Voor veel ruiters is goed doorzitten niet gemakkelijk. Ze zitten hun paard in de weg en zijn ongemakkelijk aan het hobbelen en hupsen op de rug van hun paard.
Je hebt het zelf vast ook wel eens meegemaakt, dat het doorzitten niet ging zoals je graag zou willen. Je ademhaling werd kort en oppervlakkig, je schouders zette je vast. In plaats van mee, ging je tegen de beweging van je paard in. Je kneep met je bovenbeen en duwde jezelf uit het zadel. Misschien ben je zelfs je benen op gaan trekken en verloor je de beugels. Je armen werden strak en het fijne gevoel in je vingers was ver te zoeken.
En dat terwijl je graag wilt dat je tijdens het doorzitten nog meer in contact komt met je paard om zo tot een nog fijnere communicatie te komen. Je wilt een echt team zijn, en aan de kleinste hulp genoeg hebben. Je wilt elke beweging volgen en het perfecte ruitergevoel beheersen. Goed doorzitten is één van de voorwaarden daarvoor.
Natuurlijk speelt de beweging en de losgelatenheid in de rug van je paard ook een rol bij het doorzitten. Toch kun je uiteindelijk op elk paard goed leren doorzitten, en ga ik in dit artikel dus niet in op het paard, maar alleen op de ruiter.
Dit is wat je kan doen om de kunst van het doorzitten te leren beheersen.
Zorg dat je de beenzetting van je paard leert voelen! Pas als je weet wat er onder je gebeurt kun je je concentreren op het gevoel wat daar bij hoort. Lees het hoofdstuk over de beenzetting in het boek ‘Bereik het perfecte ruitergevoel – de vier elementen van een correcte houding en zit’ wat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com. Als je paard zijn linkerachterbeen optilt, zakt jou linkerzitbeenknobbel een beetje naar beneden. Rechts net zo. In draf dans je dus mee met de beweging van je paard door links en rechts om en om je billen te laten zakken.
Daarnaast moet je op je zitbeenknobbels zitten, precies in het midden, niet ervoor of erachter. Let erop dat je niet op je bovenbenen steunt. Laat je been rustig om je paard heen vallen. Vind je het moeilijk om het midden van je zitbeenknobbels te bepalen? Kantel je bekken eens extreem naar voren, en extreem naar achteren, en doe dat een paar keer achter elkaar. Let op; alleen je bekken kantelen, niet de bovenkant van je rug mee krommen, alleen je onderrug. Nu kun je het midden bepalen, en echt op je zitbeenknobbels gaan zitten.
Om goed mee te gaan met beweging van je paard moet je veren in je hele wervelkolom. Dus niet alleen je bekken heel hard meebewegen, maar juist de beweging over je hele wervelkolom verdelen. Sommige ruiters worden zodra ze gaan doorzitten ‘ja-knikkers’. Dit is niet de bedoeling. Blijf stabiel en hou vormspanning, dus ook in je nek.
Diep blijven ademhalen. Een hoge ademhaling zorgt ervoor dat je je schouders vastzet, en blokkeert. Je armen worden stram, en je verliest de controle over je eigen lijf.
Kleine stukjes oefenen, 10 passen lichtrijden, 10 passen doorzittten. Tellen op het moment dat je zit. Als je dit goed doet, ga je telkens weer op het goede been lichtrijden, zonder dat je hoeft te spieken. Oefen dit, en zorg dat je dit tot in de puntjes beheerst.
Rij zonder beugels, en laat je knie elke pas naar beneden zakken. Vooral ook als je moeite hebt met druk houden op je beugels. Je benen laat je om je paard heen bungelen. Haal je balans uit je rompstabiliteit en evenwicht. Klemmen met je benen zorgt ervoor dat je jezelf uit het zadel duwt. Daarbij blokkeer je je paard, en sta je zelf ook niet meer open voor de signalen die je paard aan jou geeft. Zelfs op het allerhoogste niveau trainen de ruiters hun ruitergevoel door te rijden zonder beugels.
Vormspanning is een kernwoord bij het doorzitten. Alles draait om de stabiliteit, balans, coördinatie, ritme, aanspanning en ontspanning van je lijf. Zorg dat je controle hebt over de bewegingen die je maakt. Denk na! Niet zomaar iets doen. Dit vergt oefening. Daag jezelf uit en ga elke keer weer terug naar het stukje dat wél goed ging.
Kortom, het is een hele kunst om de kunst van het doorzitten te beheersen, door controle te houden over je eigen lijf en veel te oefenen, is dit voor iedereen te leren!
Dankjewel voor de gouden tips. Ook al rijd ik al jaren, zulke info is nog steeds heel waardevol. Ik ga dit vanavond oefenen op mijn eigen paard.
Lieve groetjes!
Heel.erg bedankt voor de informatie. Ik blijf maar tobben met doorzetten. Hopelijk kom ik wat verder met deze tips en het e- book