• Hoe je je paard nooit een vliegende wissel of changement mag aanleren

 • Op het moment dat je paard fijn loopt, je lekker je punten bij elkaar aan het rijden bent, en je denkt toe te zijn aan het aanleren van de changementen, of vliegende wissels dan rijst de vraag hoe je je paard dit aanleert.

  Voordat ik je uitleg hoe je je paard in ieder geval nooit een wissel moet aanleren, wil ik dat je begrijpt hoe een vliegende wissel correct gesprongen wordt.

 • Voorwaarden voordat je aan vliegende wissels kan beginnen

  Je kan pas met changeren aan de slag als je paard in de training aan een aantal voorwaarden voldoet. Ik heb ze even op een rijtje gezet voor je, zodat je kan ‚aanvinken’ of je paard dat onderdeel al goed beheerst. Beheers je niet elk onderdeel, dan raad ik je aan eerst aan dat onderdeel te werken, voordat je gelijk met de wissels begint. 

  • De galop moet goed bevestigd zijn en je paard moet perfect op je hulpen reageren. Je moet je paard in de galop makkelijk kunnen sluiten en verruimen.  Een goede vóóroefening voor vliegende wissels is het rijden van eenvoudige wissels. Hierbij ga je van de linkergalop via enkele stappassen naar de rechtergalop en andersom. Werk aan de reactie op je hulpen en de balans in galop voordat je aan de wissels begint.
  • Je paard moet rechtgericht zijn. De achterbenen moeten sporen in het spoor van de voorbenen. In galop neigen veel paarden ernaar om iets met de achterhand naar binnen te komen. In dat geval is je paard dus niet recht. Werk aan het rechtrichten voordat je aan de wissels begint.
  • Jij en je paard moeten de contragalop goed beheersen. Bij contragalop galoppeer je op de linkerhand in de rechtergalop of andersom. Werk aan de contragalop voordat je aan de wissels begint.
  • Je paard moet echt goed ‘bergop’ galopperen en meer gewicht op de achterhand dragen dan op de voorhand. 
 • Leer je paard de changementen aan met een goede instructeur

  Ben je er zeker van jij en je paard toe zijn aan de wissels? Werk dan onder begeleiding van een trainer aan je eerste wissels. Ook als je al wissels rijdt met je paard, maar ze zijn niet correct gesprongen, zal je altijd met een goede instructeur verder komen. Ik raad je af om hier in je eentje mee aan de slag te gaan.

 • Pas als de galop goed bergop gesprongen wordt kan je beginnen aan de wissels

  Is je paard nog niet correct aan de hulpen, dan kun je nog niet starten met het aanleren van de changementen.

 • Zoals in het rijtje hierboven beschreven moet je paard echt goed bergop galopperen. Dat is omdat je paard in het zweefmoment zijn benen om legt om in de andere galop te landen en dus een wissel of changement te springen. Hoe minder bergop de galop gesprongen is, hoe groter de kans dat de wissel mislukt. 

 • Welke lijnen kan je rijden bij het aanleren van een vliegende wissel?

  Je kunt je paard op verschillende manieren en met verschillende lijnen een goede wissel aanleren. Bijvoorbeeld door een keertwending vanaf het einde van de lange zijde, naar de ac-lijn terug naar b of e. Op het moment dat je paard bijna bij b of e is kun je je nieuwe buitenkuit achter de singel leggen waardoor je paard omspringt. Ga je daarbij van de linker- naar de rechtergalop, houd dan de schouder van je paard op links tijdens het omspringen. Zo heeft je paard voldoende ruimte om met het nieuwe binnenachterbeen naar voren te springen. 

  Een andere prima lijn om een wissel te oefenen is gewoon midden op  de lange zijde vanuit de contragalop naar de nieuwe galop.

  Hoe je precies de hulpen geeft voor de wissel in galop vertel ik je in een ander artikel, maar dit artikel gaat over hoe je je paard echt nooit een wissel mag aanleren. 

 • Leer je paard nooit changeren met behulp van een balk

  Je mag je paard nooit een wissel aanleren door over een balk te springen. Zo. 

  Ik zal je uitleggen waarom niet. Voor een goede galopwissel moet je paard een wissel of changement bergop springen. Ook moet je paard met voorhand en achterhand tegelijk changeren. Als je een balk neerlegt om over heen te springen en zo het zweefmoment te verlengen, zal je paard op de voorhand landen, en zijn achterbenen daarna pas neerzetten. Kortom, je paard springt dan de wissel niet bergop en ook niet tegelijkertijd met voor- en achterhand. 

 • Met een balk eronder zal je paard nooit een correcte wissel springen

  Door je paard een wissel aan te leren met behulp van een balk zal je paard te veel gewicht op de voorhand nemen en de wissel niet correct aanleren en springen. Je paard zal dus gaan kiepen, voor omlaag en achterhand omhoog. Als een paard een changement met zijn billen omhoog springt is het nooit een goede vliegende wissel. Changeren leer je dus nooit met een balk ertussen. 

  Lukt het voor je gevoel niet zonder balk? Dan is er iets mis met je voorwaarden, werk daaraan en ga daarna pas onder begeleiding van een expert verder met het aanleren van de wissels. 

  Kortom; voordat je je paard kan leren een vliegende wissel te springen, of te changeren, zal je aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Daarna zijn er verschillende manieren, oefeningen en lijnen waarop je een wissel aan kan leren. Leer je paard nooit changeren door een balk neer te leggen waar je overheen springt. Dat maakt dat je paard te veel op de voorhand, niet bergop en niet tegelijkertijd met voorhand en achterhand de wissel springt. 

 • Deel de inspiratie via social media en mijn blog via onderstaande links!

  ©Hester Bransen, Ruitergevoel 2014

  Dit artikel mag je gebruiken voor tijdschriften en websites...

  ....en het kost niets! Het enige dat ik je vraag is om de volgende tekst toe te voegen aan het artikel (met een werkende link naar mijn website): "Door Hester Bransen van Ruitergevoel. Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op www.ruitergevoel.com