*Op de foto een paard met een fijn elastisch contact.
Heb jij een paard veelvuldig met zijn mond open loopt of de tong eruit laat hangen of eruit drukt? Een lastig probleem, dat toch nog best vaak voorkomt. Wat kun je hieraan doen?
Een paard dat zijn mond open doet of zelfs zijn tong buitenboord gooit, is geen fraai gezicht. Maar dat is niet het ergste! Het betekent vooral dat je paard je iets duidelijk wil maken. Tenzij een paard geen voortanden meer heeft, is het allereerst een teken van ongemak of pijn. Een open mond of uitstekende tong is dus heel onwenselijk, het betekent dat het paard ergens in zijn lijf ongemakkelijk is. Het is niet wat je wilt en je moet dit probleem dan ook serieus nemen.
Waar zit het ongemak?
Hoewel een open mond of een uitstekende tong een teken van ongemak is, is het niet zo dat je dat ongemak of die pijn altijd bij de tong of mond zelf moet zoeken! En… er zijn ook paarden die op andere manieren ongemak laten zien. Die uitingen worden soms niet zo hard afgestraft in je proef, terwijl de oorzaak misschien wel even ernstig is. In beide gevallen moet je de oorzaak vinden en het probleem oplossen. Je wilt dit gewoon niet.
Begin bij het begin
Als ik een ruiter in de les krijg, die vertelt dat haar of zijn paard soms met open mond of uithangende tong loopt, dan begin ik altijd bij het begin. Is een medische oorzaak uitgesloten? Pijn in het lijf of slecht passend harnachement kan de oorzaak zijn. Ook kan een niet-passend bit een reden zijn voor je paard om zijn mond open te doen. Die mogelijkheden moet je dus eerst uitsluiten, door je paard na te laten kijken en eventueel een bitfitter te laten komen. Maar kijk vooral eerst naar het hele paard, tenzij je er een heel bijzonder bit in hebt hangen. Meestal zijn allerlei hippe bitten van ingewikkelde merken niet de oplossing. Veel moderne sportpaarden hebben bovendien een kleine mond. Daarom is het heel prettig dat je tegenwoordig nationaal op alle niveaus gewoon met een trens mag rijden. Een stang en trens is voor Nederlandse wedstrijden tot het hoogste niveau niet nodig. Niet iedereen weet dat.
Paard heeft mond open en is scheef
Wanneer medische oorzaken zijn uitgesloten, het gebit gezond is en het bit en de rest van het harnachement goed past, dan kom je vervolgens eigenlijk altijd uit bij een combinatie tussen stress en scheefheid van het paard als oorzaak van een open mond. Soms zijn de verhoudingen tussen stress en scheefheid 50/50, maar het kan ook bijvoorbeeld 20/80 zijn. Als een paard superscheef is, maar wel ontspannen, dan kan hij nog steeds in bepaalde oefeningen zijn mond open doen. Je moet dus zowel stress als scheefheid aanpakken.
Van achteren naar voren aan de hand
De basis moet in orde zijn. Op het moment dat een paard met zijn achterbeen ondertreedt en kan welven in de rug, gedragen onder je door loopt en de hand aanneemt, dan zal hij waarschijnlijk met een dichte mond naar je hand lopen. Als dat niet lukt, dan is er ergens in de basis iets niet voor elkaar.
En er is nog één andere oorzaak mogelijk en dat is gewoonte. Wanneer het paard zijn mond ooit open is gaan doen als teken van ongemak, scheefheid of stress en wanneer dat lang heeft geduurd, dan kan het een gewoonte zijn geworden. Ook dan blijft het zaak om dit aan te pakken en op te lossen.
Stress als oorzaak? wegrijden als oplossing
Leer je paard daarom om zichzelf onder je door te laten bewegen. Stress, scheefheid en een open mond, moet je in feite wegrijden. Stress kun je wegnemen door duidelijk te zijn, richting te geven en je paard een gedegen opleiding te gunnen, waarbij je je geduld bewaart.
Scheefheid oplossen
Als de open mond of uithangende tong veroorzaakt wordt door scheefheid in het paardenlijf, dan doet een paard altijd aan de zelfde kant zijn tong eruit. Het komt dan voort uit de assymetrie in je paard. Zorg in dat geval dat je je paard rechtgericht krijgt, met begeleiding van een goede instructeur, die mee kan kijken vanaf de grond. Ook scheefheid moet je van achter naar voren oplossen; niet van voor naar achter!
