Mijn paard is kijkerig in de bak

door | Tips | 3 reacties

Een amazone stuurde mij deze vraag: “Hester, mijn paard ziet altijd van alles aan de bakrand, waardoor ik niet de hele bak kan gebruiken. Aan het einde van mijn training ben ik vaak alleen nog maar op de volte in het midden bezig. Hoe los ik dat op?’  

Dit probleem hebben meer mensen en het is niet fijn trainen op deze manier. Je wereldje wordt wel erg klein als je op het laatst alleen een volte kan rijden. Zeker als er dan nog meer mensen in de bak rijden, is dat nogal onhandig. Maar dat is niet het enige. 

Is het paard bang of eigenwijs?

Wanneer je alleen maar op dat kleine gedeelte van de bak blijft, bevestig je bij je paard dat de rest van de bak super eng is. Dat moeten we natuurlijk niet hebben. Sommige paarden zijn echt bang, maar andere paarden zijn een beetje dominant. Misschien heb jij wel zo’n prinses die zelf wel bepaalt waar ze heen gaat. Voor allebei deze paarden, de bange én de eigenwijze, is het juist heel fijn om duidelijk van je te horen: ‘dit we gaan doen, hier gaan we heen en zo gaan we het aanpakken.’

  Duidelijk zijn naar je paard

  Je hoeft niet streng of boos te worden, maar duidelijkheid is heel fijn voor elk paard. Als je zelf wat afwachtend bent, dan kun je je paard nog onzekerder maken. Je geeft je paard dan alle kansen en blijft heel vriendelijk, maar per ongeluk geef je dan eigenlijk meer onzekerheid. Omdat je niet duidelijk genoeg bent en onvoldoende de leiding neemt. Het is juist heel vriendelijk voor je paard als je duidelijk bent naar hem. Dus vertel je paard: ‘ dit is het plan en we gaan het zo doen’.

  Niet spannend maar superleuk

  Wanneer een paard ergens bang voor is, voor een bepaalde hoek of ingang bijvoorbeeld, dan probeer ik de situatie altijd om te denken. In de hoek die het paard superspannend vindt, laat ik hem juist merken dat het ontzettend leuk is daar. Elke keer als hij een stapje doet richting het enge gedeelte, dan haal ik de druk van mijn teugels en mijn benen. Juist op die plek geef ik het paard een vriendelijk woord of een klopje op de hals. Zo maak ik van die enge plek, de meest fantastische plek in de hele bak.

  Let op; pas belonen en de druk weghalen als je paard ook de goede richting uit gaat.

  Als je dit een paar keer doet, dan zul je zien dat je paard ook al snel gaat omdenken.  Vindt hij een hoek eng en houdt hij wat in, dan ga ik rustig stappen, haal de druk eraf, probeer een beetje te wijken en zodra hij een stapje verder is dan hij eigenlijk wilde, dan beloon ik uitgebreid. Dat hoef je meestal maar een paar keer te doen.

  Trainen op de makkelijke stukken

  Omgekeerd is het ook belangrijk dat je op de plekken waar je gemakkelijk kunt rijden, de lastigere dingen gaat doen en echt aan trainen toekomt. Bedenk daar dus juist een activiteit die iets moeilijker is, ga niet lanterfanten op de stukken die je paard niet eng vindt, maar zorg dat je dáár echt aan trainen toekomt. Zo leer je je paard om met heel veel zelfvertrouwen door de baan te lopen.

  Bakkabouters naast de baan

  Langs mijn eigen rijbaan op het trainingscentrum heb ik drie bakkabouters staan. Expres. Mijn moeder heeft speciaal voor mij drie ‘echte’ kabouters gemaakt, van klei. Ze staan precies in de hoek waar ik zit wanneer ik lesgeef. Als mensen voor het eerst komen trainen, mogen de kijkerige paarden altijd eerst even die ‘enge bakkabouters’ komen bezichtigen. Dan hebben we dat maar vast gehad!

  Fijne training!

  Hester

  Extra tip van Hester

  De online training \’Paardrijden met ruitergevoel\’ leert je hoe je weer kan genieten van het rijden van je paard op een eerlijke manier. Met de kleinste hulpen leren jullie elkaar begrijpen. Nieuwsgierig?

  Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

  ©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

  Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

  ....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

  3 Reacties

  1. karin

   Juist enge dingen zijn interessant, om het paard zelfvertrouwen te geven.Persoonlijk ga ik nooit van mijn paard af of draai gelijk om.Maar daar heb je wel veel geduld voor nodig bij sommige paarden, zorg altijd dat jij wint en pas stopt als het paard, al is het maar een paar stapjes heeft gedaan wat jij vraagt.
   Als je toegeeft aan je paard bevestig je juist zijn angst, want als het baasje ook bang is, dan zal het zeker gevaarlijk zijn en de volgende keer word het vele malen moeilijker om er alleen al bij in de buurt te komen.
   Blijf rustig(ben je zelf onzeker nerveus of bang ga klinkt raar zingen of fluiten dan kan je namelijk niet denken)dit is namelijk een goede uitdaging voor wederzijds vertrouwen.

   Antwoord
  2. Lizelotte

   Hoi Hester,
   Wat heb ik al veel plezier gehad van jouw online cursus. Het rijden voelde voor mij voorheen vaak rommelig. Door naar jou lessen te kijken heb ik meer structuur in het rijden gekreken. De opbouw, training en cooling down. Bij mij liep dat tijdens het rijden door elkaar. Mijn paard is er ook heel blij mee. Hij doet het goed op zoveel duidelijkheid. Hij neemt mijn hand graag en netjes aan en is nu beter aan de hulpen. Ik heb in de cursus antwoorden gekregen op heel veel vragen. Heel hartelijk bedankt. Wat is het een plezier om naar je rijstijl te kijken en om te zien hoe goed je met je stoere paard samenwerkt. Je bent een voorbeeld voor me. Ik heb deze week de lessen weer eens opnieuw opgepakt om niet in oude gewoontes terug te vallen. Dat werkt goed! Ik vind het super dat we toegang blijven houden tot de lesstof. Als je nog eens een cursus gaat doen over zijgangen, ga ik zéker weer inschrijven. Groetjes, Lizelotte

   Antwoord
   • Hester

    Wat een prachtige review, dank je wel en geniet van elke rit!

    Antwoord

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ruitergevoeltips

  Meer Ruitergevoel op de socials

  Ruitergevoel

  Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
  hij helpt je graag verder!
  M:+31 (0)6 - 50 9999 82
  E: hester@ruitergevoel.com

  Adres van ons trainingscentrum:

  Polder 35
  6691 MG Gendt
  (tussen Arnhem en Nijmegen)

  KvK nummer: 70203695