Stoppen of doorgaan?

door | Tips | 1 reactie

Wat als je het even niet meer weet met je paard?

Hoe moet het met mijn paard? Zit het erin? Kan ik het zelf eruit halen? Is dit paard niet een beetje te veel paard voor mij? Zal ik hem dan toch maar verkopen? Of in training zetten? En heb ik het plezier met dit paard zoals ik dat voor ogen had?

Je denkt misschien dat je een van de weinigen bent, maar echt, heel veel ruiters zitten er wel eens over in. Ga ik door met de opleiding en verzorging van mijn paard, of maak ik de keuze dit paard te verkopen? Moeilijke vragen waar je vaak weken of maanden mee kan rondlopen voordat je ze überhaupt met de mensen in je omgeving bespreekt.

Want ja, het voelt toch een beetje rot om aan jezelf toe te geven dat dit paard niet het paard is wat je voor ogen had. Qua training, niveau, karakter, leeftijd, leervermogen, blessuregevoeligheid of iets anders.

Maak het overzichtelijk

Om je te helpen de juiste beslissing te nemen is het goed de volgende dingen eens op een rijtje te zetten: (schrijf ze eens op, dat maakt het een stuk overzichtelijker!)

 • Wat waren je criteria toen je op zoek ging naar een geschikt paard voor jezelf? Leeftijd, karakter, potentie, niveau. Was het paard op het moment van aanschaf het droompaard waar je naar hebt gezocht, of kwam deze min of meer per ongeluk op je pad?
 • Welke doel wilde je nastreven met dit paard rijtechnisch? Wilde je wedstrijden rijden? Op welk niveau uiteindelijk? Of wilde je een fijn recreatief paard die lekker in de bossen je ontspanning zou geven? Hoeveel tijd heb je jezelf en je paard daarvoor gegeven?
 • Wat zijn de dingen waar je op dit moment tegen aan loopt?
  • Heeft het met het rijden te maken? Is je paard een beetje too much voor je in het bos bijvoorbeeld? Of merk je dat hij toch niet zo fijn en los door zijn lijf is als dat je graag zou willen?
  • Wilde je er wedstrijden mee rijden op een bepaald niveau en blijkt dat je voor dit paard misschien toch net een beetje handigere ruiter moet zijn om dat te kunnen bereiken? Of blijkt je paard het niveau misschien toch niet helemaal aan te kunnen?
  • Merkt je dat de klik er toch niet helemaal is? Dat je paard bijvoorbeeld erg dominant is en jij juist niet, waardoor je problemen in de omgang, met rijden of met trailer laden krijgt? Of dat je een erg angstig paard hebt waar jij zelf ook steeds minder zelfvertrouwen door krijgt?
  • Heb je een topper en weet je dat het erin zit, maar kun je het zelf niet goed genoeg naar je zin eruit rijden? Vind je het dus eigenlijk zonde van je kwaliteitsvolle paard dat jij erop zit en niet een professional?
  • Is je paard erg blessure gevoelig en kun je hem eigenlijk niet bieden wat hij nodig heeft? Of juist andersom, dat hij jou niet kan bieden wat jij nodig hebt? Namelijk een gezond paard die jou je dik verdiende plezier kan geven die het paardrijden met zich mee brengt!

Neem een beslissing

Allemaal overwegingen die je moet meenemen bij je beslissing wat te doen met je paard.

En daarna komt je antwoord, een A-B-C-tje volgens mij. (op wat creatieve oplossingen en uitzonderingen na)

A: Je besluit ervoor te gaan. Jij en je paard gaan het samen doen. Misschien moet je hiervoor je doelen bij stellen, en aan te passen op jezelf en je paard. Dit is nog niet zo eenvoudig, het helpt je om dit samen met bijvoorbeeld een goede instructeur te doen. Ook kan je dierenarts/hoefsmid (bij medische tekortkomingen) een goed advies geven. Laat je adviseren hierbij door professionals! Een zeer ervaren instructeur kan je goed helpen om het best mogelijke aan plezier en niveau uit de combinatie van jou en je paard te halen.

