Online training: Ontwikkel je ruitergevoel
De inschrijving voor mijn online training is op dit moment gesloten. Wil jij het als eerste horen als de inschrijving weer open gaat? Schrijf je dan hieronder in.
Laatst had ik een zeer ervaren dame in de les. Zij heeft meerdere paarden gereden die tot hoog dressuurniveau waren opgeleid. Tegenwoordig heeft ze een iets jonger paard en daarmee kwam ze bij mij lessen. Ik kon direct zien dat ze heel handig was en heel vaardig haar paard begeleidde. Totdat het paard iets deed wat voor haar wat minder fijn was. Hij begon namelijk te hinniken naar een ander paard. Het gevolg? Zij bevroor helemaal.
Bevries jij ook weleens als je paard gaat hinniken, wegspringt of wat harder gaat in galop? Of als hij iets anders onverwachts doet? Lees dan verder.
Op de rem
Het paard van mijn lesklant was dus afgeleid en begon te hinniken tijdens de les. Zij bleef niet rijden en schoot direct in de spanning. Daarop ging haar paard een paar passen in galop en toen bevroor ze helemaal. Haar oplossing was om volledig op de rem te gaan, te stoppen met ademhalen en het paard terug te nemen. Het enige dat ze wilde was dat hij niet meer galoppeerde en stopte met hinniken.
Verkeerde les geleerd
Je kan nog zo’n goede ruiter zijn, als je op dat soort momenten bevriest, dan leer je je paard aan dat hij direct mag stoppen met zijn werkje. Als dat één keertje gebeurt, is het nog niet zo erg. Maar als je altijd direct bevriest als er ook maar iets onverwachts gebeurt, dan leert het paard dat hij zijn eigen gang kan gaan. Dat klinkt niet zo erg en best vriendelijk, maar een paard van 570 kg die niet meer gehoorzaamt kan best gevaarlijk zijn.
Blijven ademen
Omdat ik benoemde wat ik zag gebeuren, ging ze gelijk weer ademen. In plaats van te remmen, moet je als ruiter op zo’n moment de galop weer terug overnemen. Dat betekent juist meerijden, niet remmen en blijven ademen. Roep jezelf tot de orde en houd je hoofd erbij. Neem de galop weer over, met je been eraan, maak connectie en zorg dat je het paard van daaruit weer op kan vangen. Uiteindelijk hebben we die les vooral hierop geoefend. Dat werkte als een malle.
Niet laten gaan
Het is niet de bedoeling dat je je paard laat gaan, wanneer hij zijn concentratie verliest of een sprintje trekt. Hij mag niet ‘eventjes dom doen’, dan leert hij niet wat de bedoeling is. Als zoiets gebeurt, ga dan direct weer op zoek naar verbinding van je been naar je hand. Dan komt het wel weer goed.
Blij paard
Het jonge paard van deze ruiter, was ook heel blij met de les, hij kreeg richting en opdrachten. Het was een werkwillig paard, als hij een opdracht kreeg, dan voerde hij die uit. Het punt is: Als jij geen richting geeft, kan hij het ook niet uitvoeren. En dan gaat hij iets voor zichzelf doen. Zorg dus dat je zelf bij de les bent, maak weer connectie en kom opnieuw in gesprek met je paard. Door dit te oefenen, ging het paard hartstikke lekker aan de gang.
Conclusie: blijf rijden in onverwachte situaties
Als je paard afgeleid is, even weggaloppeert, of zelfs een bokje maakt, bedenk dan dat je niet in de achtbaan zit. Het is niet zo dat je zo’n karretjes instapt, het hekje dicht doet en je dan maar over moet geven. Je kan onderweg bijsturen! Het klinkt gek, maar dat is vaak zo’n eye-opener voor mensen. Gaat het even te hard: gewoon blijven rijden. En doorademen.
“Ik voel mezelf gewoon ontspannen als ik jou hoor zeggen: ‘Ga er maar even lekker voor zitten, denk aan je ademhaling en laat je schouders maar eens zakken vanaf je oren’. Mijn paard reageert daar zo goed op, hij ontspant, is beter aan de hulpen en gaat direct ruimer stappen.”
Van ‘overleven in de ring’ naar ‘met plezier winstpunten scoren’ in de 6 stappen van de gratis audio training.
Start direct met de eerste training, en ontvang 6 dagen lang telkens een nieuwe audio waar je gelijk mee aan de slag kan.
Je training in kleine stukjes knippen en gemotiveerd blijven, is beter te doen als je regelmatig gecoacht wordt bij het rijden. Daarom heb ik veel audio’s en video’s toegevoegd aan de Online Training ‘Mastering the basics’. De audio’s kan je luisteren tijdens het paardrijden waar ik je stap voor stap meeneem ik elke oefening. In de masterclasses leg ik je precies uit hoe je dit moet doen zodat je echt begrijpt hoe je je hulpen moet geven. En in de video’s laat ik het je zien zodat je een goede uitvoering als voorbeeld hebt. Hier vind je alle info over Mastering the basics en kun je je aanmelden zodat je vandaag nog kan beginnen.
Fijne training!
Hester
Binnenkort geeft Hester het webinar ‘Jouw succesplan naar een knettergoede proef’ Daarin leer je hoe je van ‘overleven in de ring’ naar een harmonieuze proef met winstpunten’ gaat.
Je kan het webinar gratis volgen thuis achter je laptop. Je hoeft je alleen even aan te melden voor de tijd en datum van jouw keuze.
Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!
©Hester Bransen, Ruitergevoel 2025
Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...
....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "
Op deze website
Ruitergevoeltips
Meer Ruitergevoel op de socials
Ruitergevoel
Heb je vragen? Bel of mail Corjan,
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com
Adres van ons trainingscentrum:
Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)
KvK nummer: 70203695
0 reacties