Hoe rijd ik een rechte A-C lijn?

door | Tips | 0 Reacties

AC lijn rijden

Gelukkig, we mogen nog op wedstrijd, en we hebben de online proeven voor sommige klassen! Misschien ga jij zelf binnenkort ook weer een proefje rijden? Een goede eerste indruk bij de jury maken,  is dan natuurlijk belangrijk. Het zou daarom best leuk zijn als je die AC-lijn lekker kaarsrecht overkomt. Maar ja, hoe doe je dat?

Grofweg zijn er vier oorzaken waardoor je entree in de ring soms niet zo strak uitpakt, als je van tevoren gehoopt had.

  1. Je wendt te vroeg af en komt aan de binnenkant van de AC-lijn terecht;
  2. Je wendt te laat af en moet terugsturen naar de AC-lijn;
  3. Je komt slingerend over AC lijn; 
  4. Je paard is niet rechtgericht maar naar één kant gebogen op de AC-lijn.

Wat voor ruiter ben jij?

Ruiters hebben verschillende bewegingsvoorkeuren. Je noemt dit ook wel ‘Action Types’. Ik laat me regelmatig bijscholen in – onder meer – de bewegingsleer. Die gaat bijvoorbeeld over de voorkeurshoudingen en -bewegingen van ruiters. Ik vind dat erg interessant. Als ik tegen een groep ruiters zeg: ‘Strak focussen op letter C, kies één punt en beperk je tot een smal gezichtsveld’, dan zal ongeveer de helft van mijn cursisten inderdaad kaarsrecht de AC-lijn overrijden. Maar de andere helft van de ruiters gaat juist heel erg slingeren! 

Smalle focus of brede focus?

Gelukkig is er niets mis met mensen die gaan slingeren als ze strak naar de letter C proberen te rijden. Sterker nog, ik behoor zelf ook tot die groep! Ik voel waar ik ben in de ruimte en oriënteer me niet op vaste punten of letters. Wanneer je mensen die zich op deze manier oriënteren, dwingt om smal te focussen op de letter C, dan komen ze maar moeilijk naar de overkant. Bijna iedereen leert het zo, maar voor de helft van ons werkt het niet. Het verschil tussen deze twee ‘types’ heeft te maken met je bewegingsvoorkeuren. Sommige mensen starten hun beweging van nature vanuit hun bovenlijf, anderen vanuit hun onderlijf. Dat geldt voor alle soorten bewegingen. Van opstaan tot traplopen tot paardrijden.

Breid je gezichtsveld uit

Als jij ook gaat slingeren als je recht naar de C probeert te rijden,  is het tijd om het anders te gaan doen. Probeer eens te voelen waar het midden van de rijbaan is, focus je breed. Als je bij A afwendt, houd je alle twee de hoeken aan de overkant in je gezichtsveld. Het mag ook nog breder, of juist iets smaller, een paar meter aan weerszijden van C. Maar je kijkt dus niet strak naar de letter C. Voel waar de AC-lijn is. Dat hoef je niet te checken, je mag er gewoon vanuit je gevoel overheen rijden. Houd je brede gezichtsveld, en probeer ook de wendingen op gevoel te rijden. 

Moet jij smal of breed focussen?

Weet je niet zeker hoe het bij jou zit? Probeer het gewoon maar eens uit en gebruik beide methoden een paar keer achter elkaar. Eerst een paar keer de AC-lijn over met de focus op C en dan een paar keer op gevoel, met een breed gezichtspunt op de hele korte zijde aan de overkant. Op die manier kom je er achter wat voor jou werkt. Zet iemand bij C die het kan controleren of zelfs filmen. Misschien ga je ontdekken, dat de manier waarop je het geleerd hebt, eigenlijk helemaal niet werkt voor jou. Ik vond het zelf heel fijn dat ik daar achter kwam! Tegenwoordig sta ik mezelf toe om breed te kijken, en kom ik wel recht de AC-lijn over. Veel beter voor die belangrijke eerste indruk…

Altijd je instructeur bij de hand?

Precies rijden en goed focussen gaat vaak beter met je instructeur erbij. Daarom heb ik veel audio-bestanden toegevoegd aan de Online Training ‘Paardrijden met Ruitergevoel’. Zet de audio op je telefoon; dan heb je tijdens het rijden altijd begeleiding.

Lees hier meer over de online training.

“Heerlijk! Echt net alsof je naast me staat en heel duidelijk uitgelegd”- Merel

Fijne training!

Hester

Extra tip van Hester

De online training ‘Paardrijden met ruitergevoel’ leert je hoe je weer kan genieten van het rijden van je paard op een eerlijke manier. Met de kleinste hulpen leren jullie elkaar begrijpen. Nieuwsgierig?

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695