Niks doen tijdens het rijden?

door | Tips | 0 Reacties

rijden in de basis

“Hester, ik wil gewoon zitten en niks doen.” Zei een ruiter in de les tegen mij: Daarmee bedoelde ze niet dat ze lui is, maar ze dacht dat het doel van dressuurtraining is dat je paard uiteindelijk alles zelf gaat doen. En dat je als ruiter van een perfect getraind paard niets meer hoeft te doen. Alleen stil te zitten. Dat is een misverstand dat ik graag even uit de weg ruim.

Deze ruiter heeft een jong paard, dat ze zelf aan het opleiden is. Ze vond het de eerste tijd erg lastig wanneer haar paard een beetje zijn balans verloor. Ze wil namelijk het liefst zoveel mogelijk nergens aankomen. 

Opleiden is niet hetzelfde als stilzitten

Haar oplossing voor het balansverlies van haar paard, was om te proberen om heel stil te zitten. Ze wilde hem zo min mogelijk storen. Maar het paard verbeterde daar niet van. Omdat deze ruiter bijna bang was om aan haar paard te zitten en hem te leren hoe hij het beter kon doen, gaf ze haar paard helemaal geen instructie en geen richting meer. Maar een jong paard weet niet uit zichzelf wat de bedoeling is! Opleiden betekent niet dat een paard zelf gaat verzinnen hoe hij de ruiter moet dragen en wat hij nu weer eens zal gaan doen.

Paardrijden is nooit klaar

Inmiddels begeleid ik deze ruiter ongeveer een jaar en heeft ze gemerkt dat paardrijden nooit af is. De opleiding van je paard is nooit klaar en je eigen opleiding ook niet. Het is nooit perfect, hoe jammer je dat misschien ook vindt. Er heeft nog nooit iemand 100% gescoord in een dressuurproef. Volgens mij maakt dat paardrijden ook zo interessant! Het is ontzettend moeilijk, ook mentaal. Je moet daarom als ruiter en trainer van je paard echt accepteren dat het altijd leren blijft. Of je nu in de B zit of subtop rijdt.

Het doel is de weg ernaartoe

De kunst is om het opleidingsproces, de training en het leren zelf leuk genoeg te vinden. Denk niet: “Als ik maar zoveel mogelijk ga lessen en proberen, dan komt er een eindpunt waarop ik het allemaal kan.” Zo werkt het niet met paardrijden, dan moet je een andere sport gaan zoeken. Het komt zó precies, het gaat nooit helemaal vanzelf, ook al lijkt dat misschien wel zo op de sociale media van sommige ruiters.

Zoek de uitdaging

Natuurlijk moet je je paard niet overvallen met een heleboel hulpen of van een jong paard eisen dat hij ineens allerlei moeilijke dingen kan doen. Maar blijf er ook niet te veel af! Zoek de moeilijke stukjes op, zodat je ze kan oplossen. In plaats van de probleempjes te vermijden en door te gaan met niks doen. Want dan kom je nooit verder.

Steeds kleine stukjes

Een paard op eigen benen laten lopen is het doel. Maar dat kan hij niet vanzelf. Je wilt hem leren om in vrije galop of draf onvoorwaardelijk door te springen of draven. Dat doet hij pas op het moment dat het goed is aangeleerd! Als je met een jong paard rijdt en alleen stil gaat zitten, dan zal hij nooit vanzelf vrij onder je gaan bewegen. Probeer hem in een positie te brengen van waaruit hij dat kan gaan doen. Dan krijg je steeds kleine stukjes waarin het lukt. Die stukje zijn heel verslavend en dat maakt paardrijden ook zo gaaf. Als je het eenmaal gevoeld hebt – al is het maar een paar passen – dan wil je daar meer van. Daar heb je als ruiter al die stukken dat het niet lukt, de fouten die jullie samen maken en de bijbehorende emotie voor over.

Een mooi streven

Waar het op neer komt: Eigenlijk is het niet fair om te willen dat je paard alles vanzelf doet. Ernaar streven is wel OK. De amazone vertelde dat ze zelf twee keer per week sport met een personal trainer. Ze realiseerde zich dat het nooit vanzelf gaat en ze zijn toch al jaren bezig. “Ik moet ook leren hoe ik moet trainen. Soms zitten er goede stukjes bij en we zijn al een heel eind verder dan toen we begonnen!” appte ze me. 

Altijd je instructeur bij de hand?

Je training in kleine stukjes hakken en gemotiveerd blijven, is beter te doen als je regelmatig gecoacht wordt bij het rijden. Daarom heb ik veel audio-bestanden toegevoegd aan de Online Training ‘Paardrijden met Ruitergevoel’. Zet de audio op je telefoon; dan heb je tijdens het trainen altijd hulp en kom je stapje voor stapje verder met je paard.

Lees hier meer over de online training.

Fijne training!

Hester

“Hester geeft echt heel goed uitleg. Ik rijd nu bewuster en dat helpt enorm.”

Rosalien

Extra tip van Hester

De online training ‘Paardrijden met ruitergevoel’ leert je hoe je weer kan genieten van het rijden van je paard op een eerlijke manier. Met de kleinste hulpen leren jullie elkaar begrijpen. Nieuwsgierig?

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695