Online training: Ontwikkel je ruitergevoel
De inschrijving voor mijn online training is op dit moment gesloten. Wil jij het als eerste horen als de inschrijving weer open gaat? Schrijf je dan hieronder in.
Wendingen worden door iedere ruiter net weer even anders gereden. Vraag maar eens rond, hoe iemand stuurt. Hoe laat je je paard weten dat hij de bocht door moet?
Onlangs heb ik eens rondgevraagd bij verschillende ruiters. Wat bleek? Ik kreeg van iedereen net weer een ander antwoord. Sturen doe je vooral op gevoel. Wanneer ik vroeg wat dan precies de hulp was konden veel ruiters niet echt een eenduidig antwoord geven. Tijd voor opheldering!
Heb je je wel eens af gevraagd hoe je paard begrijpt dat hij moet wenden? Hoe maak jij bijvoorbeeld het verschil tussen stelling nemen en daadwerkelijk wenden?
Niet zomaar verder lezen nu, nee, echt even op een rijtje zetten voor jezelf. Hoe weet je paard dat hij alleen stelling moet nemen, of ook de wending moet lopen?
Rijdt een grote volte en blijf even op de volte. Maak nu de volte aan alle zijdes een meter korter, je volte wordt dus nu een volte op de binnenvolte/hoefslag als het ware. Wanneer je linksom de volte rijdt, pak dan eens stelling rechts. Blijf verder de volte even groot rijden en op hetzelfde tempo. Lukt dit? Goed zo!
Nog moeilijk? Dan heb je waarschijnlijk de meeste moeite met het stuk vanaf de x richting de hoefslag. Dat is niet zo gek want precies op dat stuk heb je geen aanleuning aan de wand. Dus daar kan je paard zomaar een beetje in de war zijn en rustig de andere kant op willen wenden.
“Dat is leuk allemaal Hester, maar vertel me dan ook maar hoe ik het kan verbeteren!”.
Dacht je misschien.
Heel simpel:
Maak verschil in de hulp tussen wenden en stelling nemen. 🙂
Wil je weten hoe ik dat doe? Ik houd er vooral van om heel duidelijk en eenvoudig te rijden. Ik heb dus zo min mogelijk hulpen tegelijkertijd.
Stelling nemen doe ik door mijn binnenhand een kleine vuist-hoogte omhoog te brengen. Zo werk ik met het bit in op het hoekje van zijn mond, het zachte gedeelte dus.
Wenden doe ik met beide teugels. Met de binnenteugel geef ik ruimte en met de buitenteugel geef ik een beetje druk tegen de hals. Bij paarden die al wat verder in de opleiding zijn, of paarden die heel goed op jouw hulpen reageren kun je ook heel goed je gewichtshulpen gebruiken. Ik zorg dat mijn binnenheup naar voren gedraaid is. Dus bij een wending naar links is mijn linkerheup iets meer naar voren dat mijn rechterheup.
Het stukje volte vanaf de x richting de hoefslag is vaak het moeilijkste stukje. Hier heb je geen aanleuning aan de wand en dan ben je snel geneigd om extra veel te helpen. Dit raad ik je echter af. Probeer je paard op de volte langs de wand zo super goed voor te bereiden op het moeilijke stukje, dat je hem op het stukje vanaf de x juist zo min mogelijk helpt. Je laat hem dus zelf dat moeilijke stuk opknappen. Zodra je weer op je ‘vertrouwde’ hoefslag stukje rijdt, kun je je paard weer ‘bij elkaar pakken’ en hem weer op je best voor bereiden op de rest van de volte.
Hoe ik dus een volte rijdt met stelling de andere kant op?
Volte op de linkerhand. Linkerheup naar voren zodat linkerzitbeentje meer druk neemt, beide handen iets naar links ten opzichte van de voorzijde van het zadel. Linkerteugel is dan van de hals, rechterteugel tegen de hals van het paard aan. (ik trek dus niet aan mijn linkerteugel!)
En omdat ik rechterstelling wil doe ik mijn rechterhand iets omhoog.
Bij een jong paard die deze oefening nog niet helemaal beheerst kan ik met mijn buitenbeen een keer extra druk geven om hem te helpen de wending de goede kant op te lopen. Na enkele voltes hebben ze het vaak al door.
