringt in galop, kan dit een teken zijn dat er iets in de basis niet helemaal op orde is. Vaak zijn we geneigd om op te vangen en opnieuw te beginnen. Dat lijkt logisch, maar het risico is dat je paard dan minder de beweging vanuit het achterbeen oppakt en je uiteindelijk juist spanning of een kortere gang creëert.

De sleutel ligt niet in het terugrijden, maar in het versterken van de voorwaartse drang: het principe dat je paard naar voren wil denken en bewegen.

De “willing to go”: een belangrijke basis

Een paard dat aanspringt in galop bij een verruiming in draf, denkt vaak niet voorwaarts genoeg. Het kan voor het paard makkelijker zijn om kleine galopsprongen te maken dan zijn achterbeen verder onder te brengen en zijn lichaam te strekken. Dit vraagt immers meer kracht en balans.

Daarom is het belangrijk om te focussen op de willing to go: hoe graag wil je paard onder jou door naar voren bewegen? Dit gevoel van voorwaartse energie is essentieel om verruiming succesvol te maken.

Wat kun je doen?

  1. Terug naar de basis: Controleer of je paard in takt en ritme loopt. Heeft hij voldoende voorwaartse drang en is hij recht? Het oplossen van deze basisproblemen maakt het makkelijker om naar verruimingen toe te werken.
  2. Niet alleen terugrijden: Wanneer je paard in galop aanspringt, hoef je niet altijd terug te schakelen naar draf. Kijk eerst of je de beweging in galop kunt verbeteren door hem met je been aan te vullen en de rek naar voren te stimuleren. Als je voelt dat de balans terugkomt, kun je weer naar draf gaan.
  3. Voorkom spanning: Vermijd te harde of grote hulpen bij het vragen van een verruiming. Dit kan je paard uit balans brengen. Werk aan subtiele en duidelijke communicatie, zodat hij begrijpt wat je van hem vraagt.
  4. Opbouw in kleine stapjes: Begin met enkele passen verruimen, zoals in de B-dressuur gevraagd wordt. Bouw dit geleidelijk op naar langere verruimingen wanneer de basis sterk is.

Wat als het niet lukt?

Blijf rustig en geduldig. Het is normaal dat het proces tijd kost. Als je blijft merken dat je paard aanspringt in galop, onderzoek dan wat er in de voorbereiding ontbreekt. Is je paard recht? Beweegt hij al voldoende voorwaarts voordat je de verruiming vraagt? Of zijn je hulpen misschien iets te intens?

 

Paardrijden met Hester

Je training in kleine stukjes knippen en gemotiveerd blijven, is beter te doen als je regelmatig gecoacht wordt bij het rijden. Daarom heb ik veel audio’s en video’s toegevoegd aan de Online Training ‘Mastering the basics’. De audio’s kan je luisteren tijdens het paardrijden waar ik je stap voor stap meeneem ik elke oefening. In de masterclasses leg ik je precies uit hoe je dit moet doen zodat je echt begrijpt hoe je je hulpen moet geven. En in de video’s laat ik het je zien zodat je een goede uitvoering als voorbeeld hebt. Hier vind je alle info over Mastering the basics en kun je je aanmelden zodat je vandaag nog kan beginnen.

Fijne training!

Hester

Extra tip van Hester

Binnenkort geeft Hester het webinar ‘Jouw succesplan naar een knettergoede proef’ Daarin leer je hoe je van ‘overleven in de ring’ naar een harmonieuze proef met winstpunten’ gaat.

Je kan het webinar gratis volgen thuis achter je laptop. Je hoeft je alleen even aan te melden voor de tijd en datum van jouw keuze.

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2025

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695