Online training: Ontwikkel je ruitergevoel
De inschrijving voor mijn online training is op dit moment gesloten. Wil jij het als eerste horen als de inschrijving weer open gaat? Schrijf je dan hieronder in.
Doorzitten is niet op elk paard en voor elke ruiter makkelijk.
Het hangt natuurlijk erg van de beweging en de kwaliteit van het ruggebruik van je paard af of je lekker op hem kan doorzitten. Je eigen lijf wil ook niet altijd meewerken.
Als je naar iemand kijkt die goed kan doorzitten ziet het er heel makkelijk uit. Dat wil jij ook wel! In de praktijk blijkt dat het lang niet altijd makkelijk is. Zelfs niet voor de ruiters waarbij het makkelijk lijkt!
Om goed te kunnen doorzitten op je paard is het belangrijk dat je leert herkennen wanneer je paard jou echt laat ‚zitten’. Dat doet hij alleen als hij zijn rug/bovenlijn op zo’n manier gebruikt dat het een swingende en verende beweging heeft. Voor mij voelt het vaak als een golvende beweging waar ik op wordt meegenomen.
Is je paard nog ergens in zijn rug vast dan kan hij je niet laten zitten, en kun je ook nooit fijn doorzitten. Je paard moet dus volledig ‚losgelaten’ zijn om fijn erop te kunnen doorzitten.
Je armen en benen moeten juist mobiel zijn. Je moet je armen en benen los kunnen laten en kunnen laten meeveren met de beweging van je paard. Knijp je bijvoorbeeld met je bovenbenen of knieën tegen het zadel in stap, draf of galop? Dan is het een goed idee om eerst daaraan te werken, zodat je dit leert ontspannen. Daarna kun je pas het doorzitten verder oefenen.
Een handigheidje om te kunnen zien of je paard vind dat je goed kan doorzitten is het volgende:
Bij het afwisselen tussen lichtrijden en doorzitten mag er aan de houding, gang en snelheid van je paard niets veranderen. Pas als er niets aan je paard veranderd, terwijl jij afwisselt in doorzitten en lichtrijden kun je concluderen dat je op de goede weg bent!
Paarden van ruiters die nog niet zo handig zijn in doorzitten zie je vaak veranderen in hun gang. Ze gaan dan bijvoorbeeld langzamer om het gehups te vermijden of omdat ze zo worden tegengehouden doordat de ruiters strak en stram zit. Of ze gaan juist harder lopen, een vluchtreactie voor je gehobbel.
Ook zie je de houding van je paard veranderen. Van een ontspannen en losgelaten paard, naar een paard die zijn hals opdrukt en zijn rug wegdrukt.
Kortom; doorzitten is niet altijd makkelijk, maar je kan het wel makkelijk laten lijken. Zowel jijzelf als je paard moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om te kunnen starten met doorzitten. Het ontwikkelen van de juiste spieren en het rijden op gevoel om je ruitergevoel te ontwikkelen helpen je om doorzitten makkelijk te laten lijken.
De online training ‘Paardrijden met ruitergevoel’ helpt je om een topteam te vormen met je paard. Met de kleinste hulpen leren jullie elkaar begrijpen. Nieuwsgierig?
Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!
©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024
Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...
....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "
Op deze website
Ruitergevoeltips
Meer Ruitergevoel op de socials
Ruitergevoel
Heb je vragen? Bel of mail Corjan,
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com
Adres van ons trainingscentrum:
Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)
KvK nummer: 70203695
Ik ben sinds kort weer begonnen met paardrijden. Na jaren niet gereden te hebben heb ik woensdag 8 juli mijn eerste rijles gehad en dat viel best tegen. Op de site van Hester Bransen heb ik heel veel tips gevonden en heb ik me ook aangemeld voor het gratis E-book “De vier elementen van de correcte houding en zit” door Hester Bransen van Ruitergevoel.
In de filmpjes op haar site geeft ze erg goed uitleg en laat ze wat ze bedoeld. Een echte aanrader voor alle ruiters.
Ik doe ook vaak even mijn beugels uit tijdens het doorzitten. Dan zit ik echt op mijn kont.
Leuke oefening inderdaad!
Hoi Hester, hierbij een reactie van een man die op zn 50e is gaan paardrijden. Je tips zijn zeer waardevol voor mij. Eerst een stukje theorie en direct uitproberen op les en vrij-rijden (nu er geen lessen zijn vanwege Corona). Hartelijk dank !