4 redenen waarom je nooit naar beneden mag kijken en 4 tips om je hoofd rechtop te houden tijdens het paardrijden

door | Tips | 6 reacties

Onbewust of bewust, veel ruiters kijken naar hun paard tijdens het rijden. En waar kijk je dan precies naar? Hoe hoog hij zijn hoofd draagt? Op welk been je aan het lichtrijden bent?

Feit is dat je jezelf belemmert als je naar beneden kijkt. Je nodigt je paard uit om ook naar beneden te duiken. Jij geeft ten slotte het voorbeeld aan je paard. En kijk jij omlaag, dan zal je paard dus nooit vanuit de achterhand ‘bergop’ gaan bewegen.

Naar beneden kijken heeft ook invloed op je houding. Als je je hoofd naar voren laat vallen, dan zal je om in balans te blijven zitten, ergens anders compenseren naar achteren. Meestal zal je boven in je rug wat achterover gaan hangen.

Door naar beneden te kijken blokkeer je je wervelkolom door je nek te veel te buigen. Door die blokkade in je wervelkolom kan de energie die de beweging van je paard maakt niet meer uit je lichaam. De blokkade zorgt ervoor dat de beweging in je romp blijft zitten. Je krijgt dus een hele onrustige houding en zit.

Als je naar beneden kijkt dan zal je vaak checken of je wel op het goede been lichtrijdt. Ook kan het zijn dat je kijkt of je wel in de goede galop zit. Doordat je je ogen hiervoor gebruikt, zal je je gevoel minder gaan gebruiken. Terwijl je juist ruitergevoel ontwikkelt als je leert voelen in welke galop je zit of welke timing je nodig hebt voor het lichtrijden bijvoorbeeld.

4 redenen om niet naar beneden te kijken maar je hoofd rechtop te houden tijdens het paardrijden

 1. Je paard kan niet ‘bergop’ lopen doordat jij voorover hangt met je hoofd.
 2. Je zal (meestal boven) in je rug naar achteren gaan hangen om je evenwicht te bewaren. Je hebt dus geen onafhankelijke zit.
 3. De beweging die je paard maakt kan je niet opvangen en laten afvloeien via je wervelkolom omdat je een blokkade hebt gecreëerd ter hoogte van je nek waardoor je een onrustige zit ontwikkelt. De beweging blijft hierdoor als het ware in je romp zitten, in plaats van dat dit afvloeit via je hoofd.
 4. Je zal kijken naar de schouder van je paard of je op het goede been lichtrijdt of in de juiste galop zit bijvoorbeeld.

Er is maar één iemand die jou kan leren om je hoofd rechtop te houden, en dat ben je zelf. Natuurlijk kan je instructeur het je vertellen, maar uiteindelijk zal je het zelf in de praktijk moeten brengen. Het helpt om te weten wat de enorme nadelen zijn van het naar beneden kijken. Ook wil ik je 4 tips meegeven om je te leren je hoofd te dragen tijdens het trainen.

4 tips om je hoofd rechtop te houden

 1. Kijk in de verte, een beetje omhoog, bijvoorbeeld richting het dak aan de andere kant van de rijbaan. Als je dit consequent doet, zal je merken dat het makkelijker wordt.
 2. Maak je borstbeen zo lang mogelijk. Je borstbeen zit aan de voorzijde van je romp, waar je ribben aan vast zitten. Als je je borstbeen ‘oprekt’ maak je je wervelkolom vrij van blokkades.
 3. Stapel je wervelkolom. Zorg ervoor dat je elke wervel secuur boven de voorgaande wervel plaatst. Zo knik je niet in, en zal je ook niet gaan hangen of verkrampen.
 4. Leer de beenzetting van je paard voelen, zodat je niet meer hoeft te kijken op welk been je lichtrijdt of in welke galop je rijdt.

Kortom, om ruitergevoel te ontwikkelen en correct te zitten is het belangrijk om niet naar je paard te kijken tijdens het rijden. Stapel je wervelkolom, kijk in de verte voor je uit, rek je borstbeen op en leer te vertrouwen op je gevoel in plaats van alleen maar je ogen. Zo komen jij en je paard weer een stapje verder om een topteam te vormen samen!

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

6 Reacties

 1. wendy

  Hoi Hester, Dit zijn zeker goede bruikbare tips. Hier ga ik zeker mee aan de slag.
  Tegen mij zeggen ze altijd ga eens rechtop zitten, maar dit komt ook gewoon doordat ik te veel naar mijn paard kijk ipv recht voor uit kijken. En ja wij mensen doen steeds minder dingen op het gevoel. Wal wel zeker erg belangrijk is.
  Bedankt voor je goede tips.

  gr Wendy

  Antwoord
 2. Miedema

  hoi Hester,
  Ik ga hier mee aan de slag ik betrap mij er steeds op dat ik ook naar de grond kijk in plaats vooruit .

  Bedankt voor je tips

  Antwoord
 3. marijke willems

  Ik vind het lastig om me te focussen en om mijn aandacht bij één ding te houden. Door schuin voor me (maar naar beneden) te kijken probeer ik andere omgevingsinvloeden uit te schakelen. DIt leidt er soms toe dat ik tegenliggers ook niet zie aankomen… Een beetje te goed gelukt op zo’n moment dus… Ik lees je tips en begrijp ze, ik vind het nog wel lastig toepassen omdat ik zo word afgeleid door andere dingen als ik recht voor me kijk of om me heen. Tips zijn welkom 😀

  Antwoord
 4. Myrddin

  Heey Hester

  Hartstikke bedankt voor de tips, t paard waar k mee lease is echt een heel fijn paard, reageert alleen wat minder snel op de hulpen. Maar voor de rest is ze echt heel fijn, ook de galopwissels doet ze zonder moeite. Het enige probleem is dat ik mezelf altijd betrap op het naar beneden kijken en mijn instructeur heeft me geleerd om voor in t zadel, net voor de boom licht te rijden, maar ik vraag me af of hij dat eigenlijk wel goed heeft uitgelegd. Ik heb namelijk het gevoel dat ik daardoor te ver naar voren ga zitten.
  Groetjes Myrddin

  Antwoord
 5. Dennis Rabbers

  Hoi Hester

  ik ben met deze tips begonnen op 22 Februari
  deze tip van ruiter gevoel werkt heel goed!!
  ik merkte echt het verschil als je niet naar beneden kijkt!
  ik heb gisteren op Belle gereden!
  het heeft en geeft echt effect en een verschil
  om niet naar beneden te kijken en ik had ook geen blokkade in mijn Wervelkolom.
  en ik deed dit ook op gevoel!
  dit werkt echt geweldig!!

  Gr Dennis

  Antwoord
 6. Nina

  En wat als je nog niet voelt op welk been je licht rijdt? Hoe kun je dat leren?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695