2 oefeningen voor als je paard strak is op rechts

door | Tips | 3 reacties

“Mijn paard trekt veel harder aan de rechterteugel dan aan de linkerteugel. Hij houdt vast op rechts.” Zei een van de ruiters tegen me die aan de driedaagse training meedeed.

“Hij hangt echt aan de rechterteugel en hoe goed ik het ook probeer, hij blijft sterker op rechts.”

Misschien herken je dit wel een beetje, en ‘doet’ jouw paard dit ook. Het goede nieuws, je bent niet de enige. Het slechte nieuws, blijkbaar zijn er dus heel veel paarden en ruiters die dit probleem tegenkomen.

Om je paard rechter op twee teugels te krijgen, zodat het voor jou niet meer voelt alsof hij aan de rechterteugel trekt, moet je eerst begrijpen waar het vandaan komt. Weet je de oorzaak, dan weet je ook waar je moet beginnen met de oplossing.

Waarom trekt mijn paard aan de rechterteugel?

Het klinkt wellicht wat overbodig maar toch: Hij doet dit niet express of om jou te pesten/terug te pakken. (Een paard kan namelijk helemaal niet redeneren, dus zijn gedrag en acties lijken soms misschien op jou gericht, maar echt, hij doet dit niet om je te sarren.)

Je paard is je teamgenoot, niet je tegenstander. Samen naar een oplossing zoeken lijkt me dus zinvoller dan de aanval ingaan en terug trekken aan de rechterteugel, denk je ook niet?

Je kan het ‘zware rechterteugel’ probleem ook omdraaien. Heb je er weleens aan gedacht dat hij juist de linkerteugel niet aanneemt?

In dit artikel ga ik voor het gemak even uit van een ‘klassiek’ gevalletje scheefheid. Er zijn meer opties, maar daar ga ik graag een andere keer op verder.

Laten we zeggen dat je paard sterker voelt op de rechterteugel, hij drukt zijn schouder wat naar rechts. In een wending naar links zal je dus wat naar buiten uitzwaaien en in een wending naar rechts zal je moeite hebben om je paard om je binnenbeen in te laten buigen en neemt je paard graag de binnenbocht.

In de linkergalop zal je paard geneigd zijn om zijn binnenachterbeen wat langs de massa te zetten, dus het linkerachterbeen zal wat verder naar links geplaatst worden ten opzichte van zijn linkervoorbeen. Misschien voelt het zelfs voor jou alsof je wat inknikt in je linkerheup en dat je wat wegzakt naar rechts.

Je paard leunt als het ware wat meer op de rechterschouder en het rechtervoorbeen. Ook zal het rechterachterbeen wat meer gewicht opnemen dan het linkerachterbeen. Het rechterachterbeen van je paard plaatst hij wat meer onder de massa. Terwijl het linkerachterbeen wat naast of langs de massa geplaatst wordt.

Je zal een aantal dingen moeten doen om je paard te leren zich recht te maken, te sporen.

1. De achterbenen moeten in het spoor van de voorbenen treden.
2. Je paard zal zich aan beide zijdes even soepel moeten kunnen inbuigen.

    Een paard volledig rechtgericht krijgen is heel moeilijk, maar je moet het wel nastreven. Je bent al heel goed op weg als je merkt dat de ‘makkelijke’ en ‘moeilijke’ kant zich afwisselen.

    Meest gemaakte fout bij een scheef paard

    Een veelgemaakte fout bij het ‘losmaken’ van de ‘sterke’ kant is het terugwerken met je hand. In dit geval zou je bijvoorbeeld proberen om je paard rechts losser te maken door met je rechterhand ophoudingen te maken en terug te werken. Dit is niet de oplossing. Je paard gaat het bit er nog slechter door aannemen. Ook trek je je paard zo nog meer op de rechterschouder met zijn gewicht terwijl je juist zijn gewicht mooier wilde verdelen over de benen links en rechts.

    Ik wil graag dat mijn paard zo lang mogelijk mee gaat en dus over alle 4 zijn benen even hard slijt. Links en rechts gelijkzijdig maken is een van de doelen. Een ander doel is gewicht voor en achter goed verdelen. De eerste paar jaar (in ieder geval) zal je paard meer gewicht over de voorbenen dragen dan over de achterbenen. In mijn training streef ik dus naar horizontaal en verticaal evenwicht. Afhankelijk van de graad van opleiding van mijn paard wil ik dat hij meer gewicht gaat opnemen op de achterbenen.

