Verkeerde galop aanspringen

door | Tips | 10 reacties

Sommige paarden (en ruiters) vinden het erg moeilijk om in de goede galop aan te springen tijdens het paardrijden. Als voorbeeld; op de linkerhand springt het paard in de goede galop aan, maar op de rechterhand springt het paard heel vaak in de verkeerde galop aan.

Verkeerde galop, of contragalop is het aanspringen van de linkergalop terwijl je op de rechterhand rijdt, of aanspringen in rechtergalop terwijl je op de linkerhand rijdt. Als het de bedoeling is om contragalop te rijden, om bijvoorbeeld je paard rechtgerichter te krijgen, dan is dat een hele mooie en functionele oefening. Maar in dit artikel richt ik me echt op het aanspringen in de verkeerde galop, wanneer het dus niet de bedoeling is om contra te galopperen.

Meestal gaat het op de ene hand wel goed, en de andere hand niet goed. Ook komt het vaak voor dat het paard overkruist gaat. Dat wil zeggen dat het paard met zijn voorbenen bijvoorbeeld de linkergalop aanneemt, en met zijn achterbenen de rechtergalop.

Een paard dat overkruist gaat of telkens de verkeerde galop aanneemt is niet recht gericht en in balans. Door geen logische opbouw in de africhting van je paard kan dit erin sluipen. Ook kan het zijn dat je paard altijd al moeite heeft met de linker- of rechter galop. Het paard zal alleen maar meer uit balans raken en scheef gaan. Recht richten van je paard is dus erg belangrijk.

Als ruiter kun je de volgende oorzaken en oplossingen onderscheiden:

– Je zit niet in balans, niet recht, niet in evenwicht. Misschien weet je het niet van jezelf, maar heel vaak is het zo dat een ruiter linksom rijdt maar rechtsom ‘zit’ of andersom. Om hierachter te komen is het belangrijk om een expert met je mee te laten kijken en je oefeningen te laten doen om je houding te verbeteren.

– Je paard kan niet correct aanspringen in galop als jij niet correct zit. Duw je met je billen, knik je in bij je zij, duik je voorover? Werk dan eerst aan je houding. Je kan pas van je paard verlangen correct te lopen als jij perfect zit en precies de juiste hulpen geeft.

– Je neemt te veel druk en stelling met je binnenhand. Daardoor kan het paard niet met het binnenachterbeen doorspringen naar de correcte galop. Je paard springt aan in de galop waar hij wel met het achterbeen kan doorspringen, en dat is het vrijgekomen buitenachterbeen waardoor je contra galoppeert. Stel je paard recht aan je buitenteugel en buitenbeen, zo krijgt de binnenschouder en het binnenachterbeen voldoende ruimte om in de juiste galop aan te springen.

Om in de juiste galop aan te springen moet je het volgende doen:

Gewichtshulp: Zit op de binnenzitbeenknobbel, binnenheup vóór, beide schouders richt je naar het buitenoor van je paard.

Beenhulpen: Binnenbeen op de singel, buitenbeen handbreedte achter de singel. Op het moment dat het binnenachterbeen van het paard is opgetild geef je de beenhulpen waarbij het binnenbeen meer actief is dan het buitenbeen. Je moet tenslotte het binnenachterbeen van je paard activeren om verder onder te treden. (let op: dit is echt een veel gemaakte fout! Vaak geven ruiters alleen hulp met hun buitenbeen) Buitenbeen is er om het uitzwaaien van de achterhand te voorkomen, aangezien het paard in de verkeerde galop aanspringt als hij dat doet.

Teugelhulpen: Binnenteugel tegen de hals buitenteugel iets naar buiten, buitenteugel meer op druk dan binnenteugel

Kortom; het aanspringen in de verkeerde galop tijdens het paardrijden komt door een gebrek aan balans, niet rechtgericht zijn van ruiter en paard of te veel druk en stelling nemen met binnenteugel. Los het op door de juiste gewichts-, been-, en teugelhulpen te geven, in balans te zitten en recht te richten, zowel jijzelf als je paard.

Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

©Hester Bransen, Ruitergevoel 2024

Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com "

10 Reacties

  1. nancy

    Hoi,ik heb veel problemen gehad met aanspringen in galop en verschillende trainers hulp gevraagd .
    Ze hebben me goed geholpen en de meeste hulpen komen met jou overeen maar de schouderhulp is de eerste maal waar ik iets over verneem
    Ga dit van de week zeker proberen t’is een goede tip . Hartelijk bedankt

    Antwoord
  2. Ilse

    echt suuuuuuuper bedankt ! ik heb heel lang gezocht naar een uitleg maar snapte het nooit :$ maar nu snap ik eindelijk hoe het werkt 🙂 (na 5 jaar xD) ! heb zaterdag weer paard rij les en ga het zeker proberen 😀 hoop dat ik het nu goed begrepen heb 🙂 super bedankt ! xxx

    Antwoord
  3. Marlies Van Hecke

    Duidelijk uitgelegd, bedankt!

    Antwoord
  4. Annegreet Engberts

    Bedankt! Dit had ik net even nodig. Goed uitgelegd.

    Antwoord
  5. Roos

    Verhaal hierboven helemaal juist. Linkergalop bij ons een probleem. Wat genoemd is zijn we mee bezig en gaat niet altijd even goed maar het begint te lukken. Het rechtrichten is wat ik moet doen maar ze geeft heel snel stelling binnen dus is nog best lastig maar we blijven trainen in recht maken

    Antwoord
  6. Deborah

    Hey?

    Mijn paard galopeerf niet links.
    Met sporen lukt het dan wel weer?

    Antwoord
    • cindy

      ok ga het proberen, geef jij les via video?

      Antwoord
  7. Vera

    Hoii ik ben Vera, misschien is dit artikel al van een poosje geleden maar ik zit met een probleem en ik dacht misschien weet u wat ik moet doen. Ik zal het vertellen: mijn pony heeft Z2 dressuur gelopen en dus op een nette manier leren aanspringen in galop. Nu is het zo dat als ik ga doorzitten net voor de hoek en ik mijn achterbeen ietsje naar achteren doe EN ook nog mijn binnenbeen doe drijven dan zet mijn pony zijn kont naar binnen (van de hoefslag af) en gaat hij dus niet in galop. Weet u misschien hoe ik dat zou kunnen oplossen? Groetjes Vera😉

    Antwoord
    • admin

      Hoi Vera,

      Waarschijnlijk geef jij onbewust de hulp voor travers, die lijkt erg op de galophulp.
      Probeer eerst je paard ietsje alerter te maken door een paar keer naar voren en terug te rijden. Kleine stukjes, snel aan je beenhulp maken.
      Let erop dat je je paard echt recht houdt. Als je een klein beetje je hulp aanpast, en misschien je been iets minder ver terug legt en je hulp met je binnenbeen ietsje vlugger geeft dan springt hij aan in galop. Ieder paard is anders opgeleid en er zijn veel verschillende manieren van galophulp geven, het is uitzoeken waar het ‘knopje’ voor jouw pony zit. Succes!

      Antwoord
  8. Kelly

    Hoi, wat fijn dit gevonden te hebben, ik sukkel echt al heel lang met de theorie over linker en rechter hand. (Met de klok mee , tege de klok) en met welke zijde is nu korter van mijn paard. Links staat in rust onder de massa.
    Met de klok mee draait hij zijn hoofd naar buiten lateraal. Dus ik zoek een goeiee oefening vanop de grond om hem hiermee te helpen. Ik werk zonder tuig.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruitergevoeltips

Meer Ruitergevoel op de socials

Ruitergevoel

Heb je vragen? Bel of mail Corjan, 
hij helpt je graag verder!
M:+31 (0)6 - 50 9999 82
E: hester@ruitergevoel.com

Adres van ons trainingscentrum:

Polder 35
6691 MG Gendt
(tussen Arnhem en Nijmegen)

KvK nummer: 70203695