Hoe moet ik stilzitten tijdens het doorzitten?

door | Tips | 1 reactie

Doorzitten is voor veel ruiters nog wel eens een lastig punt. Sommige paarden hebben weinig rug gebruik (lees: verkeerd gebruik van de rugspieren) waardoor het simpelweg helemaal niet lekker zit. Andere ruiters hebben zelf weinig souplesse waardoor je niet fijn mee kan komen met de beweging van je paard.

Wat de oorzaak ook is, het zal opgelost moeten worden. En zoals je inmiddels van me gewend bent, weet je dat ik oplossingen als eerste zoek bij jou als ruiter. Als ik een artikel schrijf voor je paard weet ik namelijk één ding zeker: dat je paard het niet leest 🙂 En jij leest dit wel, dus ik probeer jou te helpen om goed te leren doorzitten!

Jouw rug gebruik tijdens het doorzitten is net zo belangrijk als het rug gebruik en souplesse van je paard. Er zijn meerdere oorzaken waardoor het doorzitten niet kan lukken, maar daar is dit artikel te kort voor. Ik richt me dus echt op het rug gebruik van de ruiter. En grofweg zijn er binnen het rug gebruik drie typen fouten die ruiters maken hierbij.

Fout type 1: Je gaat uit de rug van je paard zitten om zo de beweging (klap) niet op te hoeven vangen met je rug. Je kantelt je bekken en trekt je onderrug hol. Hierdoor krijg je meer druk op knieën en voeten waardoor je de beweging van je paard niet in je rug maar in je benen en voeten opvangt. Om het voor jezelf goed te praten zeg je dat je verlicht zit of uit de rug van je paard zit om hem te ontlasten, maar eigenlijk maak je het jezelf en dus je paard alleen maar moeilijker. Communiceren met gewichtshulpen gaat namelijk niet zo makkelijk als je geen gewicht op je zitbeenknobbels durft te dragen.

Fout type 2: Zodra je de diagonaal oprijdt om een uitgestrekte draf te rijden en door te zitten ga je naar achten hangen. Om dit te ondersteunen kantelen sommige ruiters hun bekken overdreven elke pas naar voren en achteren om alléén dáár de beweging op te vangen. Als jij naar achteren gaat hangen zal je paard om jou te compenseren naar voren hangen. Hij zal dus gaan stuwen in plaats van dragen. Zijn achterbeen komt dus meer achter de massa, en niet eronder. Hierbij zal je paard niet zijn bekken kantelen waardoor je nooit een prachtige uitgestrekte draf zal krijgen.

Fout type 3: Met je paard mee naar beneden kijken hoe prachtig hij loopt is een heel veel gemaakte ruiterfout. Zodra jij je hoofd naar beneden laat hangen blokkeer je je wervelkolom. De beweging die dus eigenlijk via je wervelkolom opgevangen moet worden, blokkeer je door je nekwervels helemaal vast te zetten. Gemiste kans, zonde.

Om de beweging die je paard maakt goed op te kunnen vangen tijdens het doorzitten is het belangrijk dat je je hele wervelkolom mee laat doen. Je wervelkolom bestaat eigenlijk uit allemaal kleine gewrichtjes tussen elke wervelschijf. In al die gewrichtjes is beweging mogelijk.

Zodra je ergens in je wervelkolom de gewrichtjes gaat vastzetten kan de beweging niet meer doorvloeien. Het vastzetten is bijvoorbeeld je hoofd naar beneden laten hangen, waardoor je nekwervels blokkeren. Of je bekken overdreven kantelen waardoor de beweging dáár stopt.

Kortom; om goed te kunnen doorzitten is het belangrijk dat je echt rechtop zit, en nergens in je wervelkolom blokkeert. Alle gewrichtjes van je wervelkolom doen dan mee in het opvangen van de beweging waardoor het laatste restje beweging via je benen en hakken naar beneden af kan vloeien of via je hoofd naar boven weg kan. Blokkeer je ergens in je wervelkolom dan blijft de beweging binnen je lijf en zal heel je lijf mee gaan bewegen waardoor je niet meer kan stilzitten tijdens het doorzitten.

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

1 Reactie

  1. Marijn

    Ik mis in dit overzichtje een ander probleem: te soepel zijn. Het gaat om de balans die je in spieren en soepelheid hebt. Ik heb zelf een ziekte waardoor ik extreem lenig ben en dan is doorzitten ook heel moeilijk omdat je van tenen tot kruin mee gaat “golven” met de beweging van het paard. Het helpt om dan extra aandacht te hebben voor de groep spieren die zo’n beetje tussen je nek en de onderkant van je BH zitten. Niet helemaal vastzetten natuurlijk, wel zorgen dat de beweging ietsje beperkt wordt en niet helemaal “uitslaat” naar je kruin.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695