    Hoe zorg ik dan wel ervoor dat mijn paard rechts los gaat laten?

    Blijf soepel in je rechterhand, werk niet terug, veer juist mee. Je mag met je hand je paard best eens uit nodigen en hem de weg wijzen, maar niet naar je toe halen.

    Houd je rechterbeen op de singel en geef daarmee korte maar doeltreffende aanwijzingen aan je paard zodat hij wat van je rechterbeen af komt en zich wat inbuigt om je rechterbeen. Zo druk je hem een beetje meer naar de linkerschouder toe. Hierdoor zal je paard zijn gewicht beter verdelen, wat van rechts af en wat meer op links. Let op dat je je been niet verder naar achteren legt als je paard niet direct voor je been reageert. Door je been naar achteren te verplaatsen druk je zijn achterbenen verder naar buiten ten opzichte van de voorbenen, en dat is precies wat je paard ‘makkelijk’ vind op dit moment.

    Oefening 1 op de volte

    Neem de linkerteugel aan en motiveer je paard om zich wat in te buiten aan de rechterkant. Zo kun je met je rechterbeen wat richting je linkerteugel rijden.

    In een volte op de rechterhand kun je zo je paard wat motiveren om de buitencirkel van de volte aan te nemen en je linkerteugel aan te nemen. Je rechterhand zet je telkens een beetje voor je uit naar rechts, zonder hard te worden in je hulp en zonder het lichte basiscontact met de mond van je paard te verbreken. Je checkt hier eigenlijk jezelf of je niet stiekem toch aan het terugwerken bent met je binnenhand.

    Oefening 2 in het wijken voor de kuit

    Een andere oefening waar je mee kan starten is een pasje wijken van de hoefslag naar de binnenhoefslag. Als je paard rechts strakker aanvoelt zou ik dit op de linkerhand doen. Zo leer je je paard wat opzij stappen voor je rechterbeen en druk je hem meer richting je linkerteugel. Zorg dat je paard in hetzelfde ritme blijft stappen, draven of galopperen, hij mag niet gaan rennen of juist de beweging er helemaal uit halen. De basis beweging en voorwaartse drang vanuit je kuit moet onderhouden blijven.

    Kortom; Vrijwel alle paarden en ruiters hebben een voorkeurskant. Om je paard recht op twee teugels te krijgen moet je je paard motiveren om zijn achterbenen en voorbenen te laten sporen en zich hol te maken aan de bolle kant. Door van achter naar voor toe te werken ben je op een eerlijke manier bezig je paard te trainen en heb je het langst resultaat van je training. Doe niet aan korte termijn oplossingen door aan de strakke teugel terug te hangen. Heel veel succes met oefenen en ik lees je reactie heel graag terug!

    Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

    ©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

    Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

    ....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

    3 Reacties

    1. Ton Cloosterman

      Hoi Hester,

      een mooi artikel, goed dat je dit probleem eens “aanpakt”.
      Je spreekt over “het rechts- en links gebogen paard”. Ofwel over de links / rechts handige paarden,… en mensen. Een klant met een “lastig paard” wat links / rechts vasthoud, (het paard houd niet vast, dat doet de mens) wil dat probleem liefst zo snel mogelijk opgelost hebben. Maar dat gaat niet! Immers, als jij rechtshandig ben, word je nooit een linkshandig mens. Ik leg het dan op de volgende wijze uit. Ik laat de man/vrouw even haar voor en achternaam opschrijven. Als ze dat gedaan hebben vraag ik, wil je dat nu ook even met je andere hand doen…? Probeer het zelf maar eens… Wordt een beetje hanenpoten gekriebel, met de rechterhand schrijf ik mooier, ben ik handiger, dan met links.
      Kijk en dán begrijpen mensen (hoop ik) dat dit “even verhelpen” héél moeilijk is voor een paard.
      Ik leerde via Antoine de Bodt het recht richten. Zeer waardevol dat jij dit ook doet!
      Eigenlijk is het zo dat een paard dat rechts vastpakt, een traag linker achterbeen heeft, wat actiever – sterker – sneller gemaakt moet worden, dus geactiveerd moet worden, elke keer weer, dus je bent er waarschijnlijk nooit klaar mee, dat is ook mijn ervaring.
      Naast jouw oplossing, doe ik zelf al rijdend het volgende. Ik laat de teugel die vastgepakt wordt, helemaal LOS. De teugel die niet aangenomen wordt, neem ik JUIST op. Ik laat mijn paard in stap of draf lopen en nodig het paard uit om de “moeilijke teugel TOCH aan te nemen. Dat gebeurt als je er zachte ophoudingen op maakt én tegelijk het trage – diagonaal gelegen achterbeen activeer met mijn been, iedere stap even drijven= activeren en eventueel een mini tikjes (vliegjes) met een lange zweep op dat trage (onder)been geef. Als de teugel aangenomen word, stoppen met de zweep! = beloning.
      NB.
      1. Door het los laten van de teugel met één hand, hangt de teugel erg lang naast je paard. Neem de hangende teugel een beetje op (wel een lus houden) in de sturende hand. Ja, precies, je rijdt nu met één hand en hebt de andere hand vrij om met de lange zweep tikjes te geven.
      Voordeel 2 is dat je op één hand rijdend, niet aan de “vaste” teugel kán trekken. Ik leerde dit van Spanjaarden die met paarden – werken op de velden met de carocha in de hand, hekken moeten kunnen openen en dichtmaken, maar ook soldaten die met 1 of (teugels los en met de benen sturend) 2 zwaarden hanteren, of pijl en boog hanteren in de oorlogen. Andalusiërs, zoals ons paard, is hiervoor eeuwen gefokt, net als stierengevechten, waar alles met 1 hand gedaan wordt door de picador= prikker en de matador die met de cappa / muleta en sabel zijn werk doet.
      Laat mensen dit doen onder de interessante naam Working equitation! Er zijn onder deze noemer ook leuke “spelletjes” te doen. Extra motivatie en ze leren een probleem af. Het is maar wat JIJ wil. Ik ben benieuwd. (wel oppassen dat mensen niet met één hand hun paard het hoofd omhoog trekken. Ook nu is het, neerwaarts, voorwaarts.
      3. Mensen zijn meer gericht op het gebruik van hun handen, dan op het gebruik = activeren met HUN been. (mensen zouden “beniger” moeten worden i.p.v. handiger).

      Met vriendelijke groeten, Ton

      Antwoord
    2. Helene

      Superinteressant om te lezen en fijn te zien dat hoe ik het nu aanpak goed is. Mijn paard houdt sinds kort links vast als ik op de rechtervolte zit. Hij heeft rechtsachter ooit een blessure gehad (buitenste banden) en dat is ook niet helemaal meer goed gekomen. We hebben hem een kans gegeven en hij liep al vier jaar prima recht (met ongeveer 3x per week rijden). Tot een nu ongeveer twee weken geleden. De belasting is hetzelfde gebleven. Ik vermoed nu dat het links vasthouden met die oude blessure te maken heeft. Dat hij compenseert. Het kan ook zijn dat ikzelf onbewust links meer steun heb willen bieden op die volte en hem zelf dus scheef heb gereden. Ik merk geen verschil bij het wijken. Hoe kijk jij daar tegenaan en zou een osteopaat kunnen helpen (raadde iemand mij aan maar ik vraag me af of dat wat oplost)? Alvast dank voor je reactie!
      Hélène

      Antwoord
      • Hester

        Hi Hélène,
        Een osteopaat zou je zeker verder kunnen helpen bij sommige problemen. Soms zit een paard eventjes zo vast met zichzelf, dat er niet tegenaan te trainen valt. Door de juiste behandeling staat dan vervolgens de deur weer open om verder te komen met je training. Succes!
        Liefs

        Antwoord

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ruitergevoeltips

    Meer Ruitergevoel op de socials

    Ruitergevoel

    Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
    hij helpt je graag verder!
    M:+31 (0)6 - 50 9999 82
    E: hester@ruitergevoel.com

    Adres van ons trainingscentrum:

    Polder 35
    6691 MG Gendt
    (tussen Arnhem en Nijmegen)

    KvK nummer: 70203695