Nageeflijkheid en aanleuning, zo rijd je je paard in verbinding

door | Tips | 0 Reacties

nageeflijkheid en aanleuning

Wanneer je nadenkt over het rijden van je paard, komt de term “nageeflijkheid” waarschijnlijk snel naar voren. Maar wat betekent dat nu echt? En belangrijker nog, hoe bereik je het op de juiste manier? In deze blog neem ik je mee in de wereld van verbinding, communicatie en vertrouwen tussen ruiter en paard. Ik deel mijn ervaring graag met je, zodat jij en je paard op een harmonieuze manier kunnen groeien.

Wat is nageeflijkheid echt?

Nageeflijkheid gaat over het volledig doortreden van de voorwaartste drang vanuit de achterhand van je paard over de rug en hals terug naar je hand en zit – dus in de manier waarop jouw hulpen doorkomen. Het is tweerichtingsverkeer: jouw paard reageert op jouw hulpen, maar jij moet ook openstaan voor wat je paard teruggeeft. Het gaat om een constante, elastische verbinding tussen je zit, je been en je hand, waarbij het paard ontspannen en met vertrouwen jouw hulpen aanneemt. Dit betekent niet alleen een knik in de nek of “los” aan het bit, maar een doorlopende, opwaartse energie van achter naar voren, door de hele wervelkolom.

Veelvoorkomende misverstanden

Helaas hoor ik nog vaak dat ruiters wordt geleerd om te “spelen” met de teugels, kneepjes te geven of zelfs de hand naar de knie te brengen. Hoewel deze technieken misschien tijdelijk resultaat lijken te geven, leiden ze vaak tot een paard dat het bit juist vermijdt. Dit breekt de verbinding in plaats van deze te versterken.

Een goed voorbeeld om dit te illustreren: nageeflijkheid heet “aanleuning”, niet “losleuning”. Het gaat om het vertrouwen dat je paard in jouw hand voelt. Een paard dat nageeflijk is, voelt alsof je hand in hand met hem loopt. Niet als een slap handje of een klemgreep, maar als een wederzijds comfortabele verbinding.

Het belang van jouw hulpen

Hoe voelt nageeflijkheid in jouw hand? Het is alsof je samen door een bos of over het strand wandelt, met een ontspannen en verbonden gevoel. Dit begint echter niet in je hand, maar in je zit. Een paard reageert namelijk op een samenhang van hulpen:

  1. Zit: Een stabiele en ontspannen zit is essentieel. Het begint allemaal met hoe jij in je lichaam bent.
  2. Been: Je paard moet onvoorwaardelijk reageren op je beenhulpen.
  3. Hand: De hand is het eindpunt en doorgeefpunt van de communicatie, niet het startpunt.

Een gesprek, geen monoloog

Communicatie met je paard is net als een goed gesprek: het bestaat uit zenden én ontvangen. Veel ruiters maken de fout om te zenden zonder te luisteren naar de reactie van het paard. Dit is vergelijkbaar met een telefoongesprek waarin je eerst het contact maakt, maar dan de verbinding verbreekt voordat er een antwoord komt. Laat je paard “opnemen” en openstaan voor het gesprek.

Technische tips voor nageeflijkheid

  1. Verbinding opbouwen: Begin altijd met een stabiele zit en beenhulpen. Je paard moet het achterbeen goed onderbrengen, waardoor de energie over de rug naar voren kan vloeien.
  2. De juiste volgorde: Eerst impuls vanuit je been, dan de verbinding in je hand. Ga nooit eerst aan de teugel “vriemelen” om daarna weg te draven.
  3. Hoe voelt het?: Stel je voor dat je twee parkietjes in je hand houdt. De verbinding is stevig genoeg dat ze niet wegvliegen, maar zacht genoeg dat je ze niet beschadigt.

Het resultaat: een harmonieus geheel

Een paard dat nageeflijk is, beweegt met een opwaartse buiging. Dit betekent dat het paard zijn buikspieren licht aanspant, de rug opbolt en de schoft verheft. Het lichaam vormt als het ware een boogbrug die jou als ruiter draagt. Dit is het tegenovergestelde van een paard dat met een hangbuik loopt, zelfs als het een mooie halsboog lijkt te hebben.

Jouw volgende stap

Ben je enthousiast geworden en wil je meer leren over hoe je jouw paard nageeflijk onder je kunt laten bewegen? In mijn Essentials Trainings Traject duiken we hier nog veel dieper in. Dit is jouw kans om niet alleen de theorie te begrijpen, maar ook praktisch aan de slag te gaan met begeleiding en feedback.

Vertel me over jouw ervaringen en vragen. Ik help je graag verder! Samen werken we aan een betere verbinding tussen jou en je paard, zodat jullie als een harmonisch team kunnen groeien.

Laat in de reacties weten wat deze inzichten voor jou betekenen en hoe je ze in jouw training toepast. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Paardrijden met Hester

Je training in kleine stukjes knippen en gemotiveerd blijven, is beter te doen als je regelmatig gecoacht wordt bij het rijden. Daarom heb ik veel audio’s en video’s toegevoegd aan de Online Training ‘Mastering the basics’. De audio’s kan je luisteren tijdens het paardrijden waar ik je stap voor stap meeneem ik elke oefening. In de masterclasses leg ik je precies uit hoe je dit moet doen zodat je echt begrijpt hoe je je hulpen moet geven. En in de video’s laat ik het je zien zodat je een goede uitvoering als voorbeeld hebt. Hier vind je alle info over Mastering the basics en kun je je aanmelden zodat je vandaag nog kan beginnen.

Fijne training!

Hester

Extra tip van Hester

Binnenkort geeft Hester het webinar ‘Jouw succesplan naar een knettergoede proef’ Daarin leer je hoe je van ‘overleven in de ring’ naar een harmonieuze proef met winstpunten’ gaat.

Je kan het webinar gratis volgen thuis achter je laptop. Je hoeft je alleen even aan te melden voor de tijd en datum van jouw keuze.

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695