Wanneer jij geen hulpen geeft, moet je paard hetzelfde blijven doen qua tempo en houding. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar het is best lastig.
Ik zie vaak dat ruiters hun paard met hand en been ‘aan elkaar’ moeten houden. Wanneer een ruiter de hand loslaat, gebeuren er dingen je niet wilt. Het paard wordt bijvoorbeeld langer of versnelt.
Wat er zou moeten gebeuren bij een neutrale hand
Als jij ‘neutraal’ gaat rijden met je hand , waarbij je de hand ontspannen houdt en lichtjes meeveert, maar geen ophoudinkjes geeft of zit te friemelen, dan kunnen er een paar dingen gebeuren. In het ideale geval blijft je paard waanzinnig goed onder je doorswingen, in een mooie flow. Dan lukt alles.
Maar wat als je paard niet fijn nageeft of gaat hangen in je hand of harder gaat lopen?
In de praktijk gebeurt er helaas vaak iets anders als je je hand neutraal houdt. De eerste mogelijkheid is dat je paard harder gaat lopen op het luchtig maken van je hand. Heel veel paarden doen dit.
Loopt je paard onder je vandaan?
Wanneer je paard sneller gaat op een neutrale hand, geef dan eerst een hele korte hulp op twee teugels terug. Je neemt je paard een klein beetje op, laat je been hangen en blijft makkelijk zitten. Zodra je paard langzamer gaat, moet jij je hand weer loslaten. Het moet dus een korte, snelle hulp zijn. De kans bestaat dat je paard niet netjes doorswingt na die korte hulp, maar gaat tegendrukken in je hand. Zodra dat gebeurt en hij meer gewicht in je hand brengt, of door je hand heen drukt, dan rijd je een overgang terug. Als je in draf zat, ga je naar stap, als je in stap reed ga je halthouden en als je aan het halthouden bent en je paard drukt nog steeds, dan ga je achterwaarts. Heel rustig, met een zachte teugel.
Let op: Zodra je paard langzamer gaat op jou opvangende hulp, moet je direct weer zacht worden in je hand en toestaan. Van hieruit kun je dan weer naar voren rijden op je beenhulp.
Wat als je paard gaat hangen en op de voorhand loopt?
Een andere reactie op een neutrale hand is dat je paard langer wordt, voorover kiepert en zichzelf niet meer overeind kan houden. Dit voelt een beetje alsof het paard doordendert, je uit het zadel wil trekken of zijn billen wat hoger houdt. Hij ‘valt op de voorhand’ noemen we dat. De meeste ruiters zijn dan direct geneigd om met hun handen de nageeflijkheid te herstellen. Maar dat maakt dat je paard bijna over de kop gaat.Dit gevoel van koppeltje duikelen ontstaat, omdat het achterbeen van je paard achter de massa komt. Het achterbeen treedt niet meer genoeg door.
Wordt je paard zwaar in je hand?
Geef je paard niets om op te leunen. Dus doe je hand wat losser in plaats van strakker. Aan de andere kant van de teugel ‘trekt’ nog iemand, zeg ik altijd in de les 🙂
Wat je wilt, is dat je paard voor je uit is. Om dat te bereiken, moet je vanuit je been even iets het achterbeen van je paard laten aantrekken. Blijf hierbij luchtig in je hand. Vaak gaan paarden dan met hun hoofd naar voren lopen, maar dat is voor eventjes niet erg. Je moet eerst het belangrijkste probleem oplossen, namelijk dat je paard voorover leunt. Vul dus aan op twee benen en als hij weer op jóuw tempo loopt, dan kun je je teugel weer zacht weer opnemen. Let op: hij mag dan niet langzamer gaan! Laat hem nog even op het iets hogere tempo doorlopen, maak daarin contact met allebei je teugels. Als je dit goed doet zal je paard daarop al nageven met een zachter verbinding. Zorg dat je dit eerst uitwerkt in het hogere tempo. Dat duurt meestal drie à vier passen en dan wordt je weer neutraal in de hand, en ga je opnieuw voelen. Meestal blijft je paard dan fijn achter doortreden. Pas als dit gelukt is, kun je het tempo weer omlaag brengen, met een stil afhangend been.
Fijne training!
Hester
Extra tip van Hester
De online training ‘Paardrijden met ruitergevoel’ leert je hoe je weer kan genieten van het rijden van je paard op een eerlijke manier. Met de kleinste hulpen leren jullie elkaar begrijpen. Nieuwsgierig?
heel nuttig
Beste Hester, ik volg je al wat jaren en blijf genieten van de manier hoe je iets onder woorden brengt. Heel duidelijk.
Onze 2 dochters hebben beiden een paard. Een daarvan rijdt ik soms ook heel even (helaas ben ik lichamelijk niet in orde om echt te rijden) en dit paard gaat inderdaad snel op de hand hangen of na een half uur rijden ookwel achter de teugel en wat druk met de mond doen. Als wij haar meer hand (en been) geven gaat ze prachtig hals strekken. Dus hoe pak je dit hang probleem dan aan en hoe geef je het verschil aan voor halsstrekken of gewone gang met gedragen hoofd en zachte aanleuning?
Met vriendelijke groet,
Ingrid
Het werkt zoals het er staat. Niet terug trekken maar los laten maar wat is dat moeilijk.
Afleren van gewoontes is niet makkelijk.
En dan de wedstrijd. Spanning zelf en dan is loslaten wel heeeeeel moeilijk
Blijven oefenen Greta!