Het is heel leuk om de stelling af te wisselen op een volte. En dan het liefst beide kanten op en in stap, draf en galop een keer proberen. Vooral in galop is contrastelling soms moeilijk, maar hier wordt je paard wel heel handig van en lenig!
Succes met oefenen! Ik ben benieuwd hoe het gaat!
Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!
©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024
Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...
....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "
Op deze website
Ruitergevoeltips
Meer Ruitergevoel op de socials
Ruitergevoel
Heb je vragen? Bel of mail Corjan,
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com
Adres van ons trainingscentrum:
Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)
KvK nummer: 70203695
Mijn paard heeft sinds kort het probleem dat hij in de linkergalop op de.volte na 2 rondjes tegen mn binnenbeen valt en naar buiten gaat kijken en daardoor op linkervoorbeen blokkeert.
Ik weet even niet goed meer hoe ik dat op kan lossen. Hij wordt dan zo sterk en valt dan in draf.
Tips?
Hi Karin,
Dit lijkt me een probleem met de balans van je paard, waarbij hij daarna te weinig kracht vanuit de achterhand kan ontwikkelen om zichzelf te corrigeren. Probeer eens in galop een pasje vanaf de hoefslag naar binnen te wijken. Dus eerst de stelling naar buiten, dan de schouder naar binnenplaatsen en als laatste zijn achterhand een stukje meenemen. Kleine stukjes die correct zijn, zijn veel beter dan lange stukken die niet goed zijn. Succes!
fijne oefeningen voor buiging en stelling,maar hoe ga je te werk met een paard dat onvoldoende in zijn “lijf” buigt?
inspelen met de teugels zal hem van hoofd naar schoft doen buigen. wat als je met uw zitbeenknobbel onvoldoende lichaamsbuiging krijgt van schoft naar staart? alvast bedankt!
Hi Jess,
Bedankt voor je vraag. Probeer met je paard kleine stukjes te doen. Vooral niet te veel in 1 keer, want dan krijg je idd dat je paard alleen in zijn hals inbuigt, ipv in heel zijn lijf. Een mooie oefening daarvoor is schouder voor. Je verplaatst daarin de schouders van je paard, waarbij je het binnenachterbeen meer laat ondertreden. Ook dit is weer inspiratie materiaal voor mij om hier een video over te maken!
ben heel benieuwd naar het antwoord, heb hetzelfde probleem
Hoe bedoel je dit: “Linkerheup naar voren…”? Dit klinkt voor mij heel tegenstrijdig. Ik wil toch juist mijn lichaam meedraaien en meer gewicht hebben op mijn linker zitknobbel? Mijn heup gaat dan juist iets naar achteren t.o.v. mijn rechterheup.
Hi Manon,
Probeer het maar eens in de praktijk. Je eigen heupen blijven doen wat je wilt dat de heupen van je paard doen. En je schouders doen wat je wilt dat de schouders van je paard doen.
Binnenkort zal ik een video hiervan maken waarin ik het met beeld in de praktijk breng!
Succes!
ik heb net een nieuwe pony een welsh van 14 jaar. ze kan heel druk zijn en wil dan in draf alleen maar met haar hoofd omhoog lopen en niet zakken. ik rijd haar met een martingaal maar die houdt dat dan niet tegen. soms gaat het wel heel goed en loopt ze mooi over haar rug. met overgangen komt ze ook altijd omhoog als of ze zich doodschrikt. heb jij een tip voor mij= van haar voorgeschiedenis weet ik alleen dat ze van een manege komt en heel veel bosritten heeft gemaakt. mijn instructrische heeft ook een paar keer op haar gereden en dat gaat heel goed. maar ik moet natuurlijk ook zelf kunnen rijden en zonder haar in de bak. alvast bedankt. Heb je misschien ergens een voorbeeldfilmpje=
Eshter,
Ik rij sinds kort paard, 9 lessen gehad. Ik ben 56 jaar oud en dacht dat ik te oud was om paard te rijden maar nee, hoor het gaat al aardig de goede kant op. Ik heb veel hulp en steun aan je tips!
Een vraag wat bedoel je precies met stelling nemen?
Vriendelijke groet,
Roelof Wassens
Hoi Roelof,
Kijk eens op mijn youtube kanaal, hester bransen, daarin heb ik een video over het stellen en buigen van je paard. Wellicht is dat precies wat je zoekt!
Groetjes, Hester