Mondje dicht!
Let op: Strak aansnoeren van de neusriem is geen oplossing bij een open paardenmond. Een te strakke neusriem kan het ontspannen van de kaak in de weg zitten. Het bit moet rustig in de mond liggen, niet te strak vastgezet, maar ook weer niet té los. Wees er zeker van dat het bit niet los door de mond van je paard ‘slobbert’.
Te los is ook niet goed
Als je je paard te rond en diep gaat lopen, dan laten ze hun onderkaak hangen. Dat moet dus ook niet. Als je ze te los op je hand wilt hebben, en zo rond en laag mogelijk laat ‘koppeltje duikelen’ dan laten paarden weleens hun onderkaak los. Ook daardoor kan de mond opengaan.
Soms heeft een paard dus een open mond omdat ze geen verbinding meer maken, maar té los zijn. Dat heeft ook weer alles te maken met de verbinding vanuit de lendenen en over de rug. Als een paard dat doet, zijn veel ruiters geneigd om er helemaal vanaf te blijven. Dit onder het motto: ‘zodra ik iets doe gaat zijn mond open’. Dat is niet de oplossing. Deze ruiters gaan ‘compromis-rijden’ en dat is onduidelijk voor het paard. Heb jij dit probleem? Probeer dan niet zenuwachtig om er af te blijven, want dan gaat het ook niet weg. Je moet het probleem op durven zoeken en daarna oplossen door rustig en duidelijk van het been naar de hand te blijven rijden.
Conclusie: Vijf tips voor een open mond:
- Zorg voor passend harnachement
- Een ander bit is lang niet altijd de oplossing, een eenvoudig bit blijkt vaak het beste
- Het probleem zit lang niet altijd in de mond, maar vaak verderop in het lijf
- Hoe mooier gedragen vanuit de achterkant, hoe beter de mond gesloten blijft
- Ga niet compromis-rijden, maar blijf trainen en rijd het weg
Altijd je instructeur bij de hand?
Werken aan de basis en blijven rijden gaat makkelijker als je altijd je instructeur ‘bij de hand’ hebt. Daarom heb ik veel audio-bestanden toegevoegd aan de Online Training ‘Paardrijden met Ruitergevoel’. Zet de audio op je telefoon; dan heb je tijdens het rijden altijd begeleiding.
Lees hier meer over de online training.
Lees hier meer over de online training.
“Nu ik met de audio’s rijd merk ik dat dit top werkt. Ik heb jou als instructeur in mijn oortje, zodat ik me kan focussen op wat ik moet voelen en doen.” – Wanda
Fijne training!
Hester
Extra tip van Hester
De online training ‘Paardrijden met ruitergevoel’ leert je hoe je weer kan genieten van het rijden van je paard op een eerlijke manier. Met de kleinste hulpen leren jullie elkaar begrijpen. Nieuwsgierig?
Hallo Hester, ik heb zo’n paard wat altijd de tong naar 1 kant eruit laat hangen. Ik kocht hem 4 jaar geleden en ik had het niet in de gaten met het proefrijden, vanwege een enorme manenbos. Terugkijkend op een filmpje deed hij het met het proefrijden ook al. Zijn vorige eigenaar reed hem heel strak in de oprichting, zeg maar in de krul, en als ik dat doe, is het beduidend minder. Maar die manier van rijden hanteer ik niet. Al 4 jaar probeer ik het op te lossen, zonder resultaat. Gebit is in orde, alle bitten geprobeerd (met bitfitters) en het enige dat ietsje helpt is een tonglepelbit. Inderdaad, bij té los contact gaat de tong er ook uit en bij flink naar voren rijden gaat het soms beter. Vele therapeuten erbij gehad, niets helpt. Nu voor de 2e keer in de hals ingespoten omdat daar wel wat synovitus zit. Maar ik wordt er echt hopeloos van. Stress kent hij nauwelijks, hij is cool in het hoofd. Scheef? Tja, welk paard is dat niet. Conclusie is dat het bij hem gewoontegedrag is. En het klinkt heel simpel als je zegt ook dan moet je het oplossen, maar hoé dat is voor mij een raadsel!!!!
Bij mijn paard gaat de tong er uit (hij likt zijn mondhoek) tijdens het poetsen. En dat is zeker geen stress of pijn, want hij geniet onwijs van dat geborstel.