Is de basis voor elkaar als je paard lang en laag kan lopen?

door | Tips | 2 reacties

rijden in de basis

Een tijdje geleden had ik iemand in een clinicles, die vooraf vertelde dat ze met haar twaalfjarige paard tot nu toe eigenlijk vooral ‘aan de basis had gewerkt’. Ze wilde graag naar de volgende stap richting verzameling. Met ‘de basis’ bleek ze te bedoelen dat het paard lang en laag liep. Van mij wilde ze graag weten: Wat komt er nu?

Toen ze begon met rijden, liep haar paard inderdaad met een hele lange hals en met zijn nek en hoofd erg laag. Hij ging bijna met zijn neus over de grond, waarbij hij behoorlijk in haar hand hing. Ik was best verbaasd, moet ik je bekennen. Dus ik zei tegen haar: “Jeetje wat interessant dat jij zegt dat je de basis onder controle hebt, omdat hij zijn hals naar beneden doet. Ik leer mijn ruiters altijd in de basis om het hele paard te trainen en niet alleen de hals.” Ik vond het eerlijk gezegd best jammer dat zij dacht dat een lange lage hals ‘de basis’ van de dressuur is. Want hoe ging ze haar paard nu meer gedragen op het achterbeen krijgen?

De basis = het hele paard

Allereerst heb ik haar uitgelegd dat volgens mij de basis zit in het trainen van het gehele paard. Als je aan de basis werkt, werk je aan alle vier de benen, de romp en de hals. Vervolgens zijn we daar direct mee aan de slag gegaan. 

Je paard laten rekken

Toen ze op haar eigen manier reed, leek het een beetje alsof ze over de hals heen leunde en het paard een klein beetje terughield. Ik probeer altijd om wat rek in het paard te krijgen en dat doe ik door zijn frame een beetje voor me uit te houden. Daarom vroeg ik haar om het paard meer ‘voor zich uit’ te rijden. Ze moest vanuit haar been het achterbeen van het paard iets verder onder zich door laten komen. Als het paard opkijkt en daarbij een beetje omhoog komt, neem je zachtjes de teugel een beetje op. Ik heb liever dat een paard wat om zich heen kijkt, dan dat hij wegduikt. Voor haar gevoel gaf die manier van rijden wel een beetje controle-verlies, maar ze wende er al snel aan.

Vier benen gebruiken

Deze manier van rijden werkte hartstikke goed voor deze combinatie. De amazone vertelde me dat haar paard nog nooit zo lekker gelopen had: “Wat een verschil!” Niet alleen gaat een paard fijner lopen als je hem een beetje laat rekken en voor je uit houdt, je paard gaat bovendien het langst mee als hij over alle vier de benen even hard slijt. Wanneer een paard alleen maar lang laag met zijn hals loopt, komt er meer gewicht op de voorbenen. Die slijten dan sneller. Daarom probeer ik altijd om een paard ook wat meer zijn achterbenen te laten gebruiken.

Houding niet forceren

Wanneer je zelf gaat oefenen is het van belang dat je het paard niet forceert. Leg niet de nadruk op de hoofd-hals-houding, maar ga het gehele lichaam van je paard trainen. Het is niet erg als hij niet direct nageeft, laat hem eerst maar eens gewoon lopen. Gebruik je been om te zorgen dat zijn achterbenen ‘aan staan’. Als dat lukt geven paarden uiteindelijk vaak lekkerder na en zijn ze zachter in de hand. Een aandachtspuntje hierbij, is dat veel mensen in draf te voorwaarts rijden en het in galop al snel te hard vinden gaan. Probeer daarom eens wat rustiger – maar wel actief – te draven. En houd je paard voor je en laat hem juist lekker doorspringen in galop. Niet gaan jagen of weg laten rennen hoor, gewoon lekker onder je door laten springen. 

Oefening met contact maken

Om dit te oefenen kun je het volgende eens in de praktijk proberen. 

 • Maak contact met je paard vanuit je zit door los te zijn in je heupen, met een lichte aanspanning om je romp mooi ‘gestapeld’ te houden. 
 • Je been laat je afhangen, alsof er een gewichtje aan je hakken hangt. Niet afsteken of aanknijpen. Je been mag een beetje meebungelen, dat is juist goed.
 • Met je handen en armen veer je tegelijk mee in de beweging die je paard aangeeft. Alsof je armen elastiekjes zijn die mee swingen. De druk in je handen moet gelijk blijven. Je mag geen kneepjes geven of links en rechts apart van elkaar bewegen in deze oefening. Alleen meevoelen met je paard. 

Deze drie elementen zorgen ervoor dat je met zowel je zit, als je benen, als je handen connectie maakt met je paard zodat hij vol vertrouwen je hand en been aan kan nemen om met jou te communiceren. 

 

Wil je ook werken aan de basis?

In mijn Online Training ‘Paardrijden met Ruitergevoel’ staat de basis centraal. Met handige oefeningen en duidelijke uitleg kan je zelf werken aan de opleiding van je paard. Lees hier meer over de online training.

Fijne training!

Hester

“Mijn paard is heel blij met de online training. Hij doet het goed op zoveel duidelijkheid. Hij neemt mijn hand graag en netjes aan en is nu beter aan de hulpen.”

Extra tip van Hester

De online training ‘Paardrijden met ruitergevoel’ leert je hoe je weer kan genieten van het rijden van je paard op een eerlijke manier. Met de kleinste hulpen leren jullie elkaar begrijpen. Nieuwsgierig?

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

2 Reacties

 1. Willy Breunesse

  Lieve Hester. Vooropgesteld ik ben een recreatieve ruiter en een beetje over de datum😉
  Geregeld oefen ik met jouw lessen . Heerlijk altijd een bron van inspiratie. Het zou zomaar kunnen dat ik nooit verder kom dan deze trainingen dus als je meer of andere trainingen aanbiedt dan ben ik daar altijd voor te porren.

  Antwoord
  • Hester

   Hahaha, heerlijk om te lezen Willy! Ik hou je op de hoogte van volgende trainingen 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695