Hoe kan ik mijn paard losser maken in galop?

door | Tips | 2 reacties

losser in galop

Wanneer je begint met losrijden, kan je paard soms wat strakker aanvoelen. Hij ontspant zijn rug niet helemaal en swingt nog niet onder je. Wat ik vaak zie, is dat ruiters dan lang in draf blijven hangen en het galopperen uitstellen. Terwijl een paard vaak na een stukje galop veel beter draaft. Ik pleit er daarom altijd voor om al snel in je training te beginnen met galop, zelfs al laat je paard je nog niet helemaal lekker zitten. Daarna is hij namelijk altijd veel losser in draf en kun je lekker aan de slag.

In de galop kan je bovendien oefeningen doen om je paard nóg losser te maken. Zelf vind ik het wijken in galop een leuke oefening. Dat staat natuurlijk niet in het proevenboekje, maar dat is daarom vaak leuk en nieuw voor je paard. Juist omdat je het dan echt goed kan oefenen en je paard het niet zo gaat doen als hij voor de proef geleerd heeft.

Wijken in galop

Zorg dat de oefening voor je werkt en rijd het wijken in galop niet ‘voor het plaatje’. Het wijken in galop voor je binnenbeen zorgt ervoor dat de lendenen, dat kleine stukje rug achter zadel, enorm moet flexen. Je paard moet zijn achterbenen dan verder onderbrengen, en komt zo meer tot dragen. 

Op je beenhulp

Het is de bedoeling dat je paard wijkt op een heel gemakkelijke hulp. Ga niet wringen met je zit, hij moet opzij voor je kuithulp. In het begin zal je paard misschien een beetje over de buitenschouder weglopen. Dat kun je oplossen door je buitenteugel erbij te houden en de voorbenen van je paard voor zijn achterbenen te houden.

Recht en gedragen galopperen

Begin met wijken in galop door eerst aan beide kanten na A of C af te wenden en in galop een pasje voor je binnenbeen richting de hoefslag te wijken. Daarbij is het vooral belangrijk dat je paard op zijn binnenachterbeen blijft doorspringen, recht blijft en gedragen blijft. Als je dat op beide kanten hebt gedaan, dan heb je vast gemerkt dat de ene kant gemakkelijker gaat. Daar blijft je paard makkelijker recht dan aan andere kant. Deze oefening helpt heel goed voor de rechtgerichtheid van je paard, je zult merken dat het verschil tussen de makkelijke en de moeilijke kant geleidelijk minder groot wordt.

Rechtgericht in galop

Als het naar de hoefslag toe wijken lukt, dan kun je ook een keer wijken voor je buitenbeen. Vanaf de hoefslag ga je dan twee of drie passen wijken naar binnen. Hierbij moet je ook echt stelling naar buiten nemen, je paard moet met zijn schouder naar de binnenteugel toe springen en niet alleen zijn kont naar binnen doen.  Extra tip: Rijd deze oefening in een bak waar je een spiegelwand aan de korte zijde hebt, dan kan je goed zien wat er met de schouders en de achterhand gebeurt en of je paard recht blijft.

In balans galopperen

Wijken voor het buitenbeen helpt heel erg voor de balans en rechtgerichtheid van je paard. Wanneer jullie dit nog moeilijk vinden, probeer het dan stap voor stap te oefenen. Eerst rijd je alleen stelling naar buiten in galop en oefen je dat twee rondjes, zonder te wijken. Dit is vooral handig voor paarden die in galop een beetje met hun kont naar binnen galopperen. Je leert ze hiermee weer meer gewicht te gaan dragen met hun achterbeen. Als je paard echt loslaat op de stelling naar buiten, dan kun je proberen om hem luchtig naar de binnenteugel laten springen en een pasje naar binnen te wijken.

Fijne training!

Extra tip van Hester

De online training ‘Paardrijden met ruitergevoel’ leert je hoe je weer kan genieten van het rijden van je paard op een eerlijke manier. Met de kleinste hulpen leren jullie elkaar begrijpen. Nieuwsgierig?

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

2 Reacties

  1. Annemie Stuyck

    Hele leuke oefening! In het begin vond mijn paard het moeilijk en verloren we veel sprong en had hij het moeilijk om recht in z’n lijf te blijven maar na een paar dagen ‘oefenen’ gaat het al veel beter

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695