“Hester, mijn paard is sterk op één kant, wat kan ik daaraan doen?” Die vraag kreeg ik van een cursist. “Ik probeer hem dan wel wat los te peuteren aan die teugel, maar dat werkt niet zo goed” vertelde ze. Heb jij ook het gevoel dat je paard sterk wordt aan één kant? Ik heb een snelle tip waarmee je direct kan beginnen om dit probleem op te lossen.
“Als ik probeer om hem los te kneden op zijn sterke kant, dan krijg ik vaak het tegenovergestelde resultaat. Hij komt dan helemaal los van mijn hand” zo vertelde deze amazone. Dat klopt als een bus. Het werkelijke probleem zit namelijk ergens anders in het lichaam van het paard.
Paard is sterk in je hand, maar de oorzaak zit elders
Het losfriemelen van een sterke mond helpt niet, dat is symptoombestrijding. Wanneer je dit met je teugel probeert op te lossen, dan ga je er vanuit dat je acute probleem is dat hij sterk is op de hand. Maar meestal is dat niet de start, maar het uiteinde van je puzzel. Als je hoofdpijn krijgt omdat je te weinig hebt gedronken kan je best een aspirine nemen, maar het is natuurlijk verstandiger om genoeg water te drinken. Dit is net zo iets. Ik ben er voorstander van om juist de reden van het probleem aan te pakken…
Tip waar je vandaag mee kan beginnen
Stel, je paard is sterker aan zijn rechterkant. Dat betekent dat hij wat meer gewicht draagt op zijn rechterachterbeen, hij is een beetje scheef. Zijn linkerachterbeen neemt juist minder gewicht op. Het sterk worden aan één kant is een struikelblok dat met veel dingen samenhangt. Maar om te beginnen met de oplossing van je probleem heb ik een handige tip, waarmee je vandaag al aan de slag kan gaan!
Paard snijdt hoeken af
Als je paard sterker is op rechts en dus meer gewicht op zijn rechterachterbeen heeft, dan loopt hij een beetje travers. Daarmee bedoel ik: zijn lijf is iets hol naar links en iets bol naar rechts. Dat merk je als je linksom rijdt, doordat hij dan graag de buitenbocht wil nemen en over de buitenschouder wegvalt. Rechtsom snijdt zo’n paard de hoeken juist wat af en leunt hij tegen je binnenbeen. Je paard kan natuurlijk ook andersom scheef zijn!
Niet te sterk op rechts, maar te los op links
Focus je niet op het lospeuteren van die strakke rechterteugel. Maar voel eens links, want jeetje wat laat hij daar eigenlijk los! Aan die kant heb je waarschijnlijk bijna geen contact. Ik houd van omdenken. Als je het probleem van het hangen op één hand andersom bekijkt, dan ontdek je dat je paard de linkerteugel helemaal niet aanneemt. En wanneer je dat als hoofdprobleem gaat zien, dan is de oplossing ook heel anders. Je gaat dan aan de sterke kant (in ons voorbeeld rechts) juist niet de teugel terugpakken of er ophoudingen in geven. In plaats daarvan, vraag je het paard juist om de linkerteugel aan te pakken, door deze wat op te nemen. Zelf laat je rechts juist een beetje los.
Paard neemt teugel niet aan
Ga nu eens kijken of je contact kan maken aan die losse linkerkant. Dat betekent waarschijnlijk dat het paard in het eerste rondje, met zijn hoofd heel erg naar links buigt. Dat klopt, dat is in het begin vaak zo en daar moet je je geen zorgen over maken of voor schamen. Hij wordt scheef in de hals omdat jij hem niet langer overeind houdt aan die rechterteugel. Hij moet nu zelf zijn balans vinden, door links contact te zoeken met je hand. Neem daar dus zachtjes de teugel aan en dwing jezelf om deze rechts juist niet te pakken. Aan de sterke kant mag je nooit langer dan een tel je paard corrigeren. Hij moet uiteindelijk wel weer naar rechts gaan buigen wanneer je op de rechterhand rijdt, maar dat moet hij om rechterbeen gaan doen en niet per se op je rechterteugel!
Rechtrichten paard
Houd deze oefening, waarbij je paard waarschijnlijk eerst de verkeerde kant op kijkt, meerdere rondjes vol! Zelfs al voelt het tegennatuurlijk. Als je paard rechts strakker is, dan begin je rechtsom, dan kijkt hij dus naar buiten. Na een paar rondjes ga je merken dat hij weer contact gaat maken met je linkerhand. Je voelt dan opeens ook, dat het gaat lukken om zacht contact op rechts te maken en dat alle werveltjes van je paard rechter komen te staan. Daarbij kan je dan ook een mooi contact op links houden. Als je paard links sterk is, dan begin je op de linkerhand en houd je de rechterteugel er aan. Ook dan kijkt hij dus naar buiten, zeker in het begin. Als dit lukt, is het ook een goed idee om van de binnenhoefslag naar de hoefslag te wijken voor je binnenbeen. Ook dat helpt je paard om beter de buitenteugel aan te nemen.
In het kort: Sterk aan één kant los je vanaf de andere kant op
Kortom: hangt je paard op één hand, voel dan eens wat er aan de andere kant gebeurt. Daar neemt hij de teugel waarschijnlijk niet aan. Je kunt vandaag al beginnen met dit beter te maken, door in je paard te vragen om de losse kant juist aan te nemen. Als je paard rechts sterk is, dan is het handig om op de rechterhand te beginnen en zacht contact te maken met je linkerteugel, terwijl je rechts juist steeds loslaat. Zelfs als je paard in het begin naar buiten kijkt, gewoon rustig volhouden totdat hij rechter wordt.
Fijne training!
Hester
Extra tip van Hester
De online training \’Paardrijden met ruitergevoel\’ leert je hoe je weer kan genieten van het rijden van je paard op een eerlijke manier. Met de kleinste hulpen leren jullie elkaar begrijpen. Nieuwsgierig?
0 reacties