B: Je erkent dat jij en je paard niet de magie hebben die je voor ogen had. Met een andere ruiter heeft je paard dit misschien wel! Maak een plan hoe je je paard de best mogelijke nieuwe ruiter kan geven voor hem. Verkoop van je paard of een bijrijder kan een goede oplossing zijn.

C: Je besluit dat je je paard (tijdelijk) laat rijden door een professional op een trainingsstal. Hier op het Ruitergevoel trainingscentrum heb ik eigenlijk altijd wel paarden in training staan die opleiding nodig hebben om weer een goede match te worden met hun eigenaar of ruiter. Ook paarden die toppers in de dop zijn en waar de eigenaar graag een fijne ruiter voor zoeken heb ik regelmatig in training. Slechts 1 of 2 maanden training kan voor veel paarden al voor de verbetering zorgen waar je naar op zoek bent om zelf weer de opleiding van je paard rustig te kunnen oppakken en weer met plezier paard te rijden!

Vraag om advies en zoek hulp!

Mijn advies bij dit moeilijke dilemma is in ieder geval: maak het bespreekbaar en zoek hulp bij professionals. Heel veel succes met je keuze!

Ben jij ook aan het twijfelen op dit moment? En kan je wel wat hulp gebruiken? Waar loopt je tegenaan en wat zijn jouw dilemma’s? Laat het me weten!

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

1 Reactie

 1. isabelle samain

  Hester,

  Wat een top artikel op het juiste moment voor mij. Ik ben namelijk heel hard aan het twijfelen wat ik zou doen met mijn D-pony.

  Doelstelling was om eerste ervaringen op te doen met mijn D-pony op dressuurvlak en misschien als de kans er ooit in groeide om een wedstrijd op laag niveau te rijden.

  Helaas heb ik sinds november de commentaar ontvangen op mijn manege dat ik niet genoeg vorder in de privélessen en dat ik eerst alles maar onder controle moet krijgen in de groepslessen. Ik heb dan ook een harde winter meegemaakt! Wegens weinig mogelijkheden om de paarden buiten te zetten in de winter en een gespannen pony heb ik wel wat zijsprongen mogen verwerken. Op zich niet erg, maar ik ben er toch wat onzeker door geworden.

  Sinds de lentemaanden gaan de paarden weer op de wei en is mijn pony minder gespannen, maar meer relax om te rijden in de groepslessen. We hebben dan ook weer wat lichte progressie gemaakt op gebied van zijn fanatieke zijsprongen en dressuurmatige training. Ik als ruiter heb natuurlijk wat meer zelfvertrouwen gekregen tot helaas vorig week.

  Wanneer ik met hem tussen de andere paarden zit in de rij of laatste ruiter van de rij ben is hij nog steeds moeilijk. Hij volgt graag en bij bepaalde situaties is hij toch wel wat meer gespannen. Ik probeer mijn best te doen om hem vertrouwen te geven, maar helaas liep het dus vorig week mis en nam ik een lekker duik.

  Ik ben reeds herstart met de rijlessen en moest dinsdag helemaal alleen rijden met hem zonder andere paarden, ruiters, mensen rond ons. Sinds lange tijd had ik volle vertrouwen in hem en heb ik echt genoten van de rit zonder ook maar enige stress te voelen of te denken dat hij op iets zou kunnen reageren.

  Ik weet dat ze aan het schuiven zijn in de groepslessen voor mij, maar toch heb ik zo een gevoel dat het probleem hierdoor niet word aangepakt in zekere mate. Ik merk dat wij als team toch rustiger zijn, hij door zich meer op mij te concentreren en ik door minder stressfactor te hebben, als we alleen rijden.

  Ik weet dus niet 100% zeker of we nu toch maar beter zoeken achter een stal waar alleen privélessen worden gegeven. Of toch nog maar even uitzitten hoe alles verloopt in de groepslessen waar ik 3/4 keer kopman ben en ik hem dus wel kan controleren.

  Graag zou ik toch even jouw mening horen.
  Isabelle

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695